Heng deg selv på veggen

Det er blitt populært å få sine egne fotografier i stort format. Men et godt resultat krever litt forarbeid.

VEGGPRYD: Stadig flere henger sine egne fotografier på veggen.
VEGGPRYD: Stadig flere henger sine egne fotografier på veggen. Foto: Foto: Crestock.com
Publisert Oppdatert
SOMMERMINNE: Minnene fra årets sommer kan få evig liv på stueveggen hjemme, men prosessen kan by på utfordringer. Se opp for bilder i for lav oppløsning og støv som fester seg på innsiden av ramma.
SOMMERMINNE: Minnene fra årets sommer kan få evig liv på stueveggen hjemme, men prosessen kan by på utfordringer. Se opp for bilder i for lav oppløsning og støv som fester seg på innsiden av ramma. Foto: Foto: Chris Erlbeck

- Bilde på lerret har raskt blitt et av våre mest populære produkter, sier markeds- og servicesjef hos FotoKnudsen, Helga Magnussen.

- Bestillingen er veldig enkel. Du bare laster opp bildet, velger det formatet du ønsker, og klikker deg stegvis videre, fortsetter hun.

Men vil du ha et godt resultat, kan du gjøre lurt i å legge litt mer jobb ned i prosessen enn noen tastetrykk.

- Hvis jeg skulle hatt en forstørrelse til å henge på veggen hjemme, ville jeg aldri bare kjørt bildet rett ut uten bearbeidelse, sier daglig leder av den profesjonelle fotolabben Farvelabben, Tom Glessing.

Og med bearbeidelse mener han manuell justering av farger, kontraster og bildeutsnitt.

- Bildet blir ikke nødvendigvis dårlig om det bare kjøres gjennom automatiske bildebehandlingsprogrammer. Men om du ønsker å få det beste ut av et bilde, kan det være lurt å få hjelp til digital bildebehandling i en profesjonell fotobutikk. Eller du kan forsøke selv - det finnes mange rimelige og gode bilderedigeringsprogrammer som er enkle å lære seg, sier Glessing.

Høyoppløselig

Ikke alle bilder er mulige å redde, selv med profesjonell hjelp.

- Bildet må ha god oppløsning - ellers blir det pixlete ved forstørring. Husk å stille inn kameraet så det blir tilstrekkelig kvalitet på filene, råder Glessing.

Ifølge FotoKnudsen bør et bilde som skal forstørres på et lerret på 40 x 50 cm i utgangspunktet være tatt med et kamera som er fem megapiksler eller høyere. Ved skanning bør bildet være over 200 dpi, i størrelse som er fem centimeter større enn lerretet (de fem ytterste centimeterne vil forsvinne rundt kanten).

MMS-bilder, bilder du kopierer fra nettet eller andre bilder med lav oppløsning, egner seg dårlig til å brettes ut over hele stueveggen.

- Bilder som skal på lerret blir i de fleste tilfeller korrigert og tilpasset av våre operatører som har høyere grafisk utdannelse. Hvis vi ser at bildet ikke holder høy kvalitet, tar vi kontakt med kunden for å se på alternativer, opplyser teknologidirektør hos FotoKnudsen, Ronny Kvalvågnes.

Rammevalg

OPPLØSNING: MMS-bilder, bilder du kopierer fra nettet eller andre bilder med lav oppløsning, egner seg dårlig til å brettes ut over hele stueveggen.
OPPLØSNING: MMS-bilder, bilder du kopierer fra nettet eller andre bilder med lav oppløsning, egner seg dårlig til å brettes ut over hele stueveggen. Foto: Foto: Crestock.com

Uansett om du overlater bildebearbeidelsen til deg selv eller andre, må du velge hva bildet skal trykkes på. Lerret har som nevnt blitt veldig populært, det samme har plakater. Vanlig stor forstørrelse som settes i glass og ramme er et annet vanlig alternativ.

PRISEKSEMPLER

Pris på lerret cirka 30 x 40 cm med ramme

Extrafilm: 275,-

Eurofoto: 349,-

Japan Photo: 349,-

Elkjøp: 424,95

FotoKnudsen: 499,-

Pris på plakat cirka 40 x 50 cm

Elkjøp: 79,-

FotoKnudsen: 199,-

Extrafilm: 299,- (for 30 x 40 cm montert på 4 mm tykk plate)

Pris på forstørrelse på fotopapir 30 x 40 cm

Japan Photo: 39,-

Eurofoto: 49,-

(Kvaliteten kan variere mellom de ulike firmaene. Porto og ev. andre kostnader kommer i tillegg)

- Et stort bilde vil fort krølle seg i en ramme. Derfor bør det monteres på en plate. Kapaplate er vanlig. De virkelig feinschmeckerne velger aluminiumsplate. En kapaplate vil bøye seg litt i stor størrelse, men metall er snorrett og henger fint også uten ramme. Ulempen er selvfølgelig at aluminium er den dyreste løsningen, forklarer Glessing. Putter du bildet i glass og ramme, mister du kontakten med overflaten,

Laminering er viktig for å beskytte bildet, og den kan fås i ulik glans, fra halvmatt til blank.

Magnussen mener overgangen til digitale kamera har gitt folk et annet forhold til bildene de tar.

- Folk er mer selektive til hva de vil ha på papir, og bruker tid på å plukke ut de beste bildene, sier hun.

- Et produkt som har blitt populært er for eksempel fotobok, hvor man kan putte sine egne bilder og tekst inn i en ferdig layout. Folk vil ikke bare ha bildene på pc-en, men vise de fram, enten det er i bokform eller på veggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning