Stell av solbær og ripsbusker

Publisert Oppdatert

Min samboer og jeg har arvet en gammel lite vedlikeholdt hageflekk på Toten. Her står det en del gamle solbær- og ripsbusker som ikke har fått vedlikehold på flere år...

På tross av dette har det vært mye bær på dem disse to årene vi har hatt dem. Nå vil vi gjerne pleie dem som best er, hvordan kan vi gjøre det?

1. Det er både hvite og røde rips, skal disse ha lik behandling?

2. Spesielt en av solbærbuskene er meget stor, vi fikk ikke bundet den godt nok opp i vår slik at de underste bærene ble aldri modne, hvor mye kan vi klippe denne ned.

3. Hva anbefales det å gjødsle med hvis vi skal gjødsle... hagen ligger like ved et jorde som en bonde leier av oss, han har forgress på denne flekken og gjødsler her.

På forhånd takk for svar,

hilsen J. og O.H.

Tynning av rips, solbær (og stikkelsbær for øvrig) skal gjøres ved stammen (altså helt nede ved bakken). Jeg ville ikke tatt hele busken, men skåret ned de mest forvokste grenene, dvs tynnet busken kraftig, og fortsette med det de neste 2 årene til alle grenene er tatt og etterveksten er god.

På nye busker gjøres det fra år 3, på eldre busker passer man på at de ikke blir for tette i midten - kvaliteten på bærene er avhengig av lys og luft. God lufting kan også forhindre soppsykdommer på rips og solbær.

Ofte er tynning ikke nok på eldre busker, de bør ha en oppbinding. Dette gjøres gjerne ved å snekre en ramme rundt busken, der grenene får støtte av de horisontale bordene. Du kan også kjøpe ferdige plantestøtter i plastbelagt metalltråd.

Hold øye med hvit rips, sorten 'Hvit Hollandsk' er utsatt for bladsopp. Forskjell på stell av rød og hvit rips har vi ikke hørt om. Solbær og rips beskjæres om våren før knoppene kommer.

Begge liker humusrik, sandholdig leirjord best - Solbær liker god tilgang på både vann og næring, mens rips kan ha noe mer karrige kår. Solbær skal helst ha en lun, solrik vokseplass. Røttene ligger relativt grunt på begge, så grønngjødsling er lurt, dvs å dekke rotområdet med grønne plantedeler. Bland gjerne kompost i et 7-10 cm lag med løv og gress, dette gjøres i løpet av vår/sommer.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning