Facebook kan avsløre deg

- Hold ferieplanen unna Facebook!

Her er tipsene om hvordan du best mulig sikrer deg mot innbrudd.

Publisert Oppdatert
Foto: Foto: Colourbox

Politiets råd mot innbrudd

  • Alle dører og vinduer må være lukket og låst. Mange innbrudd er såkalte «innstigningstyverier» hvor tyvene har gått «rett inn».
  • La ikke lett omsettelige gjenstander ligge synlig i boligen når du forlater den. Trekk for gardinene.
  • For deg som har alarm i boligen din - husk at alarmen ikke er noen garanti mot innbrudd, men hjelper til med å vanskeliggjøre tyvens adkomst til huset eller leiligheten.
  • Ha et godt forhold til dine naboer, og be dem om å se etter boligen når du er borte. Ta inn post og avis for hverandre ved fravær.
  • La det ligge litt søppel i søpplekassen og post i postkassen. Det forteller om aktivitet.
  • Lag gjerne en variasjon med tidsbryter på lysene i leiligheten/huset slik at noe er slukket og noe er tent på ulike tidspunkter på døgnet. Det samme kan du gjøre med en radio. Tyvens fiende nummer en er lys, lyd og tilstedeværelse.

TA KONTAKT MED POLITIET NÅR DU SER NOE MISTENKELIG

- Tilbakemeldingene fra politiet og forsikringsselskaper er at det er de store byene som er hardest rammet av boliginnbrudd, og spesielt politiet om en svært sterk økning i innbrudd i Oslo og Akershus, sier informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Leif Osland.

- Med den innbruddsbølgen vi ser i Norge nå er det all grunn til å være på vakt. Veksten i erstatninger etter villainnbrudd økte med hele 44 prosent fra 2007 til 2008, og det ser ut til at tendensen fortsetter i 2009.

Osland understreker at det er viktig at man, til tross for at man er bortreist, skaper et inntrykk av at man er hjemme, både ute og inne.

Advarer mot Facebook

- Det er viktig å alliere seg med naboer som er hjemme. Sørg for søppeltømming, omadresser eller stopp avis og post og sørg for at noen har tilsyn med boligen.

En liten sjekk Klikk.no har gjort, viser at svært mange legger ut informasjon om sine ferieplaner på Facebook og Twitter.

- Fortell for all del ikke på Facebook at du skal på påsketur! advarer Osland.

Les også: Elektronisk bikkje jager tyven

Skap inntrykk av aktivitet

- Tyvenes fiende nummer en er lys, lyd og tilstedeværelse, sier stasjonssjef Arne Solberg ved Majorstua Politistasjon. Hans råd er blant annet å ha en tidsbryter på lyset.

- Lag gjerne en variasjon med tidsbryterne, slik at noe lys er slukket mens noe er tent. Det samme kan gjøres med radioen.

Solberg råder også til å la litt søppel ligge igjen i søppelkassen og post i postkassen. Det vitner om aktivitet. Men samtidig bør man alliere seg med en nabo som kan tømme postkassen jevnlig slik at den ikke fylles opp.

Innbrudd året rundt

- Det er for så vidt en myte at det er flere innbrudd i påsken. På 80-tallet var det nok det, men det har jevnet seg ut på årsbasis, sier Solberg. Han understreker likevel at uansett når man reiser bort, bør boligen sikres mest mulig slik at innbrudd kan unngås. Det kan blant annet bety å sørge for ordentlig FG-godkjent alarm og lås.

Les også: Hytteinnbruddene øker

- Jeg vil også råde til å sørge for at det er ordentlig låser på vinduene, samt at dørkarmen til ytterdøren er skikkelig avstivet slik at den ikke lar seg benne til side med et brekkjern.

Les også: Nå må du verne deg mot innbrudd

Eneboliger og rekkehus mest utsatt

Ifølge Solberg er det rekkehus og eneboliger som er mest utsatt, og på landsbasis er det Oslo, og da spesielt Oslo Vest og Søndre Nordstrand, som oftest har besøk av innbruddstyver.

Generelt er det slik at byene tiltrekker seg mest innbruddsaktivitet.

Les også: Monter sikkerhetslåsen selv

- Innbruddstyver søker etter boliger hvor de usett kan komme seg inn og ut, derfor er boliger med flere sider uten innsyn fra naboer utsatt.

Anmeldelse avgjørende

I følge Nettavisen sank oppklaringsprosenten hos politiet betydelig gjennom 2008, men Solberg understreker at det likevel ikke er noen grunn for å unnlate å anmelde et innbrudd.

- For det første er en anmeldelse avgjørende for at vi i det hele tatt skal kunne starte en etterforskning. Dernest har vi et høyt fokus på å forebygge innbrudd. Og til slutt er det slik at vi legger betydelig ressurser i oppklare innbrudd.

Les også:

Lås døra med mobilen

Påskehytta er pusset opp

Slik legger du klister på skiene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning