Vanning av blomstene i ferien

Slik overlever plantene sommerferien

Her er sjekklista og tipsene som kan redde plantene i ferien.

TØRSTE PLANTER: Gi plantene nok vann i sommervarmen, men husk: Planter kan dø av for mye vann også.
TØRSTE PLANTER: Gi plantene nok vann i sommervarmen, men husk: Planter kan dø av for mye vann også. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

I korte trekk

1. Sett plantene i skygge og i le for vind

2. Vann godt før du drar

3. Sørg for vanntilgang mens du er borte

4. Få noen til å komme innom og sjekke, minst en gang i uken

Bare en liten helg kan ta livet av plantene på balkongen din. Hagen klarer seg nok en helg, men pottene i stuevinduet er hardt utsatt. Uansett, vi har rådene som redder sommeren, også på balkongen!

- Ja, står du med koffertene pakket og har glemt å tenke på vanning av balkongplantene finnes det råd, sier Roar Bjerke, gartner og daglig leder i Vanning AS.

Vann før du drar

Det første du gjør er å vanne godt før du drar. Men gjør det riktig.

Så lenge du har potter med drenering er det bare å pøse på. Men er potta tett må du være forsiktig. Planter kan dø av for mye vann også.

- Den beste nødløsningen er å flytte plantene vekk fra sola. Planter overlever dobbelt så lenge i skygge, hvis ikke tre ganger, sier Roar.

Du som planlegger litt på forhånd kan øke oddsene ytterligere.

Skygg unna

BEST. Det rimeligste og enkleste alternativet for automatisk vanning er å stikke en brusflaske ned i jorden. Klipp av bunnen slik at du enkelt kan etterfylle med vann. FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter
BEST. Det rimeligste og enkleste alternativet for automatisk vanning er å stikke en brusflaske ned i jorden. Klipp av bunnen slik at du enkelt kan etterfylle med vann. FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter Foto: produsentbolig
SELVKART. Dette karet fylles med vann til et visst nivå, så sørger matten for å trekke opp vann og fosyne plantene som plasseres på matten. Passer ikke til store urner. FOTO: BoGrønt
SELVKART. Dette karet fylles med vann til et visst nivå, så sørger matten for å trekke opp vann og fosyne plantene som plasseres på matten. Passer ikke til store urner. FOTO: BoGrønt Foto: produsentbolig
ROBOTEN. AquaPod fra Hozelock vanner hagen mens du drikker te, eller er på ferie.
ROBOTEN. AquaPod fra Hozelock vanner hagen mens du drikker te, eller er på ferie. Foto: FOTO: Hozelock.com
DATASTYRT. Skal du være borte en uke eller mer kan det fort lønne seg å innvestere i en vanningskomputer som festes til utekranen. FOTO: Gardenia
DATASTYRT. Skal du være borte en uke eller mer kan det fort lønne seg å innvestere i en vanningskomputer som festes til utekranen. FOTO: Gardenia Foto: produsentbolig

Å fjerne plantene fra sola og vinden er likevel første bud.

Sol og vind tørker ut jorda ekstra fort. Har du ikke skygge på balkongen bør du vurdere å sette dem innendørs, et svalt og skyggefullt sted.

- De som har tilgang til en sval og mørk kjeller, eller tilsvarende områder, kan faktis få plantene til å overleve 14 dager.

- Et mørkt og kjølig miljø vil bremse vekst og dermed redusere behovet for vann, sier Roar.

Har du store potter som du ikke får flyttet, kan du sette opp en parasoll eller annet som gir skygge, for eksempel en skillevegg.

Husk at en parasoll vil effektivt hindre regnvann å nå plantene. En fordel hvis det regner hver dag to uker i strekk og du har udrenerte potter, ellers absolutt en ulempe.

Sørg for vanntilgang

Planter kan ikke overleve uten vann, selv om du bare er borte en helg. Tar du sjansen, risikerer du å komme hjem til en slagmark. Er ikke plantene fullstendig døde, må de i beste fall klippes helt ned.

Spørsmålet blir altså: Hvordan kan du vanne når du ikke er hjemme?

- Vel, disse kjerringrådene virker jo, sier Roar.

Gode kjerringråd er slett ikke dyre

Det billigste og enkleste trikset er å stikke tuten på tomme brusflasker ned i pottejorda, og fylle dem opp med vann. Dette vannet vil sige til ettersom det fordamper fra jorda. Men hvor lenge varer det?

- Eh... hvor mange ord er det i en skrivemaskin? Det avhenger helt av størrelsen på potta, været og vinden, sier Roar.

Men en helg i alle fall, og uansett lenger enn ingen vanning.

En annen rimelig løsning får du fra Norsk Hagetidend: sett plantene i store kar, enten med avispapir, etter modellen for inneplanter, eller med kapillærmatter. Disse trekker vann fra et dekket reservoar, og koster fra 150 kroner.

I en bitteliten tråd...

Vi har også lest at en liten bomullstråd i en bøtte med vann kan redde alle plantene dine på en gang. Kan det stemme?

- Absolutt, sier Roar.

- Men trekk en bomullstråd fra bøtta til hver potte. Bomullen har god sugeevne, så den vil trekke vann fra bøtta som så vil dryppe ned i potta. Det er selvsagt veldig begrenset mengde, men litt er så mye bedre enn ingenting, sier Roar.

Disse kjerringrådene kan redde en helg, men vil ikke vare særlig lenger.

- Er du borte over tid bør du i tillegg få en god nabo til å komme innom en gang i uka eller så, for å vanne skikkelig, sier Roar.

Varige løsninger

For deg som ikke vil byrde dine gode naboer, eller om du stadig vekk liker å ta deg en uke eller to på ferie, kan det lønne seg å investere i noen skikkelige vanningsanlegg.

Det finnes dryppvanningsanlegg du fester til utekrana, med slanger til hver potte og en datamaskin som styrer vanningen.

De enkleste koster rundt to tusen kroner.

- Et automatisk vanningssystem er aboslutt det beste. Kjøper du ett med litt kvalitet er det driftssikkert. Da trenger du ikke hjelp av naboen heller, sier Roar.

Du kan se hvordan et slikt vanningssytem fra leverandøren Hozelock virker, på denne videoen:

Les også:

Automatisk plenklipper

Vinn krigen mot ugress

Slik får du ren grillrist

Riktig solbrille til ferien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning