Tulipan

Slik steller du tulipaner

Sett tulipanene kaldt om natten og kutt av stilkene hvis de blir for lange. Det er noen av rådene dersom du vil holde tulipanbuketten fin lenge.

Tulipan: Den nydelige løkblomsten er et av vårens vakreste tegn.
Tulipan: Den nydelige løkblomsten er et av vårens vakreste tegn. Foto: Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

En stor vase full av tulipaner er noe av det vakreste du kan pynte opp med om våren.

Tulipanene kommer i en rekke farger slik at alle kan finne en favoritt, enten man ønsker seg blomster med striper, frynser, to farger, spisse kronblader eller den tradisjonelle varianten.

Og at vi nordmenn har trykket tulipanen til vårt bryst er det ingen tvil om. I løpet av sesongen kjøper vi nemlig mer enn 75 millioner tulipaner.

Velg riktig tulipan

Hvor lenge tulipanene står, avhenger blant annet av hvordan de ser ut når du kjøper dem.

- Tulipanene bør være i knopp, og de skal ha friskt, grønt bladverk. Pass også på at blomstene du velger ikke er for slappe, sier Mette Olsen Elfstedt ved Gartner Olsen på Dal i Eidsvoll.

På bloggen til Interflora anbefales det også at du passer på at knoppene i buketten du velger har farge.

Eksklusiv plante

De fleste av oss forbinder tulipaner med Amsterdam, men denne nydelige vårblomsten hadde faktisk sin opprinnelse i Persia allerede på 1300-tallet.

Mange farger: Tulipanene finnes i mange farger og sorter. Alle kan finne sin favoritt.
Mange farger: Tulipanene finnes i mange farger og sorter. Alle kan finne sin favoritt. Foto: Foto: www.colourbox.com

Den ble så innført til Europa på midten av 1500-tallet. Da den ble kjent, signaliserte den status, og kongelige og andre mektige personer brukte store summer på å skaffe seg blomsten. Ifølge Mestergrønn kostet faktisk en eneste tulipanløk mer enn ett hus i Nederland i 1637.

Sovende blomster

- Som regel kjøpes tulipanene tørre eller sovende. Det vil si at de ikke har stått i vann siden de ble skjært fra løken. Et godt råd er da å beholde plasten på buketten, sier Olsen Elfstedt. La gjerne plasten være på de første timene da dette gjør at blomstene holder seg rette og fine.

Skråskjær stilken

- Husk også at tulipanbuketten bør snittes slik at den kan trekke opp vann. Skråsnitt noen centimeter av stengelen med en skarp kniv, sier Olsen Elfstedt.

Opplysningskontoret for blomster og planter anbefaler at du snitter tulipanene under rennende vann.

Fyll så en ren vase med lunkent vann og sett buketten kjølig de første timene. Når du fjerner plasten, kan du skifte til kaldt vann. Bruk gjerne et holdbarhetsmiddel for løkblomster i vannet dersom du fikk det i butikken.

Spar på vannet

- Et annet råd for deg som vil beholde blomstene lenge, er å ikke fylle for mye vann i vasen på en gang. Det er bedre å fylle på litt hver dag.

- Har du for mye vann i vasen, vokser tulipanene mye og blir veldig lange, forteller Olsen Elfstedt. Hun legger til at det er lurt å forkorte stilkene etter hvert dersom de blir for lange.

Sett tulipanene kaldt

Om natten bør du alltid sette vasen med tulipanbuketten på et kaldt sted. Jo kjøligere, jo bedre.

Plasser dem også på en kald plass dersom du reiser bort over helgen, så kan du glede deg over de fine blomstene når du kommer hjem igjen.

En blandet bukett

Dersom du ønsker å blande tulipaner med andre blomster, kan det være fint med kvister fra vrihassel, solbær, selje, gullbusk, kornell eller andre busker du har i hagen.

- Prøv også med ranunkler, anemoner, mimosa og iris. Tenk kontraster både i form og farge, og bruk gjerne tulipaner som er flerfarget eller har en litt utradisjonell form, lyder rådet fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Les også:

Slik velger du den beste rosen

Over 1000 inspirerende interiørbilder

Plant i klare glassvaser

Fire vakre buketter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning