Smarte kjøp til hjemmekontoret som gir deg system på sakene

Hold orden på hjemmekontoret

Kaos-kontroll og kult design på hjemmekontoret? Ja, takk, begge deler.

FULL KONTROLL: Huskelisten fra Hviit.no limt rett på veggen er ypperlig på hjemmekontoret. Et skrivebord trenger ikke ta hele rommet, velg et kompakt design, som dette fra Bolia, som har plass til det viktigste.
FULL KONTROLL: Huskelisten fra Hviit.no limt rett på veggen er ypperlig på hjemmekontoret. Et skrivebord trenger ikke ta hele rommet, velg et kompakt design, som dette fra Bolia, som har plass til det viktigste. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Det er mange grunner for å lage seg en liten arbeidsplass hjemme. Flere og flere jobber hjemmefra, og enda flere har nok muligheten til å gjøre det.

Selv om mange har kastet seg på nettbrett-bølgen og kanskje i mindre grad bruker PC-en til privatbruk og på kveldstid, står et kompakt og smart hjemmekontor likevel høyt på ønskelisten hos mange boligeiere.

Om du ikke har mulighet til å ta med deg jobben hjem, er kanskje å samle papirarbeid, regninger og dokumenter ett sted i huset likevel et effektivt våpen i kampen mot kaos.

Hjemmekontor kommer i mange formater og størrelser. Noen bruker et hjørne av gangen. Andre igjen stjeler et soverom til dette formålet. Noen gjemmer til og med kontoret i skapet.

Hold orden i sakene

Ifølge nettstedet iVillage er det rot og uorden som stjeler mest plass, tid og effektivitet på hjemmekontoret.

Her er ekspertenes råd: Ta for deg stabelen med post og papirer. Sett av en halvtime annenhver dag til å takle dette. Jobben blir mer overkommelig enn om du lar haugen bygge seg opp og må ta skippertak for å takle fjellet av papirer.

HENG PÅ VEGGEN: Denne hyllen fra Bolia har plass til mange småting som trenger en fast plass, mens de kule knaggene fra Designdelicatessen er laget av drivved.
HENG PÅ VEGGEN: Denne hyllen fra Bolia har plass til mange småting som trenger en fast plass, mens de kule knaggene fra Designdelicatessen er laget av drivved. Foto: FOTO: Produsenten

Separer og sortér

De aller fleste av oss tar vare på mye som ikke trengs. Kvitteringer på kjøp du gjorde for lenge siden, bruksanvisninger på det ene og det andre, gamle magasiner og bursdagskort.

Her er ekspertene klare i sin tale: Kast. Gå gjennom det du føler du kanskje ikke absolutt trenger å ta vare på, og sortér det du vil beholde i separate stabler.

Et tips: Lag deg et to-trinns system når det gjelder ting du lurer på om du kanskje kan kvitte deg med. Legg alt i en kurv eller kasse, som du kan gå gjennom en ekstra gang etter at du er ferdig med å rydde resten. Sjansen er større for at du da vil være innstilt på å kvitte deg med mest mulig.

Smart oppbevaring

Et hjemmekontor, uansett størrelse, trenger smarte oppbevaringsløsninger. Er plassen liten, kan du være nødt til å tenke smart når det gjelder oppbevaring.

Godt arbeidslys

For at du skal kunne både arbeide effektivt og unngå å skade øynene dine når du jobber, er det alfa og omega med godt lys på hjemmekontoret. Det beste er om du kan sørge for at rommet har naturlig dagslys gjennom vinduer og dører, men arbeidslys som er plassert på eller ved skrivebordet er også viktig, spesielt om du jobber på ettermiddager og kveldstid.

Om en bordlampe stjeler mye plass på skrivebordet, kan det lønne seg å satse på en lampe med klypefot, som du kan feste på en hylle over selve skrivebordet.

Interiør- og designnettstedet House to Home har også gode råd:

RØFF OG RUSTIKK: Skrivebord og hylle fra danske House Doctor vil tilføre hjemmekontoret den rette vintage looken. Begge deler forhandles gjennom nettbutikken Grahamandgreen.co.uk.
RØFF OG RUSTIKK: Skrivebord og hylle fra danske House Doctor vil tilføre hjemmekontoret den rette vintage looken. Begge deler forhandles gjennom nettbutikken Grahamandgreen.co.uk. Foto: FOTO: Produsenten

1. Bruk farger for system

Kjøp foldere og permer i forskjellige farger, så gjør du det lettere å huske på hva som skal hvor.

2. Utnytt veggene

Heng opp kroker og hyller som gir deg ekstra oppbevaringsplass.

3. Bruk flytende hyller

Disse finnes i alle farger og prisklasser, fra Montanas luksusversjon, til de rimeligere variantene du finner hos House Doctor eller Ferm Living. Åpne hyller gjør det enkelt å holde system, og gjør at du kan stille frem ting du synes er pene og dekorative.

4. Multifunksjonelle møbler

Er hjemmekontoret ditt kompakt, kan det lønne seg å satste på møbler som også har skjult oppbevaring og stoler som kan slås sammen.

5. Oppslagstavle på veggen

Enten du benytter deg av den gode gamle korkvarianten, eller maler en tavle rett på veggen med tavlemaling, så gjør dette at det er mye lettere å huske på datoer, innkjøp og andre ting som det er viktig ikke å glemme.

KULT KONTOR: Smarte tavlelapper holder orden i sakene, kan bestilles på Notonthehighstreet.co.uk. Klistemerkekalender fra etsy.com. Skrivebordlampe og hylle fra Bolia.
KULT KONTOR: Smarte tavlelapper holder orden i sakene, kan bestilles på Notonthehighstreet.co.uk. Klistemerkekalender fra etsy.com. Skrivebordlampe og hylle fra Bolia. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Produsenten

6. Ha ting for hånden

Ting som du benytter ofte bør finnes innen rekkevidde når du sitter ved skrivebordet, mens andre ting, som ekstra printerpapir, kan fint oppbevares et annet sted i rommet - eller huset om det er trangt med plassen på kontoret.

7. Jobb og privatliv separat

Om du benytter hjemmekontoret i forbindelse med jobben, sørg for å holde papirer som hører jobben til separat fra familiens post/feriebrosjyrer/barnas tegninger.

Ekspertens gode råd

- Uansett hvem i familien som skal benytte kontorplassen, og hva den skal benyttes til, så er det en del universelle ting som gjelder, forklarer organisator Sue Bennett, som driver firmaet Bennett Design Associates, til nettstedet Style at Home.

- Regel nummer én er oppbevaring. Dette bør være med helt fra planleggingsstadiet av rommet.

SMARTE SMÅTING: Penneholder fra Bolina, papirholder fra Designdelicatessen.dk, krakk fra Bodieandfou.co.uk, og bok med skjult oppbevaring fra Nordhjem.
SMARTE SMÅTING: Penneholder fra Bolina, papirholder fra Designdelicatessen.dk, krakk fra Bodieandfou.co.uk, og bok med skjult oppbevaring fra Nordhjem. Foto: FOTO: Produsenten

Bennett forklarer at du bør velge skrivebord etter hvilken type datamaskin du har.

- Det sier seg selv at du kan investere i et smalere skrivebord dersom du bare skal benytte en liten laptop enn om du skulle ha plass til en større stasjonær maskin.

En annen ting man burde ta hensyn er ledninger.

- Kjøp et skrivebord som har hull hvor ledninger kan stikkes gjennom, forklarer Bennett.

- Eller kjøpt en smart ledningssamler som kan settes bak på skrivebordet, eller under på gulvet.

Ha det morsomt med detaljer

Selv om hjemmekontoret skal fungere som en effektiv arbeidsplass, er det lov å ha det gøy med farger, design og pynt.

- Farger påvirker humør og energi, forklarer Bennett.

- Er du en person som trenger et kick for å komme i gang, velg en sterk klar farge som rød eller oransje, og mal én eller flere vegger i denne. Trenger du ro og stillhet for å kunne konsentrere, kan det lønne seg med en roligere farge, som grå eller blå.

Andre detaljer Bennett mener man kan ha det moro med er småoppbevaring til skrivebordet og veggpynt.

- Husk også på at grønne planter har en beroligende effekt, så det kan lønne seg å gjøre plass til en plante eller to.

5 tips til et ryddig hjemmekontor

Redaksjonsjef i Rom 123, Kari Janne Standal, har gitt følgende gode råd om hvordan du kan holde orden på kontoret:

1. Rydd regelmessig i papir som hoper seg opp, arkiver det du trenger i mapper, bokser, dokumentholdere etc., og kast resten!

2. Husk å merke boksene/mappene med hva de skjuler. La gjerne hvert familiemedlem få sin egen mappe til personlige papirer, så blir det lettere å rydde etterhvert.

FARGEFEST: Ledningskjuler formet som en hund fra Designdelicatessen.dk, fargerik kurv fra Designdelicatessen.dk, notatbok fra Bolina, binders til å henge ting på fra Bolina, sort kurv fra Bolia og  oppbevaringsbokser fra Hay hos Designdelicatessen.dk.
FARGEFEST: Ledningskjuler formet som en hund fra Designdelicatessen.dk, fargerik kurv fra Designdelicatessen.dk, notatbok fra Bolina, binders til å henge ting på fra Bolina, sort kurv fra Bolia og oppbevaringsbokser fra Hay hos Designdelicatessen.dk. Foto: FOTO: Produsenten

3. Sats på bokser, arkivmapper og dokumentholdere som matcher - det gir et ryddigere inntrykk.

4. Bruk en fin skål, eske eller lignende til småplukk som binders, viskelær og frimerker.

5. En laptop tar mindre plass enn en stasjonær pc. Legg musikken over på maskinen fra cd-ene, så får du plass til overs.

Les også:

Slik lager du en oppslagstavle

Slik blir oppbevaringsboksene kule

Gjesteværelse og hjemmekontor i samme rom

Nå kan du leie en fotograf til å ta bilder mens du føder

MODERNE: Det finnes masse flott til hjemmekontoret, husk også å sjekke utenlandske nettbutikker.
MODERNE: Det finnes masse flott til hjemmekontoret, husk også å sjekke utenlandske nettbutikker. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen