Vedlikehold av frukttrær

Slik får du mer frukt på frukttrærne

Pollinering og beskjæring er viktige faktorer hvorvidt gjelder god eller dårlig fruktsetting på frukttrærne dine.

FRUKTTRÆR: Det er mye å ta hensyn til for å få rikelig blomstring og fruktsetting på frukttrærne dine, men godt vedlikehold er en av de viktigste faktorene. Foto: Gettyimages.com.
FRUKTTRÆR: Det er mye å ta hensyn til for å få rikelig blomstring og fruktsetting på frukttrærne dine, men godt vedlikehold er en av de viktigste faktorene. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Lite slår selvdyrkede epler i eplekaken og søte moreller i sommersolen. Men vet du egentlig hvordan frukttrærne bør dyrkes og vedlikeholdes for å bære mest mulig frukt?

Mange blomsterknopper

- For å få en rikelig blomstring og fruktsetting er det viktig at trærne har god generativ vekst, som betyr at de danner mange blomsterknopper, sier Inger Hilmersen fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hun forklarer at trær som er podet på svaktvoksende grunnstammer og på grener som vokser utover og nedover, oftest danner mange blomsterknopper. Informasjon om grunnstammen skal stå på etiketten på alle frukttrær som selges.

- For å bære frukt må trærne selvfølgelig også stå solrikt og ha god tilgang på vann og næring. Ved sterk vegetativ vekst med mange og lange opprette skudd blir det lite fruktsetting, sier Hilmersen.

- Beskjæring, innkorting og nedbøying av skudd kan brukes for å endre veksten. For å få rikelig fruktsetting er det også viktig med god pollinering, legger hun til.

Les også: Disse plantene skal du beskjære nå

Pollinering

- Pollinering (bestøving) av blomstene er viktig for mange av fruktsortene. Dårlig eller mangelfull pollinering gir dårlig fruktsetting. For å få dette til må man ofte plante to eller flere frukttrær av samme slag. Noen sorter er gode pollensorter for andre, og noen kan stå alene, sier Hilmersen.

Hun forteller at pollineringen oftest ikke er et problem i et boligfelt hvor mange har ulike frukttrær, og at man kan få mer informasjon på hagesenteret om hvilke trær som kan stå alene eller trenger god pollinering.

- For små hager og store balkonger vil søyletrær podet på svakvoksende grunnstammer være aktuelle. Disse tar liten plass og bærer akkurat nok frukt til at alle får, og ingenting havner på bakken, sier Hilmersen.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker på gresset

Beskjære frukttrær

- Mitt beste råd for å få mest mulig frukt, er å beskjære frukttrærne, sier Ellen Solberg Werenskjold fra Bo Grønt Myrvold på Jessheim.

Ved å beskjære treet unngår du at treet blir for tett, slik at luft og lys slipper til. Det kan også være nødvendig for å begrense størrelsen på treet og for å lette innhøstingen. En grei huskeregel er at alle grener som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens grener som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt.

- Eple- og pæretrær bør beskjæres tidlig på våren, i februar eller mars, mens blødende trær, som plomme- og kirsebærtrær, bør beskjæres etter høstingen på sensommer eller tidlig høst, sier Werenskjold.

Hun forklarer at all beskjæring etterlater sår på trærne, og at det er viktig å beskjære riktig slik at sårene gror. Skadene blir minst på ett ungt tre, så du bør begynne tidlig, gjerne fra 2-4 år etter planting. Kutt så nært hovedgrenen som mulig, og med små kutt som gir mindre sår og gror raskere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning