Tror jorden er sur

Hvilke planter er å anbefale til sur jord?

Publisert Oppdatert

Vi holder på og bygger hus og har gravet opp hele hagen. Enkelte planter/trær står enda igjen, men jeg trenger noen råd. Jeg tror jorden er sur, skal man da kalke og hvor mye/ofte? Hvilke planter er å anbefale til sur jord? Jeg ønsker meg en eviggrønn hekk, men er litt lei tujahekk, noen forslag?

Når man kalker blir jorden mindre sur. Du kan kalke om våren når det regner, eller på snøen sent på vinteren. Det er selvsagt kun der du ikke skal ha surjordsplanter du kalker, for eksempel plenen.

Det finnes utrolig flotte planter som trives i sur jord: Rhododendron, liljekonvall, azalea, hortensia, magnolia og mange flere, så valgmulighetene er mange.

Når det gjelder hekk, er jeg helt enig i at tuja ikke er det mest originale valget. Grunnen til at så mange velger nettopp tuja, er at den klarer seg i de fleste jordtyper, også sur jord. Det er faktisk mulig å bruke Rhododendron som hekk i store deler av Norge. Den blomstrer på våren/forsommeren og feller ikke blader på vinteren, så den er en eviggrønn plante. Barlind er veldig hardfør og lett å ha med å gjøre. Det finnes mange typer. Barlind er ikke kresen på jorden bare det er god drenering og lett kalket jord. Den kan plantes ut både vår og høst. Det er viktig at man ikke planter den i juni og juli pga. varmen.

Gran finnes også i mange sorter, men jeg vil trekke frem Picea omorica som har grønne nåler med grå striper. Dette gjør at man får den en grønn/gråblå farge. Den har en smal vekst og er svært hardfør. Den stiller heller ingen klare krav til jordsmonnet, så den vil passe ypperlig. Gran egner seg dersom du ønsker en høy hekk, og den skal helst plantes ut om våren.

Jeg ønsker deg en flott uke og lykke til med valg av hekk!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning