Hvordan vaske terrassen

Slik vasker du terrassen

Vær forsiktig med høytrykksspyleren.

FORSIKTIG: Den kraftige vannstrålen fra høytrykkspyleren kan føre til at vann trenger inn i konstruksjonen. Derfor må du ikke stå for nærmere treverket.
FORSIKTIG: Den kraftige vannstrålen fra høytrykkspyleren kan føre til at vann trenger inn i konstruksjonen. Derfor må du ikke stå for nærmere treverket. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Våren er her og det er tid for å klargjøre og rengjøre både hagen, husets fasader og terrassen.

Hvis terrassen ikke har vært utsatt for de store belastningene gjennom vinteren, er det neppe de store grepene som skal til; litt soppvask, en skurebørste og vann pleier å være tilstrekkelig.

Skånsom vask

Nøkkelen til en god fasade- og terrassevask er å gjøre det skånsomt så ikke treverket blir skadet.

Så hvordan vasker du terrassen på best mulig måte?

- Det er veldig avhengig av hvordan treverket er behandlet fra før. Er terrassen ubehandlet og skitten og grå av sur nedbør bør den vaskes godt, opplyser Rolf Leo Waage Nilsen, administrerende direktør ved Biokjemi Norge AS, avdeling Norsk Trepleie.

Skittent treverk

- Jeg har best erfaring med å bare vaske terrassen godt. Bland vaskemiddel med vann i forholdet 1 til 10. Dusj ut over terrassen og la det virke 5-10 min før du begynner å skure. Det er best å gjøre dette når det er overskyet og treverket ikke er alt for varmt, kan gjerne utføres en dag det yrer litt, da løser man mye bedre opp overflatesmusset. Vasker du ordentlig hvert 3-4 år skal treverket holde seg fint og rent lenge og det vil etter hvert få en fin gråpatinert farge, fastslår Waage Nilsen.

Han anbefaler å vaske godt og gjerne skure med en kost før avspyling med vannslange eller høytrykkspyler.

- Bruker du høytrykkspyler er det veldig viktig å ikke spyle for nært treverket, da vil det nemlig flises opp. Stå derfor langt unna terrassen når du kjører trykket og la terrassen bli ordentlig tørr, sier Waage Nilsen til Klikk.no

HAGESLANGE: Du bør både begynne og avslutte terrassevasken med å spyle godt med rent vann fra hageslangen.
HAGESLANGE: Du bør både begynne og avslutte terrassevasken med å spyle godt med rent vann fra hageslangen. Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no

Ikke bruk olje

Olje derimot, mener han du bør holde langt unna terrassen. Noe av grunnen til det er at det ofte er tilsatt mye billig whitesprit

Ønsker du at terrassen skal ha en sprekere farge, kan den beises. Da vil den holde lenge. Men husk og velg riktig terrassebeis.

- Men det er klart, selv om du tilfører terrassen fuktighet i form av beis kan det også føre til flassing. Det vil alltid være slitasjeområder på terrassen grunnet snø, is og at folk går der. Nettopp derfor anbefaler jeg kun vask, noe som gir en ren og fin overflate, Waage Nilsen.

Kobberimpregnert furu

Ulrich Hundhausen er seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt. Han har spesialkompetanse innen treteknologi, trelastsortering og overflatebehandling. Han forteller at vedlikehold av terrassen avhenger av treslaget du bruker. Ifølge Hundhausen er impregnert furu, sibirsk lerk, varmebehandlet tre og kebony vanlige materialer på markedet.

- Kobberimpregnert furu er det materialet som brukes aller mest. Det inneholder mye harpiks i kvister og kjerneved. Brukere klager ofte over harpiksutslag, som kommer til overflaten og danner hvite krystaller. Ved bruk av impregnert materiale ser en i noen tilfeller også grønne krystaller (kobbersalter) på overflaten. Mange leverandører anbefaler å vente 1-2 måneder med overflatebehandling, sier Hundhausen til Klikk.no

La terrassen hvile

KOST: Gni rengjøringsmiddelet godt inn i treverket med en stiv kost.
KOST: Gni rengjøringsmiddelet godt inn i treverket med en stiv kost. Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no

Selv anbefaler han å la terrassen hvile en sesong før den overflatebehandles. Dette for at harpiksen fra kvistene skal få stabilisert seg. Eventuelle utslag av krystaller fjernes ved hjelp av en stiv børste. Deretter bør du skylle med en hageslange.

Tips for rengjøring av terrassen

  • Rent vann gjør mye av jobben alene; fuktigheten setter umiddelbart i gang med å løse opp skitten. Deretter setter du inn terrassebordene med et egnet rengjøringsmiddel for vedlikeholdsvask. Det finnes spesielt kraftige midler for terrasserengjøring, men disse må du unngå dersom terrassen ikke skal ha ny overflatebehandling med maling, beis eller olje.
  • Skrubb rengjøringsmiddelet godt inn i terrassebordene slik at all overflatesmuss løsner. Om det er skitt som sitter spesielt hardt, kan du benytte en skrubb.
  • Høytrykkspyler er et effektivt verktøy, men her må du være forsiktig. Husk at slitt, gammelt treverk kan bli fliset opp i overflaten.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør

Du bør ikke bruke høytrykkspyler. En grunn til det er at du fjerner "sperresjiktet" på kvistoverflatene. Kvistene avgir harpiksstoffer, men det dannes etter hvert på grunn av fordamping av naturlige lettflyktige stoffer et "sperresjikt" som sannsynligvis begrenser mengden av harpiks til bordoverflaten. Ved alt for sterk vask og børsting fjernes dette "sperresjiktet" og gir mulighet for mer harpiks til å nå overflaten.

Annet hvert år

Ulrich Hundhausen opplyser at vedlikehold av terrassen bør skje annet hvert år. Det er viktig å ikke vente alt for lenge, slik at treverket får algevekst.

Det holder med terrassevask i tilfeller der det ikke er veldig skittent. Forskeren anbefaler å bruke en vanlig hageslange til å vaske terrassen.

- Høytrykksspyler er populært, men du bør være klar over at du terrassen (eller kledningen) kan skades og flises opp. Overflatebehandlingen kan dessuten løsne fra underlaget og vann kan trenge inn i konstruksjonen, forklarer han.

Beis og olje

Beis eller olje med mørk farge vil gi høyere temperatur i treverket som igjen kan gi mer harpiksutslag.

RENGJØRING: Benytt gjerne en rull med forlengerskaft for å sette inn terrassebordene med rengjøringsmiddel.
RENGJØRING: Benytt gjerne en rull med forlengerskaft for å sette inn terrassebordene med rengjøringsmiddel. Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no

- Vi i Treteknisk blir ofte kontaktet av kunder som får problemer fordi de har vasket terrassene sine før ny overflatebehandling er påført, opplyser Hundhausen.

Før behandlingen med terrassebeis eller olje bør derfor treverket være rent og tørt. Det er dessuten viktig at det ikke er for kaldt. Det bør være minst 10 grader - og ikke fuktig vær - den dagen du behandler og minst det første døgnet etter påføring.

- Vær oppmerksom på at det om våren og høsten ofte er kalde netter og duggfall, sier eksperten til Klikk.no

Eventuelt overskudd av overflatebehandlingen bør tørkes av med en klut. Beisen eller oljen må nemlig trenge inn i treverket og ikke danne film.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning