Trådløse lydanlegg

Her er lyden som ser bra ut

Et flott lydanlegg trenger ikke være synonymt med ledninger, stikkontakter, blått neonlys og utdatert design.

MYE NYTT: Hvis det er noen år siden du oppdaterte deg på lydfronten har du mye nytt flott design i vente. Her er 11 lekre lydanlegg, mange kommer også uten en tråd.
MYE NYTT: Hvis det er noen år siden du oppdaterte deg på lydfronten har du mye nytt flott design i vente. Her er 11 lekre lydanlegg, mange kommer også uten en tråd. Foto: FOTO: Bang & Olufsen/Jeppe Sørensen
Publisert Oppdatert

Cd-platen er på vei ut, og trådløs streaming tar over som den dominerende måten å spille av musikk på. Mulighetene for musikkelskere har aldri vært bedre - med Spotify og Wimp har du til en hver tid all verdens musikk tilgjengelig et tastetrykk unna, og ny trådløs teknologi gjør at du kan styre anlegget fra smarttelefonen din fra hvor som helst i huset.

Dette er også en flott nyhet til alle design og interiøropptatte - de nye trådløse anleggene både ser og høres bra ut, og mange er til og med så stilige at de ikke trenger å stues bort i en hylle eller et skap, men står flott som en tøff del av interiøret i boligen din.

Dette bør du vite om den nye lyden

Det finnes i all hovedsak tre ulike trådløse teknologier, som gjør at du kan styre anlegget fra smarttelefon, nettbrett eller Mac.

Airplay

Dette er primært for deg som eier en Apple-enhet som iPhone, iPad, iPod eller Mac. Denne teknologien er svært brukervennlig, og her er det allerede et godt utvalg anlegg med vekt på design.

GLED DEG TIL VÅREN: Med sitt underspilte, asymmetriske design vil denne høyttaleren i hvit porselen gli rett inn hos deg som omfavner den skandinaviske minimalismen. Den finske høyttaleren lanseres først våren 2013 og vil kunne kjøpes i utvalgte butikker i Oslo, samt på unmonday.com. Unmonday, 4.3L, Kr 5170.
GLED DEG TIL VÅREN: Med sitt underspilte, asymmetriske design vil denne høyttaleren i hvit porselen gli rett inn hos deg som omfavner den skandinaviske minimalismen. Den finske høyttaleren lanseres først våren 2013 og vil kunne kjøpes i utvalgte butikker i Oslo, samt på unmonday.com. Unmonday, 4.3L, Kr 5170. Foto: FOTO: produsenten

Bluetooth

Bluetooth er for deg som ikke har Apple, og som ønsker en enkel måte å få musikken trådløst ut av telefonen. Stort sett alle smarttelefoner har Bluetooth; både Android (HTC, LG, Samsung), Windows og Apple. Dette gir noe dårligere lyd enn de andre to teknologiene, og egner seg derfor best til mindre anlegg som du for eksempel kan ha med ut i parken.

Trådløst nettverk

Noen systemer bruker trådløst nettverk til å spre lyden. Sonos er den største aktøren her, og med deres løsning kan du få lyd i hele huset; du kan spille forskjellig, eller lik, musikk i hvert rom og ha på opp til 32 ulike låter samtidig.

Tre tips til kjøp av anlegg

  • Sjekk at lydanlegget støtter streamingtjenester som Spotify og/eller Wimp.
  • Velg noe du syns er fint! Det finnes så mye flott der ute som også spiller himmelsk, at det blir for dumt å ha et anlegg i stuen som du ikke liker utseendet på.
  • Du kommer til å høre mer på musikk enn noensinne tidligere, og derfor blir lydkvaliteten også viktigere. Lytt før du kjøper, og snakk med noen som har peiling på produktene de selger.
MASKULIN: En stilig, kompakt og diskret AirPlay-høyttaler fra Bowers & Wilkins. Kommer også i en større utgave for et par tusenlapper ekstra. Bowers & Wilkins A5, kr 3898.
MASKULIN: En stilig, kompakt og diskret AirPlay-høyttaler fra Bowers & Wilkins. Kommer også i en større utgave for et par tusenlapper ekstra. Bowers & Wilkins A5, kr 3898. Foto: FOTO: Phil Sills

Kilde: Ivar Brath Lien, country manager i Hi-Fi Klubben

Les også:

Her finner du interiørbildene du liker

Bloggernes fineste festbord

Er dette verdens kuleste kirke?

Her er fire stiler til kjøkkenet

VENSTRE: For deg som ikke vil bruke tid på å legge inn alle de gamle Cd-ene dine digitalt, har Muji en minimalistisk, morsom liten cd-spiller til å henge på veggen. Denne passer flott på barnerommet - den er morsom for barn ettersom strømledningen også fungerer som av og på knapp. Muji CD-spille, kr 1500, Åhlens/Muji. HØYRE: Loewe AirSpeaker, kr 5790. Nok en stilren minimalistisk AirPlay-høyttaler, her fra tyske Loewe og i det høyere prissjiktet. Denne er enkel å plassere og kommer i fargene blå, grønn, rød, svrt eller stål.
VENSTRE: For deg som ikke vil bruke tid på å legge inn alle de gamle Cd-ene dine digitalt, har Muji en minimalistisk, morsom liten cd-spiller til å henge på veggen. Denne passer flott på barnerommet - den er morsom for barn ettersom strømledningen også fungerer som av og på knapp. Muji CD-spille, kr 1500, Åhlens/Muji. HØYRE: Loewe AirSpeaker, kr 5790. Nok en stilren minimalistisk AirPlay-høyttaler, her fra tyske Loewe og i det høyere prissjiktet. Denne er enkel å plassere og kommer i fargene blå, grønn, rød, svrt eller stål. Foto: FOTO: produsentene
BÆRBAR: Beolit 12, designet av Cecilie Manz, er moderne nostalgi i en kompakt liten AirPlay-høyttaler, og perfekt for deg som foretrekker retro-looken. Den kommer i blå, gul, lysegrå og mørkegrå. Den lille bærestroppen i lær gjør at den er fin å ha med ut i hagen eller på stranden. Bang&Olufsen Beolit 12, kr 5500.
BÆRBAR: Beolit 12, designet av Cecilie Manz, er moderne nostalgi i en kompakt liten AirPlay-høyttaler, og perfekt for deg som foretrekker retro-looken. Den kommer i blå, gul, lysegrå og mørkegrå. Den lille bærestroppen i lær gjør at den er fin å ha med ut i hagen eller på stranden. Bang&Olufsen Beolit 12, kr 5500. Foto: FOTO: produsenten
RÅFLOTT: Fyller far 50, eller har du kanskje fått igjen overraskende mye penger på skatten? Skal du virkelig slå på stortromma, vil Bang&Olufsens nyeste lydsystem BeoPlay A9 være et godt valg. I tillegg til topp lydkvalitet og lekkert design slår du flere fluer i en smekk da mange vil mene denne fungere utmerket som et møbel/kunstverk også. Bang&Olufsen BeoPlay A9, kr 14 999.
RÅFLOTT: Fyller far 50, eller har du kanskje fått igjen overraskende mye penger på skatten? Skal du virkelig slå på stortromma, vil Bang&Olufsens nyeste lydsystem BeoPlay A9 være et godt valg. I tillegg til topp lydkvalitet og lekkert design slår du flere fluer i en smekk da mange vil mene denne fungere utmerket som et møbel/kunstverk også. Bang&Olufsen BeoPlay A9, kr 14 999. Foto: FOTO: Jeppe Sørensen
PASSER TIL ALLE MOBILER: Sonos fungerer uansett hva slags telefon du har fordi den spiller via det trådløse nettet. Med en tilleggsfunksjon til 398 kroner slipper du kabel fra høyttaleren inn i ruteren, i tillegg til at systemet vil kunne bygges ut til 32 trådløse soner der du kan spille forskjellig musikk. Sonos, Play:3 med ""bridge"", kr 2398 for høyttaler, 398 for trådløst startpunkt (""bridge"").
PASSER TIL ALLE MOBILER: Sonos fungerer uansett hva slags telefon du har fordi den spiller via det trådløse nettet. Med en tilleggsfunksjon til 398 kroner slipper du kabel fra høyttaleren inn i ruteren, i tillegg til at systemet vil kunne bygges ut til 32 trådløse soner der du kan spille forskjellig musikk. Sonos, Play:3 med ""bridge"", kr 2398 for høyttaler, 398 for trådløst startpunkt (""bridge""). Foto: FOTO: Søren Kjeldgaard
TRENGER IKKE TRÅDLØST NETT: Liten, snerten sak som skal være svært enkel i bruk. Libratone Zipp har tilleggsfunksjonen PlayDirect som gjør at du ikke trenger trådløst nett engang, for å spille fra alle dine trådløse enheter. Dermed kan du fint ha den med ut i hagen, på stranda eller på tur i skogen. Den er kledd i italienske kasjmir utvendig og kommer i åtte friske farger som kan kjøpes separat slik at du kan skifte etter humør, eller rom i huset. Libratone ZIPP, kr 3300.
TRENGER IKKE TRÅDLØST NETT: Liten, snerten sak som skal være svært enkel i bruk. Libratone Zipp har tilleggsfunksjonen PlayDirect som gjør at du ikke trenger trådløst nett engang, for å spille fra alle dine trådløse enheter. Dermed kan du fint ha den med ut i hagen, på stranda eller på tur i skogen. Den er kledd i italienske kasjmir utvendig og kommer i åtte friske farger som kan kjøpes separat slik at du kan skifte etter humør, eller rom i huset. Libratone ZIPP, kr 3300. Foto: FOTO: Michael Berg Photography
FULL PAKKE: Geneva Model Large er et fullverdig stereoanlegg med kun én kabel. Inneholder cd- spiller, docking til Ipod/Iphone, FM radio, og eksterne innganger for tilkobling av for eksempel tv. Kommer i fargene rød, hvit, svart og valnøtt. Geneva kan fås i ulike størrelser og prisklasser fra small til xx-large. Prisen på small ligger på 2995 kr. Geneva Large, kr 11 990 med stativ
FULL PAKKE: Geneva Model Large er et fullverdig stereoanlegg med kun én kabel. Inneholder cd- spiller, docking til Ipod/Iphone, FM radio, og eksterne innganger for tilkobling av for eksempel tv. Kommer i fargene rød, hvit, svart og valnøtt. Geneva kan fås i ulike størrelser og prisklasser fra small til xx-large. Prisen på small ligger på 2995 kr. Geneva Large, kr 11 990 med stativ Foto: FOTO: Peter Strobl
MODERNE RETRO: Megaphone fra Bolia er intet ringere enn håndlaget keramikk kombinert med trådløs musikk. Utseende er retro, men musikken spilles trådløs fra den radiostasjonen du vil, eller via iPod. Kommer i hvit keramikk, eller med kobberoverflate. Bolia Megaphone, Kr 3783.
MODERNE RETRO: Megaphone fra Bolia er intet ringere enn håndlaget keramikk kombinert med trådløs musikk. Utseende er retro, men musikken spilles trådløs fra den radiostasjonen du vil, eller via iPod. Kommer i hvit keramikk, eller med kobberoverflate. Bolia Megaphone, Kr 3783. Foto: FOTO: produsenten
SVART OG ENKEL: AirPlay-høyttaleren fra Sony passer for deg som vil ha en sofistikert variant av det tradisjonelle stereoanlegget. Sony, RDP-XA700iP, kr 4100.
SVART OG ENKEL: AirPlay-høyttaleren fra Sony passer for deg som vil ha en sofistikert variant av det tradisjonelle stereoanlegget. Sony, RDP-XA700iP, kr 4100. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning