Holde katter unna

Slik holder du katten unna bedet

Det finnes råd.

LIKER BLOMSTERJORD: Katten liker myk jord, blomsterbed er derfor et egnet sted å legge igjen avføring.

LIKER BLOMSTERJORD: Katten liker myk jord, blomsterbed er derfor et egnet sted å legge igjen avføring. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Noen liker katter. Andre liker blomster bedre. Problemet med katter som graver og gjør fra seg i blomsterbedet er velkjent for en anonym bruker på klikk.nos nettforum:

"Nå er jeg så lei den forbanna nabokatta som daglig driter i blomsterbedet mitt!!! Jeg har sådd solsikker der to ganger nå, og hver gang er flesteparten blitt gravd opp og ødelagt. Tilbake ligger kattedritt.... Nå trenger jeg et råd for å få den unna!! Et råd som IKKE gjør at bedet mitt må se stygt ut med stein eller kvister overalt, men som likevel garanterer at kattesvinet forsvinner for godt!"

Fortvil ikke. Ras ikke.

Rådene for hvordan du kan holde katter unna kommer her.

- Det finnes det en del kjemiske stoffer man kan sette ut i bedene. Midlene får du kjøpt i dyrebutikker, sier Bjarne Olai Braastad, professor i etologi (læren om dyrs atferd) ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU).

Flere av midlene skiller ut en syrlig lukt som kattene skyr.

- Ofte må du prøve deg ut med ulike varianter før du finner noe som fungerer, sier Braastad.

Han forteller at ulike typer blomsterjord gjerne er en favoritt blant kattene fordi den er så myk.

Hvis ulykken har vært ute allerede, finnes det måter å fjerne lukten av kattetiss på.

Kjerringråd mot katt

Hvis du vil prøve noen kjerringråd mot kattetiss og katteavføring i blomsterbedet, kan du velge mellom disse fra kjerringrad.com:

Pepper: For å holde kattene unna, kan du strø pepper der det er tenkelig at de skal komme. Når de lukter på stedet for å se om andre hannkatter har vært der, vil de snuse inn pepper i nesa. Dette vil få dem til å sky området.

Hvitløk: Legg hvitløksbåter rundt omkring i jorden. Katten skyr lukten.

Appelsinskall: Appelsinskallet skal hindre at katten kommer tilbake der for å re-markere området sitt

Vannspeil: Sett ut ei flaske halvfull med vann. Flasken kan være av plast, men må være blank så væskespeilet vises. Du kan sette ut noe som er finere enn en flaske om du vil, bare væskespeilet vises.

Kaffegrut: Ikke bare skal den holde katter borte, kaffegruten fungerer som gjødsel også.

SKILT: Det hjelper nok mer med for eksempel appelsinskall, hvitløk, pepper eller midler du får kjøpt i dyrebutikken.

SKILT: Det hjelper nok mer med for eksempel appelsinskall, hvitløk, pepper eller midler du får kjøpt i dyrebutikken. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

DYRESKREMMER: Avgir ultralyd på rundt 23 kHz som skremmer katter, hunder, ekorn og kaniner bort, men ikke oppfattes av mennesker. PIR-system (passivt infrarødt) ovrvåker området og skrur automatisk på lyden om et dyr beveger seg.

DYRESKREMMER: Avgir ultralyd på rundt 23 kHz som skremmer katter, hunder, ekorn og kaniner bort, men ikke oppfattes av mennesker. PIR-system (passivt infrarødt) ovrvåker området og skrur automatisk på lyden om et dyr beveger seg. Foto: FOTO: jula.no

Katteskremmer

Det er også mulig å få kjøpt en såkalt katteskremmer, en batteridrevet installasjon som registrerer bevegelser og avgir en lyd som skremmer dyr, men som ikke høres av mennesker.

Braastad har også hørt om kjerringrådene å sette ut appelsinskall og pepper.

- Men det har kort varighet. Det vil nok gå med fryktelig mye appelsinskall, sier han.

Han understreker at katter ikke tisser for å markere revir, som mange tror.

- Luktmarkering utendørs er en del av de sosiale signalene til katter. Normalt vil ikke katter markere revir utendørs, det er mest for å markere at "jeg var her nå", som et visittkort. Det er et veldig naturlig instinkt for katter og ikke lett å stoppe. Det man kan gjøre noe med, er urinmarkering innendørs, sier han.

Odd Olav Bratteberg, pressekontakt i bymiljøetaten i Oslo forteller at det er få problemer med katteavføring i byens blomsterbed. Han har imidlertid et gartnertips etatens gartnere bruker mot rådyr.

- Eteriske oljer holder rådyrene borte. Det skal fungere mot katter også. Oljene kan være skarpe i lukten, men er ikke giftige, sier han.

- Bruk kasse

KASSSE: Foreningen for omplassering av dyr anbefaler alle katteeiere å trene katten opp til å gjøre fra seg i en egnet kasse.

KASSSE: Foreningen for omplassering av dyr anbefaler alle katteeiere å trene katten opp til å gjøre fra seg i en egnet kasse. Foto: FOTO: Evgeniya Tiplyashina/Thinkstockphotos

Lene Kjeldaas, frivillig på Kattehuset til Foreningen for omplassering av dyr (FOD) anbefaler alle katteeiere å ha en dokasse inne.

- Katter liker å grave over når de har gjort fra seg, så de bør jo ha et alternativ til blomsterbedene hvis man ikke ønsker at de går der, sier hun.

Det hender FOD får telefoner fra fortvilte kattenaboer som får blomsterbedene sine brukt som kattetoalett.

- Det er viktig å ha en god kommunikasjon med naboen så finner man sikkert en løsning som fungerer for alle parter, sier Kjeldaas.

Også Braastad støtter det å trene kattene til å bruke et kattetoalett, og understreker viktigheten av å bruke en ok kattesand. Det er imidlertid ikke bare dårlig oppdragelse som gjør at nabokatten gjør fra seg i bedet ditt.

- Katter finner det stedet de selv synes er mest behagelig. Det kan være vanskelig å trene opp katten til bare å bruke et kattetoalett, for den vil helst velge selv, sier han.

Han mener folk bør vise litt toleranse for kattens atferd.

- Det finnes verre problemer i verden enn litt avføring i blomsterbedet.

På NMBU har de ikke problemer med katteavføring i bedene.

- Vi ser det som gratis gjødsel, egentlig, sier Braastad, og foreslår en alternativ håndtering av problemet for katteeiere:

- Hvis naboen klager på bæsj i bedet, kan man bare svare at man ikke skal sende faktura for det.

Les også:

- Slik fjerner du flekkene

- Planter som passer i skyggen

- Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning