Bli kvitt ugresset

Slik får du kontroll over ugresset

Nye metoder som fjerner irriterende ugress.

NYTTIG VERKTØY: Det finnes redskaper som hjelper deg med å kvitte deg med ugress. Denne fra Fiskars hjelper deg med å få overtaket på løvetann.
NYTTIG VERKTØY: Det finnes redskaper som hjelper deg med å kvitte deg med ugress. Denne fra Fiskars hjelper deg med å få overtaket på løvetann. Foto: FOTO: Kari Janne Standal
Sist oppdatert

Løvetann som spretter frem og stråler om kapp med sommersolen. Skvallerkål som kjemper om oppmerksomheten, mens det spirer og gror i bedene i hagen din.

De fleste sliter med at det blir altfor mye ugress i hagen.

Når du har gjort deg ekstra flid med hagen, er det ekstra ergerlig at det går så kort tid før ugresset gløtter fram igjen.

Da er det greit å vite at det finnes råd for å få en lettstelt og enkel hage.

Kontroll over ugresset

Vi har tidligere skrevet om hvordan du sikrer deg en ugressfri plen.

Men det er dessverre ikke bare der ugresset trives.

Men det finnes håp - for selv om stillingen er 1-0, til ugresset, kan du raskt snu på dette ved å følge disse ugressrådene.

Praktiske hjelpere i hagen

Det finnes nyttige verktøy som hjelper deg med lukejobben.

TA UGRESSET TIDLIG: Ikke la ugresset vokse seg for stort. Bunndekkende planter kan dessuten hjelpe deg på veien.
TA UGRESSET TIDLIG: Ikke la ugresset vokse seg for stort. Bunndekkende planter kan dessuten hjelpe deg på veien. Foto: FOTO: Lars Lindberg

Stående løvetannfjerner:

Vi har testet en løvetannfjerner fra Fiskars. Den er konstruert slik at du kan forbli stående mens du luker vekk løvetannen.

Konstruksjonen er ca. 1 meter høy. I bunnen er en slags klo med kraftige ståltenner som du stikker ned i bakken rundt løvetannen. Trykk så foten mot pedalen, og kloa tar tak rundt løvetannen og rota. Mens du fortsatt holder foten på pedalen, vipper du stanga lett bakover og hele planten følger med. For å få den løs, er det bare å dra i enn fjærbelastet pinne på toppen. Denne går hele veien oppover inne i selve røret.

Vi opplevde redskapen som enkel i bruk og et godt hjelpemiddel for den som ikke ønsker å bøye seg ned. Den tar med seg roten til løvetannen. Vi prøvde den også på skvallerkål men har var røttene for lange.

Ugressgift:

Det er mange som er i mot bruk av kjemikalier i hagen, men når det gjelder løvetann kan det være fristende å gjøre unntak, siden røttene gjerne er så vanskelige å grave opp. De går både dypt og er skjøre.

Du kan for eksempel bruke et Roundup-gelé ugressmiddel på løvetannen. I følge reklamen vil roten råtne, men prosessen tar 28 dager.

Håndholdt løvetannjern

Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend/Det norske hageselskap, tyr gjerne til et vanlig, håndholdt løvetannjern om det er løvetannen som skal til pers. Det fungerer utmerket, forteller han.

Men når det gjelder ugress generelt anbefaler han å ikke utsette ugressproblemet til det virkelig brenner. Du bør heller luke litt nå og da.

- Luk jevnlig hele sesongen, i stedet for å la ugresset vokse seg stort, råder han.

Redaktøren understreker dessuten at du ikke må la frøugress få lov til å sette frø. Da har du det raskt gående.

- Da har du mange år foran deg med enda mer luking.

Hvordan du planter avgjør

KREVER EN INNSATS: En lekker hage som dette krever sin kvinne og mann. Husk at det er smart å få unna ugresset så tidlig som mulig!
KREVER EN INNSATS: En lekker hage som dette krever sin kvinne og mann. Husk at det er smart å få unna ugresset så tidlig som mulig! Foto: FOTO: Haakon Thue Lie

Måten du planter på kan også ha noe å si for om ugresset trives, eller ikke.

- Får du dekket bakken slik at lyset ikke slipper til, vil du hindre ugressfrø i å spire, sier Tønsberg.

Eier av Amundsen blomster og hagesenter, Trine Amundsen, mener også at bunndekkende planter hindrer ugresset i å komme så godt til.

- Det er dessuten viktig å ta ugresset tidlig på våren, sånn at det ikke tar helt overhånd.

Vanskelig med rotugress

Rotugress, som allerede finnes i jorden, er det dessverre vanskeligere å bli kvitt.

- Men du kan dekke med fiberduk, bark og lignende, sier Tommy Tønsberg.

Vi har tidligere skrevet om hvor enkelt det kan være å plante i krukker, om du ønsker minimalt med lukejobb, og målet er en hage som gjør seg selv.

Alternativet er dessuten å ty til sprøytemidler for å få kontroll over ugresset som brer om seg.

- Det finnes selvfølgelig sprøytemidler på markedet som fungerer bra. Det er flere merker, så hør med ditt lokale hagesenter om hvilke de fører, sier Tønsberg.

Skal du bruke sprøytemidler må du passe på at du ikke spruter på annet enn det du skal ha bort. Treffer du gress og andre vekster du ønsker å ha der, går middelet ned i rota og dreper planten, sier Trine Amundsen.

Koksalt, edikkvann og andre kjerringråd

Enkelte hevder at for å få bukt med ugresset kan du strø koksalt der du frykter at ugresset vil komme, ifølge nettsiden kjerringråd.

UGRESSFRITT: Satser du på potter slipper du unna lukejobbingen - men så er det jo så hyggelig med bed, da!
UGRESSFRITT: Satser du på potter slipper du unna lukejobbingen - men så er det jo så hyggelig med bed, da! Foto: FOTO: Friedrich Strauss

Dette kan være både salt i form av grovsalt, eller mer finkornet, om man vil.

Hvis du synes at det hvite saltet ikke er noe penere å se på enn ugress, så kan du blande det ut i vann slik at du får en veldig sterk saltlake.

Også en del edikkessens kombinert med to deler vann - med litt Zalo oppi, vil gjøre nytten, skal vi tro nettstedet.

Dusjer du dette på plantene som stikker opp av belegningsstein, asfalt og singelganger vil de etter en liten time ta kvelden, påstås det.

I stedet for å bruke rå muskelmakt når ugresset skal til pers, ser vi også at enkelte bloggere har tydd til glovarmt vann.

Dette kan helles over ugresset - og da skal plantene normalt ta kvelden etter et par-tre dager.

Men virker alle disse rådene i praksis?

Tommy Tønsberg mener både salt og kokende vann fungerer, men problemet er at de selvfølgelig ikke vet forskjell på ugress og prydplanter:

- Du må derfor være veldig forsiktig, så du ikke ødelegger noe du gjerne vil beholde. Selv ville jeg være veldig forsiktig med tanke på å bruke salt i hagen min. Mye salt i jorda vil gjøre at du får problemer med å dyrke andre planter der senere, avslutter Tønsberg.

Les også:

De 11 beste interiørbloggene

Sjekk årets hotteste hagetrender

KLOKE KJERRINGRÅD: Det er mange kjerringråd når det gjelder hvordan du kan kvite deg med ugress. Noen kan være verdt å teste ut noen av dem, men ikke overdriv, for enkelte kan ha uheldige virkninger i hagen din.
KLOKE KJERRINGRÅD: Det er mange kjerringråd når det gjelder hvordan du kan kvite deg med ugress. Noen kan være verdt å teste ut noen av dem, men ikke overdriv, for enkelte kan ha uheldige virkninger i hagen din. Foto: FOTO: Lindberg

Slik får du naboens tre fjernet

Her kan du gjøre noen knallkjøp

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også