Hus uten spiker og lim
Heltrehuset i Telemark er bygd uten spiker og lim. Det kom flatpakket i moduler, ble reist på fem dager og puster på en naturlig måte – akkurat slik som våre eldgamle laftebygninger.

Først pløyet eierne gjennom en tykk bunke kataloger fra ferdighusprodusentene. Så fant de informasjon om heltrehusene fra firmaet Holz100 Norge på Braskereidfoss i Hedmark. Byggeprinsippene deres fascinerte eierne, dessuten var de interessert i å finne nye næringsmuligheter innen bruk og videreforedling av norsk skogbruk. Dette bidro til at tanken på et heltrehus slo rot hos paret, som begge er universitetsutdannet innenfor landbruk og levende opptatt av miljø- og bosettingsspørsmål.
Ressursbesparende byggeteknikk
Andre alternativer ble undersøkt, men paret konkluderte med at Holz100 Norge kunne tilby det mest aktuelle heltrealternativet for dem. Det var viktig at huset besto av en prefabrikkert, selvbærende og modulbasert trekonstruksjon, ettersom dette er en ressursbesparende byggeteknikk. Konstruksjonen er kun beskyttet av en utvendig kledning - noe som er mer et estetisk element enn en byggeteknisk nødvendighet.
Egne skisser
Eierne lagde så egne skisser før de ringte husprodusenten. Paret har tre barn mellom fire og åtte år, og ettersom alle skulle få eget soverom ble fire soverom familiens fasit. Resten av romløsningen ga seg nesten selv, og de prioriterte det funksjonelle, samtidig som estetikken ble ivaretatt. Konseptet deres var en stram linjeføring og store flater. Resultat ble en romfordeling organisert etter flere kryssende akser, og en midtsone som en åpen plass mot utsikten.
Utfordret eierne

Deretter trakk familien arkitekt Olav Skjeldal fra Lokale Arkitekter på Gvarv inn i prosjektet. Han finpusset ideene deres og utfordret eierne på ting de ikke hadde tenkt fullstendig igjennom.
Han har blant annet æren for hvordan vinduene ble satt inn i bygningskroppen. Et av hans faglige budskap var at det i dette frittliggende huset passet å trekke vinduene helt ned til gulvet. Nettopp dette grepet var avgjørende for de utmerkete dagslysforholdene som nå hersker i hele boligen. De tilbaketrukne sittesonene i første etasje er også Skjeldals fortjeneste.
De gir beboerne mulighet til å velge om de vil nyte utsikten fra glassatriet i fronten på huset, eller sitte skjermet til siden for den himmelhøye glassfasaden mot sørvest. Med en så åpen grunnplan ble det også fin kontakt mellom etasjene og de ulike rommene på begge nivåer.
- Barna kan godt være på rommene sine oppe, samtidig som de føler at de er i nærheten av oss voksne i første etasje, sier eierparet.
Prisen på huset, da det stod ferdig i 2007, var ca. kr 15 000 pr. kvadratmeter boareal.
Heltre på nett
Monteringen av heltrehuset i Telemark kan ses på: www.kva.no/holz100/bygg.jpg