Hjem og sikkerhet

Unngå skader og innbrudd mens du er på ferie

I tillegg til alarm, finnes det en del nyttige innretninger som passer på huset ditt når du er borte.

VANNSKADER: I et eldre hus blir det før eller siden vannskader. Du kan sørge for at det ikke skjer mens du er på ferie.
VANNSKADER: I et eldre hus blir det før eller siden vannskader. Du kan sørge for at det ikke skjer mens du er på ferie. Foto: Foto: Reco Skadeteknikk
Publisert Oppdatert
VANNSKADE: Ikke noe å komme hjem til
VANNSKADE: Ikke noe å komme hjem til Foto: FOTO: Reco Skadeteknikk
VANNSTOPPER: Du kan ha flere følere rundt i huset som kommuniserer trådløst med vannstoperen. kr. 4-6000 ferdig montert.
VANNSTOPPER: Du kan ha flere følere rundt i huset som kommuniserer trådløst med vannstoperen. kr. 4-6000 ferdig montert. Foto: Foto: produsenten
OVERSPENNINGSVERN: Dette er et alternativ hvis du ikke har det innebyget i sikringsskapet. Sørg for at det er forsikringsgodkjent. kr 949,-
OVERSPENNINGSVERN: Dette er et alternativ hvis du ikke har det innebyget i sikringsskapet. Sørg for at det er forsikringsgodkjent. kr 949,- Foto: Foto: produsenten
TIDSBRYTER: En tidsbryter lurer tyven. kr 245,-
TIDSBRYTER: En tidsbryter lurer tyven. kr 245,- Foto: Foto: produsenten

Noen av disse tingene er relativt dyre, men sjekk med forsikringsselskapet hvor høye rabatter du kan få hvis det er montert.

Tidsur - så ser det ut som noen er hjemme

Geir Ellefsen ved etteretningsseksjonen på Majorstua politikammer sier at man må sørge for at huset ser bebodd ut. Sett tidsur på enkelte lamper, omadresser posten, og sørg for at det er søppel i søppelkassen.

Ser du mistenkelig adferd i nabolaget så ikke nøl med å ringe politiet. På spørsmål om man skal være forsiktig med å spre ferieplanene i sosiale medier, autoreply på mail og liknende sier han at det alltid er en viss risiko med all informasjon du legger ut i det offentlige rom.

Les mer:

Slik overlever plantene i ferien

Slik krymper du håndverkerregningen

Overspenningsvern sikrer elektrisiteten

Odd A. Rød er fagdirektør hos Gjensidige. Han har noen enkle råd til deg som skal på ferie.

- Ta ut kontakten på elektrisk utstyr som ikke må stå på. Har du ikke innebygd overspenningsvern bør du skaffe slike som du setter i kontakten der du har fryser og annet utstyr som må være på. Sørg for at det er forsikringsgodkjent, sier Rød.

Les mer:

Få en fristende hage i juli

Dette må du vite om batteriverktøy

Vannstopper sikrer deg mot vannskader

For å unngå vannskader er det å stenge stoppekranen Røds beste og enkleste råd.

- Er ikke dette mulig, så steng kranen foran oppvaskmaskin og vaskemaskin. Skal du være helt sikker så monter en automatisk vannstopper, sier Rød.

- Har du et eldre hus er det ikke spørsmål om du får en vannskade, men når. Kommer dette når du er bortreist, blir naturlig nok skadene veldig mye større, sier han.

Les mer på Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning