Skvallerkål

Stauder nedkjemper skvallerkål

Utplanting av blant annet storkenebb viser seg å utrydde skvallerkål.

UTARMER SKVALLERKÅLEN: Stauder har vist seg å være gode i bekjempelsen av skvallerkål. Etter få år er skvallerkålen borte og staudene har tatt over blomsterbedet.
UTARMER SKVALLERKÅLEN: Stauder har vist seg å være gode i bekjempelsen av skvallerkål. Etter få år er skvallerkålen borte og staudene har tatt over blomsterbedet. Foto: Foto: OBP
Sist oppdatert

Skvallerkål er en plante som vokser raskere enn det meste i hagen.

Noen synes den er en nyttevekst og bruker den blant annet i maten, andre ser ikke noe fornuftig i den og vil gjerne bekjempe den så godt de kan.

Ifølge det danske Haveselskabet er det mulig å utrydde skvallerkålen ved å plante stauder.

"De senere år har gartnerne derfor eksperimenteret med at plante forskellige robuste stauder i de bede, hvor skvalderkålen giver problemer, og det går faktisk ganske fint. Nogle af planterne klarer sig med lidt hjælp så godt, at de næsten har udkonkurreret ukrudtet", skriver de på sine nettsider.

Brunstorkenebb

En av staudene de danske gartnerne har eksperimentert med er brunstorkenebb (Geranium phaeum). Den har vist seg å være en dyktig bekjemper av skvallerkål.

Det som gjør brunstorkenebben så egnet, er at den vokser så fort og blir så stor. Det blir for mye for skvallerkålen, og den forsvinner til slutt nesten helt.

"Her efter fem år har storkenæben stort set udkonkurreret skvalderkålen. Der dukker måske tre blomsterstængler frem i løbet af en sæson", konkluderer de danske gartnerne med.

Bladlilje og mjødurt

Bladlilje (Hosta) og mjødurt (Filipendula) er andre gode stauder som freheves som gode planter, fordi de har store blader som dekker jorden godt.

Men spesielt Bladliljen vokser sent i starten, noe som gir skvallerkålen et fortrinn. Derfor blir skvallerkålen kuttet med en ljå eller kantklipper sent på våren, før Bladliljen har kommet skikkelig opp.

Blandingsbed

For dem som synes Skvallerkålen har en viss berettigelse, er Haveselskabets forslag å plante et blandingsbed med både stauder og Skvallerkål.

- Gi ugresset konkurranse

Ifølge forskningsleder ved Bioforsk, Lars Olav Brandsæter, er det et velkjent prinsipp at konkurranse er et godt tiltak mot ugress.

- Det er konkurranse som gjelder i blomsterbedene, og dersom man velger såkalte konkurransesterke stauder, altså slike som klarer seg godt i kampen mot andre vekster, så kan det være et godt tiltak mot skvallerkål.

Godt forarbeide

Brandsæter mener at det uansett kan være en god løsning å renske mest mulig opp i det bedet som det skal plantes stauder i.

- På den måten kan man få fjernet det meste av skvallerkålens krypstengler i bakken.

- Generelt skal det holde om man rensker ned til ca. 20 centimeter.

Tildekningsduk

Et annet alternativ for å bli kvitt mest mulig skvallerkål er ifølge Brandsæter å dekke bedet med for eksempel svart vevd plast i en sesong.

- Med en slik brakningsperiode, som vi kaller det, vil sannsynligvis skvallerkålen være død, fordi den er avhengig av å sette grønne skudd for å overleve. Men dette krever selvfølgelig at man er villig til å la blomsterbedet være brakk i en periode.

Les også:

Slik blir du kvitt skvallerkålen

Her er plantene som holder i hundre år

Over 1000 bilder i Inspirasjonsguiden

- Ikke verdens undergang å få et barn som Jonas

Denne saken ble første gang publisert 25/05 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også