vintergrønne planter

Hardføre vinterplanter

Det finnes et rikt utvalg av vintergrønne busker, planter og blomster som kan klare seg året rundt.

VINTERGRØNNE PLANTER: Buksbom er et eksempel på en plante som gir grønne blader vinteren igjennom. Den blir brukt mye i engelske prydhager og er ofte å se som en figur, kule eller stamme.
VINTERGRØNNE PLANTER: Buksbom er et eksempel på en plante som gir grønne blader vinteren igjennom. Den blir brukt mye i engelske prydhager og er ofte å se som en figur, kule eller stamme. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Sist oppdatert

På senhøsten begynner det å bli stusselige kår for mange av sommerens vakre blomster og planter i både hagen og i balkongkassene.

Men det finnes et rikt utvalg av vintergrønne busker, planter og blomster som kan klare seg året rundt.

Klimasoner

– ­Norge er i særklasse sammenlignet med mange andre land på grunn av store lokale, klimatiske forskjeller. Hva du kan plante avhenger av hvor i landet du bor, sier informasjonsansvarlig ved opplysningskontoret for blomster og planter, Tove Ladstein.

Vekster som sliter i fuktig klima ved kysten kan for eksempel klare seg fint i et innenlandsklima. Det er lurt å rådføre seg med lokal gartner før man setter i gang med plantingen.

Svartsurbær eller Aronia skal ikke høstes før etter første frostnatt eller langt utpå høsten. Før den tid får du flotte farger og sunne bær.
Svartsurbær eller Aronia skal ikke høstes før etter første frostnatt eller langt utpå høsten. Før den tid får du flotte farger og sunne bær. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

– Jeg anbefaler lokalproduserte planter for å være sikker på at de klarer seg i det klimaet de skal vokse opp i. I stedet for å kanskje la seg lokke av å kjøpe planter som er dyrket frem utenfor det norske klimaet.

Før du lar det forføre av farger og utseende kan det være lurt å finne ut hvilken klimasone du er i. På hageselskapets nettsider kan du enkelt søke i klimasonekartet. Klimasonene gir en pekepinn, men det er ikke nødvendig å følge de slavisk. Det går som regel bra å gå opp en sone eller to.

Prøv å få kartlagt om klimasonemerkingen på planten er for norske forhold, da ulike land har forskjellige klimasoner, forklarer Ladstein.

Les også: Disse blomstene forlenger sommeren til langt ut på høsten

Fargesprakende blomster

Hun anbefaler fire planter og blomster som egner som for både balkong og hage på høsten.

Aroniabær eller svartsurbær er kjent for å inneholde dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Bærene er sunne og dekorative, og mange synes det er gøy å få sine egne bær.

Klatreplanten alpeklematis med sine fargesprakende farger er kjent for å tåle mye og kan gi blomster til langt ut på høsten.
Klatreplanten alpeklematis med sine fargesprakende farger er kjent for å tåle mye og kan gi blomster til langt ut på høsten. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

De skal høstes etter første frostnatt eller langt utpå høsten. Før de går gjennom frostprosessen er de veldig bitre. Selve busken har fine, hvite blomster i starten med grønne blader. Etter hvert vil den få fine høstfarger. Busken kan bli stor, men den kan fint skjæres.

Ladstein slår et slag for einer som kan være bedre enn andre vintergrønne planter fordi de ikke vokser så fort. Einer får du kjøpt i mange størrelser og former, og behøver slettes ikke være kjedelige.

Hvis man vil ha en klatreplante er den praktfulle klematisen med sine fargesprakende blomster et godt valg. Det finnes flere ulike typer, men særlig alpeklematisen er kjent for å tåle mye. Den blomstrer på våren på skuddene den satte i fjor, og du kan derfor klippe den etter blomstring. Planten holder seg grønn, og får fine frøstammer.

Spirea er en hardfør blomstrende plante. Den blomstrende busken er en fryd for øyet, og har rosa eller hvite blomster. Utover høsten får den fine, sterke farger.

Les også: Plant blomsterløk og få en flott vårhage

Trendy og grønt

– Hvis man ønsker planter som tåler vinteren godt og holder seg gjennom hele vintersesongen så er røsslyng et annet godt alternativ, sier Johan Orre.

Buksbom blir brukt mye i engelske prydhager og er grønne blader vinteren igjennom.
Buksbom blir brukt mye i engelske prydhager og er grønne blader vinteren igjennom. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Orre jobber som innkjøpsansvarlig og gartner hos plantasjen. Han forteller at røsslyngen er en dekorativ knoppblomstrende lyng fulle av farger. Grunnen til at de er hardføre er at knoppene aldri slår ut i blomst. Dermed har man fargesprakende knopper gjennom hele vinteren i enten rødt, rosa eller hvitt.

Ønsker man noe som er litt mer trendy kan buksbom som er en eviggrønn busk eller et lite tre være et godt alternativ. Buksbom er svært dekorativ når den er formet som en figur eller kule. Lekkert som pryd i en hage eller på terrassen.

Den har grønne blader vinteren i gjennom, og er ofte å se som en figur, kule eller stamme. Buksbom i utsmykkede variasjoner og figurer finner man ofte i prydhager og såkalte engelske hager.

Buksbom tåler mange minusgrader, og har du den i hagen er den hundre prosent vinterfør. Imidlertid er den noe mer utsatt når den er i potte på en balkong fordi røttene ikke er hundre prosent omkranset og beskyttet av jord. Temperatursvingninger kan derfor forekomme, som gjør forholdene mer ustabile for planten.

Hardføre og vakre

Hvitgran som er en treart i furufamilien er en annen skikkelig hardfør, populær og meget vakker barplante, forteller Orre. Den er også ypperlig som prydplante, og kan formes i ulike fasonger. På balkongen kan du sette juletrelys i den, og vipps så har du et lite juletre.

– Skimmia japonica rubella er en vakker plante med rosa knopper sesongen i gjennom. Den starter sesongen sin på senhøsten, og er svært godt egnet for balkongkasser og potter.

Den er litt mindre hardfør enn andre vinterplanter, men en fryd for øyet.

Klatreplanten eføy er også pen vinteren i gjennom. Den tåler mange minusgrader, og klarer seg gjennom milde vintre. Planten vokster relativt sakte, men kan til gjengjeld bli veldig gamle. Ifølge wikipedia finnes det eksemplarer som er flere hundre år i blant annet Frankrike.

Problematisk sollys

I prinsippet er alle vekstene vi har nevnt flerårig. Hvor godt de klarer seg avhenger av hvor i landet du bor. I Bergen på Vestlandet vil en eføy naturlig nok klare seg bedre da det sjeldnere er frostnetter.

– Minusgrader er ikke den største utfordringen, men sollyset som kommer fra medio februar og fremover. Kombinasjonen sol og fryst jord er vanskelig.

Solstråler får planten til å fordamp vann. Men fordi jorden er frossen klarer den ikke å ta opp vann. Perioden fra februar til april kan derfor være kritisk for de vinterføre plantene. Du bør derfor beskytte plantene med et skyggenett eller rett og slett flytte de til skyggen. I begynnelsen av april er som regel frostnettene over, og da klarer de fleste seg fint.

Hvis planten har fått frostskader, må du ikke ta den inn.

– Planten vil dø på grunn av temperatursjokk. De vil tro det er høysommer, forklarer Orre.

Det beste du kan gjøre er å sette den i skyggen. Eventuelle frostskader blir først synlige når våren kommer.

En hovedregel er å aldri ta inn utendørs planter.

Vanning og stell

Planter som ikke settes direkte i jord i et bed eller hage, bør plantes om i en større potte.

Plant helst i store potter med mye jord. Da vil du lettere få en jevn fuktighet sammenlignet med en liten potte. Forklaringen er at vannet fordamper raskere i en liten potte. Dessuten gir en større jordklump bedre plass til røttene. En mer robust rot gir naturlig nok en mer robust plante. I store , robuste potter kan du dessuten ha grovere jord som gir bedre drenering og mikroklima for røttene.

Hvis det ikke er minusgrader kan du gi dem litt vann når du planter dem. Plantene trives i både helskygge og full sol. Generelt krever de vinterføre plantene lite stell.

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2018, og sist oppdatert 27/02 2020.

Les også