Leie bolig på airbnb

Her leier du verdens mest eksotiske ferieboliger

Hva med havutsikt fra et 727-fly i Costa Rica?

Havutsikt fra et 727-fly i Costa Rica
Havutsikt fra et 727-fly i Costa Rica Foto: Foto: Airbnb
Publisert Oppdatert

Det er blitt en trend å innkvartere seg hos private mennesker når du er på ferie.

Det sosiale reisenettstedet Airbnb.com har samlet et knippe av de mest eksotiske private ferieboligene i verden, hvor også du kan bo.

Nylig ble det klart at mer enn 10 millioner overnattinger er booket via Airbnb.com, og antallet bookede overnattinger steg med 465 prosent i 2011.

Reisenettstedet ble grunnlagt i San Francisco, California i 2006 og har opplevd rekordstor vekst.

- Vi opplever i stigende grad at folk ønsker en mer personlig og inspirerende ferieopplevelse. Det er ingen tvil om at det er stimulerende å sitte i en trehytte i jungelen eller bo i et støvleformet hus i New Zealand. På Airbnb finner man alle slags boliger, både dyre og billige samt eksotiske og alminnelige boliger, forklarer nordmannen Ole Ruch som er leder for Airbnbs nordiske hovedkontor i Danmark.

I dag er Airbnb en ledende sosial markedsplass for spesielle overnattingsmuligheter i verden. Med over 100 000 boliger så skal det kanskje være mulig å finne en annerledes ferieopplevelse?

Kryp sammen i slovensk igloo-idyll
Kryp sammen i slovensk igloo-idyll Foto: Foto: Airbnb

Møter lokalbefolkningen

Redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst har sans for delekulturen du finner på nettsteder som Airbnb.

Hun bekrefter også trenden med å leie seg inn i privatboliger.

- Du får ikke samme service som på et hotell, men folk som leier ut boligen sin vil gjerne at du skal ha en positiv opplevelse. De kan være behjelpelige med å guide deg til de hyggelige restaurantene eller stedene.

- Kanskje har de lagt igjen et notat med noen anbefalinger, et kart. Slike ting. Du skal heller ikke se bort i fra at det er enklere å komme i kontakt med lokalbefolkningen gjennom å leie privatboliger. For du kan være ganske så ensom på et hotell midt i en storby.

- Når det gjelder å bo i et fly eller en støvel så er det nok et marked for det også i Norge. Vi ser i hvert fall at folk søker unike steder eller på fire, femstjerners hoteller. Det holder visst ikke for Ola Nordmann å bo på alminnelige hoteller lenger, sier Moland til Bonytt.no.

Astronomisk utkikksboble i Chile ($ 130 /natt)
Astronomisk utkikksboble i Chile ($ 130 /natt) Foto: Foto: Airbnb

Populært blant Oslofolk

Stadig flere booker overnattinger gjennom Airbnb i Norge, og særlig Oslo er blant Airbnbs raskest voksende regioner i verden. Omtrent 60 prosent av bookede overnattinger ble gjort av reisende fra hovedstaden.

Hittil i 2012 er det booket over 500 prosent flere overnattingsdøgn i Norge enn tilsvarende periode i 2011, og etterspørselen har økt med over 70 prosent på de siste fem månedene alene, melder Airbnb.

Jakter kulturhistorie

Nettstedets egne tall viser at norske brukere allerede har booket over 25 000 overnattingsnetter gjennom Airbnb i 2012, mot 15 000 i hele 2011.

Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt)
Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt) Foto: Foto: Airbnb

Nå ønsker de seg selvsagt flere unike norske boliger velkommen på siden.

- Det er en kraftig etterspørsel fra utenlandske turister på jakt etter spennende boliger som gjenspeiler norsk arkitektur og kulturhistorie, forteller Ruch.

Eksempler på overnattingsmuligheter på Airbnb.com:

Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt)

Havutsikt fra et 727-fly i Costa Rica (£ 265/natt)

Kryp sammen i slovensk igloo-idyll

Trehus i jungelen med boblebad ($ 150 /natt)

Designvilla utenfor Oslo ($ 400 /natt)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning