Veien til pen gressplen

Slik får du en grønnere plen

Her er tipsene som kan gjøre naboen grønn av misunnelse.

LIVET PÅ DEN GRØNNE GREN: Skal du få en grønn og fin plen bør du begynne å gjødsle nå, ifølge hageekspertene. Det er spesielt kalium som gir gresset den dype sterke fargen.
LIVET PÅ DEN GRØNNE GREN: Skal du få en grønn og fin plen bør du begynne å gjødsle nå, ifølge hageekspertene. Det er spesielt kalium som gir gresset den dype sterke fargen. Foto: FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen
Publisert Oppdatert

Ønsker du en plen fri for mose må du ikke klippe den for hardt.

Men hvordan skal plenen få den flotte grønnfargen?

Ut å gjødsle

- Skal du få en grønn og fin plen bør du begynne å gjødsle nå, sier faglærer Anders Nordrum ved Gjennestad gartnerskole til klikk.no.

Det er spesielt kalium som gir gresset den dype sterke fargen. Men gresset er en plante som trenger 17 til 18 næringsstoffer - kalium, nitrogen og fosfor er de tre største.

For å få ønsket grønn effekt må du altså velge kunstgjødsel med mye kalium i, forteller han.

Kunstgjødsel

- Vanlig kunstgjødsel skal normalt sett holde hvis du har på nok. Bruk 2 til 4 kg pr 100 kvadratmeter. Dryss utover så jevnt som mulig. Det bør ikke gå mange døgn før du vanner, forklarer han.

- Dersom det er mye mose i plenen og dette oppleves som et problem, kan gjødselmengden gjerne økes til 5 til 7 kg pr 100 kvadratmeter. Da vokser gresset så kraftig at det kveler mosen. Ulempen er at du da får mer klipping.

Hønsegjødsel er også et godt tips for å få en fin plen, men lukter litt, legger han til.

Ulike gressfrøblandinger

Redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend mener det er små faktorer som påvirker gresset slik at det blir litt fortere grønnere et sted i forhold til et annet.

Har naboen din allerede grønnere gress enn deg, kan det også være forskjellige gressfrøblandinger hvor en blanding kommer noe raskere enn andre, forklarer han.

Riv opp dødt gress

I disse dager går han løs på plenen med en rake og river opp gammelt dødt gress og mose.

Er det steder med bare flekker hvor gresset er helt dødt, kan du strø på litt ny jord og så nytt gress. Har du veldig kompakt og tett jord i plenen kan du bruke sand og børste den utover med en kost for å få lagt et tynt lag i rotsonen, tipser han.

Tønsberg understreker også viktigheten av gjødsel, men ikke før plenen er kommet i god vekst.

- Noen begynner å rågjødsle altfor tidlig, før gresset har begynt å vokse, og da kan du risikere at næringsstoffene vaskes ut med regn og snøsmelting, mener han.

Kalkes for mye

Han mener for øvrig det kalkes altfor mye mange steder i Norge.

For å være sikker på om du trenger kalk kan du ta en jordprøve og få sjekket pH-verdien. For mye kalk kan påvirke gresset negativt.

Les også:

Førstehjelp for buskene i hagen

Her finner du de kuleste interiørbildene

Her er årets hagetrender

Ut på tur med sitteplass på lur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning