Her er trendfargene i 2013

Her er årets heteste farger

Indigo, lilla, smaragd og korall; sjekk hvilke farger som kommer til å dominere i 2013.

LILLA LOVE: Fargerike tror vi kommer til å omfavne alle ulike toner av lilla i året som kommer.
LILLA LOVE: Fargerike tror vi kommer til å omfavne alle ulike toner av lilla i året som kommer. Foto: FOTO: Fargerike
Publisert Oppdatert
FARGEFAVORITT:  Lilla er en farge man blir glad av, den har et sterkt budskap, forklarer Fargerike.
FARGEFAVORITT: Lilla er en farge man blir glad av, den har et sterkt budskap, forklarer Fargerike. Foto: FOTO: Fargerike

I årevis har hvitt dominert på interiørfronten i norske hjem. Vi har omgitt oss med lyse og nøytrale farger, og et google-søk på "skandinavisk stil" vil generere bilde etter bilde av hvite vegger, lyse møbler og minimalt med farge ellers.

I 2013 er det ventet at nordmenn vil legge igjen hele 66 milliarder i hjemmene våre. Fargevalg, valg av tapeter og gulv er noen av de viktigste valgene vi tar.

Men nå er vi lei en fargeløs tilværelse. i 2013 spår både norske og internasjonale trendbyråer at vi igjen vil drømme om å omgi oss med farger på hjemmebane. Og her er fargene interiørekspertene tror du kommer til å elske:

Dilla på lilla

I en seremoni på Grand Hotell i går avslørte Fargerike for andre året på rad sin Årets Farge. Og i år er det lilla som gjelder. Fargerikes kreative leder og redaktør for bladet Base, Dagny Thurmann-Hoelseth, forklarer hvorfor nettopp lilla gikk seirende ut:

- Nyanser av lilla har vært populære i Norge de siste fem årene, og med god grunn. De nyansene vi har sett mest av er spesielt vakre i det norske lyset. Lilla er en farge man blir glad av, den har et sterkt budskap. Forskning viser at fargen er kreativ, energisk, spirituell og beroligende, ekstravagant, bestemt og fremtid.

Thurmann-Hoelseth forklarer at valget av Årets Farge 2013 er tatt på grunnlag av undersøkelser fra Fargerikes 115 butikker over hele Norge.

- I tillegg har vi samarbeidet med Nelly Rodi, som er best på fargetrender på det europeiske markedet, forklarer fargeeksperten.

Hele ti nyansene av lilla dominerer i Fargerikes nye fargekart.

ÅRETS FARGE: Lilla lanseres i tre forskjellige stilretninger med totalt ti nyanser i Fargerike sitt nye fargekart.
ÅRETS FARGE: Lilla lanseres i tre forskjellige stilretninger med totalt ti nyanser i Fargerike sitt nye fargekart. Foto: FOTO: Fargerike

Tre stilretninger til inspirasjon

GJENSIDIG PÅVIRKNING: Designerne bak klesmerkene Elizabeth & James, Vera Wang og J. Mendel har også tro på en lilla vår.
GJENSIDIG PÅVIRKNING: Designerne bak klesmerkene Elizabeth & James, Vera Wang og J. Mendel har også tro på en lilla vår. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ifølge fargekartet deles de ti nyansene inn i tre forskjellige stilretninger, som alle tolker lilla på hver sin måte: Norsk skandinavisk, Norsk elegant og Norsk eklektisk.

- Norsk skandinavisk er rent i utrykket, men litt rampete ved at man tilfører mønstre og farger, forklarer Thurmann-Hoelseth.

- Norsk elegant er feminin og sober eleganse i utrykket og kan minne litt om shabby chic som vi har sett de siste seks-sju årene, mens Norsk eklektisk betyr at det ikke finnes noen regler, her gjør man som man vil og blander stiler og farger om hverandre.

Eksperten forklarer at stilene er inspirert og valgt ut fra trender man ser på catwalken og innen både interiør og mat, både i Norge og også internasjonalt.

Men Thurmann-Hoelseth har ikke noen tro på at nordmenn kommer til å skynde seg å male alle vegger i hjemmet i lillatoner.

- Fargene og fargekartet er ment som inspirasjon og er et uttrykk for hvor vi befinner oss trendmessig.

Beroligende og ærlige indigo

At vi kommer til å omfavne mer farger på hjemmebane i år, har også fargeekspertene hos Nordsjö og AkzoNobel tro på. Nylig lanserte nemlig verdens største malingsprodusent sin trendrapport Colour Future 2013, og kåret indigo som årets farge.                                                               

- Indigo gir en rolig og nøytraliserende puls til våre liv, forklarer fargedesigner Tale Henningsen hos AkzoNobel til Bonytt.no.

- Denne fargen har en beroligende og ærlighet over seg. Den innbyr til avslapning og inspirasjon. Den spiller på flere følelser, som trygghet og lekenhet.

Fargedesigneren forklarer at farger har stor positiv effekt på vår sinnsstemning.

- Farger vi omgir oss med påvirker mange aspekt i livet. De oppmuntrer, beroliger, inspirerer, utfordrer og provoserer; farger kan endre vårt syn på omgivelsene.

Henningsen forklarer:

- Ekspertgruppen hos det globale Akzo Nobel Aestethic Center kommer fra ulike deler av verden, med ulike kulturelle kilder og påvirkninger - fra kunst til teknologi og fra natur til popkultur. Gruppens synspunkter, innsikt om farger og fremtidige trendoppfatninger blir i samarbeid med våre designere oversatt til situasjonsbilder, stemninger og deretter i endelige fargepaletter. Resultatet er presentert i den årlige utgaven av Colour Futures.

Henningsen tror at indigo vil være en anvendelig farge i norske interiører.

- Indigo oppleves som en allsidig farge og den passer like godt til sterke farger, som nøytrale og hvite nyanser.

Nordsjö opererer med fem trendfargeretninger for neste år, hvor tanken er at de skal gi assosiasjoner til hvordan vi ønsker å leve.

- Neste års farger er modne og sofistikerte, forklarte Henningsen.

- Dens mange fargetoner, kombinert med mer nøytrale farger gir et flott spill der fargene forsterker hverandre.

Kontraster vil dominere

Hos Jotun tror ikke fargesjef Lisbeth Larsen på å kåre én eneste farge som årets trendfarge.

INDIGO: Nordsjö og Akzo Nobel har kåret indigo som årets farge for 2013.
INDIGO: Nordsjö og Akzo Nobel har kåret indigo som årets farge for 2013. Foto: FOTO: Nordsjö/Akzo Nobel
MOTEVERDENEN PÅVIRKER: Mote og interiør er mer påvirket av hverandre enn noen gang før.
MOTEVERDENEN PÅVIRKER: Mote og interiør er mer påvirket av hverandre enn noen gang før. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Jeg tror ærlig talt at tiden er litt over for å diktere hva vi kommer til å like og ikke like, forklarer Larsen til Bonytt.no.

- Jeg tror at norske konsumere selv kommer til å velge det som de føler er mest dem, og tror at i hovedsak vil nøytrale toner som kalkfarger og ulike toner av hvitt og grått dominere, og så vil man heller se mer bruk av kontrastfarger og innslag av sterkere farger på detaljer eller enkeltvegger.

Larsen trekker frem fargene Spontan, en knallgul farge, og Sorbet, en lekker koralltone, som hun tror kommer til å lokke mange nordmenn til å prøve seg med farger.

- Men jeg tror at vi her kommer til å få se disse fargene benyttet på fokuspunkter og mindre detaljer, og ikke nødvendigvis hele rom, forklarer fargeeksperten til Bonytt.no.

- En nøytral base vil nok fortsatt for de aller fleste være aktuelt, men så vil man nok bli inspirert til å bli tøffere og mer vågal når det gjelder å sette farge på mindre flater og fokuspunkter i boligen.

Smaragdgrønt

Hos Pantone var det fargen Emerald (smaragd) som blir årets farge i 2013. Fargen, som i sin helhet har navnet PANTONE 17-5641 Emerald, er en livlig, strålende, frodige grønn farge.

Dette sier eksperten hos Pantone om filosofien bak årets fargevalg:

FOKUS PÅ KONTRASTER: Jotun tror at vi gjerne vil ha knæsje farger i år, men at vi ikke kommer til å male disse på samtlige vegger hejmme.
FOKUS PÅ KONTRASTER: Jotun tror at vi gjerne vil ha knæsje farger i år, men at vi ikke kommer til å male disse på samtlige vegger hejmme. Foto: FOTO: Jotun/Lady

"Smaragd er av mange assosiert med steinen Smaragd, -en strålende flott, dyrebar edelsten, og fargen oppfattes derfor som sofistikert og luksuriøs. Siden antikken har denne lysende, fantastiske fargenyansen vært fargen som representerte skjønnhet og nytt liv i mange kulturer og religioner. Det er også fargen for vekst, fornyelse og velstand, - og ingen andre farge formidler nyskaping mer enn grønt gjør. Gjennom århundrer har svært mange av verdens land valgt fargen grønn for å symbolisere healing og samhold."

Også grønt var en farge motedesignerne hadde benyttet seg mye av i sine kolleksjoner for sesongen vår og sommer 2013.

- Denne kraftige og universelt tiltrekkende fargen er enkel å overføre både til moteindustrien og interiørbransjen, forklarer administrerende direktør i Pantone Color Institute, Leatrice Eiseman.

- Grønn er den mest utbredte fargenyansen i naturen, og det menneskelige øyet ser mer grønt enn noen annen farge i fargespekteret. Som den har gjort opp gjennom historien, fortsetter smaragd stadig å gnistre og fascinere, og i symbolsk sammenheng bringer fargen en følelse av klarhet, fornyelse og foryngelse.

Mer farger på hjemmebane

Hos Ikea har kommunikassjonsjef Siv Elizabeth Egger også tro på at 2013 kommer til å bli et år med mer farger enn vi har sett på en stund.

- Absolutt, mange nordmenn vil gjerne ha mer farger inn i hjemme sine igjen, foklarer Egger til Bonytt.no.

- Vi begynner å bli oppmerksomme på hva farger har å si for stemning og humør, og blir kanskje flinkere til å utnytte dette.

GRØNT ER SKJØNT: Hos Pantone har man valgt ut smaragdgrønt som årets heteste farge.
GRØNT ER SKJØNT: Hos Pantone har man valgt ut smaragdgrønt som årets heteste farge. Foto: FOTO: Pantone/Stella Pictures
SMARAGD: Her er fargen Pantone mener er årets farge i 2013.
SMARAGD: Her er fargen Pantone mener er årets farge i 2013. Foto: FOTO: Pantone

Eksperten forklarer at det er jo ikke bare barna som trenger farger i tilværelse for å trives.

FARGER: Ikea tror også at vi kommer til å ville omgi oss med mer farger enn på lenge i året som kommer.
FARGER: Ikea tror også at vi kommer til å ville omgi oss med mer farger enn på lenge i året som kommer. Foto: FOTO: Ikea

- Jeg tror at flere og flere oppdager at det går an å ta farger inn i boligen uten å male alle vegger og gulv, forklarer Egger.

- Tekstiler kan enkelt byttes ut og dermed slipper du å "låse" deg til én farge, du kan bytte fra rødt til gult over natten.

Mot sommeren tror Egger vi vil få se flere sterke farger i blå- eller rødnyanser, og også gult og grønt.

Tar mer sjanser

Interiørstylist Birgitta Roald tror at 2013 kommer til å føre med seg en større fargerikdom enn tidligere år.

- Man blander for eksempel mer "uforskammet", og jeg tror vi kommer til å få se mer uvanlige fargekombinasjoner, forklarer Roald til Bonytt.no.

- Sterke farger som neon blandes gjerne med en nøytral base, som feks pastellfarger, og man vil oppnå et høyst personlig uttrykk med fargevalgene sine.

Solveig Grøvle hos Norske Interiørblogger (Nib) tror kanskje kåringer av ulike trendfarger kan være med på å gi et kreativt spark inn i interiørverden og sette farger på dagsorden.

BLÅTT ER HOT: Ikea tror også at vi kommer til å legge vår elsk på blåtoner i 2013.
BLÅTT ER HOT: Ikea tror også at vi kommer til å legge vår elsk på blåtoner i 2013. Foto: FOTO: Ikea

- Her på NIB ser vi at fargene nude og korall kommer snikende inn i interiøret også, ikke bare på klær og i moteverdene, forklarer Grøvle.

KORALL: Mange interiøreksperter holder en knapp på korall i 2013. Se så fint det kan bli.
KORALL: Mange interiøreksperter holder en knapp på korall i 2013. Se så fint det kan bli. Foto: FOTO: Ikea/Livet Hemma

- Når våren kommer vi vi jo gjerne ha litt farger. Jotuns "Sorbet" er for eksempel en fin nyanse, men du skal kanskje ha litt guts for å ha den på veggen. Vi tror kanskje heller at man velger å male en stol eller andre detaljer først, for en liten vårlig energiinnsprøytning.

Interiøreksperten tror fortsatt at den monokrome trenden kommer til å herje.

- Det er mye sort og hvitt rundt om hos interiøropptatte nordmenn. Trenden med å male en vegg sort holder seg i beste velgående, og det er jo også veldig lekkert hvis en bare har godt med vinduer hjemme slik at en får nok lys inn.

Les også:

Her er interiøret du kommer til å elske i år

Her finner du inspirasjon til oppussingen

Disse gulvene har du aldri sett maken til

Her er bloggene med de aller beste interiørideene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning