SKADEDYR I HAGEN

Sneglekverk godkjent i rekordfart

Et nytt preparat mot sneglene fikk rekordrask behandling av Mattilsynet.

BLIR FLERE: Sneglene legger opptil 400 egg hver, så det er mye å vinne på å stoppe sneglene nå.
BLIR FLERE: Sneglene legger opptil 400 egg hver, så det er mye å vinne på å stoppe sneglene nå. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Midler mot snegler

Det finnes alt fra kobberringer, ulike portable feller som fylles med øl eller annen åte til nematoder å velge mellom i sneglekampen. I tillegg begynner det å bli et godt utvalg av sneglemidler i handelen. Dette er noen av sneglemidlene som er tilgjengelig nå:

Ferramol . Velkjent preparat for snegleplagede hageeiere. Virkningsstoffet er jernsulfat. Granulat. Kjøpes hos Bo Grønt, Plantasjen, Oasen Hageland eller Bauhaus. Flere pakninger er tilgjengelige.

Nemaslug Slug Killer er nyttenematoder. Fås bl.a hos Bo Grønt.

Slug Killer fås bl.a. hos Myrra.no, er basert på jernfosfat og snegleagn. Godkjent for økologisk dyrking. Kr. 159,-

Smartbayt er et nylig godkjent preparat, inneholder jernfosfat og snegleagn men i sterkere konsentrasjon visstok. Fås i hagesentrene der Bayer-produkter selges.

Advanced Slug Defense Gel, fargeløs og luktløs gele som legges i en stripe rundt plantene. 1 liter koster 149,- og er nok til 50m beskyttelse. Fås bl.a. hos Myrra.no,

Vanligvis tar godkjenningen av et nytt preparat minst et år. Denne gangen gikk det knappe seks måneder. Mattilsynet godkjente nylig sneglekverken Smartbayt til hobbybruk. Middelet inneholder jernsulfat, nøyaktig det samme stoffet som i andre midler på markedet (se ramme til høyre). Men konsentrasjonen er 60 prosent sterkere.

Ble prioritert

- Bekjempelse av Iberia-sneglen er et satsingsområde nå, derfor ble godkjenningen av det nye middelet prioritert, sier seniorrådgiver Anne G. Kraggerud i Mattilsynet til Newswire.

Dugnad mot snegler

- Nå må vi ta sneglen, før sneglen tar oss, sa landsbruks- og matminister Terje Riis-Johansen da han lanserte handlingsplanen for bekjempelse av Iberia-sneglen.

Sneglene gjør mest skade i hager og i dyrket mark, og problemet er størst i Sør-Norge.

- Det lønner seg å starte tidlig med bekjempelse. Starter du på våren, kan du ta knekken på sneglene før de legger egg, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, som står bak det nye sneglemiddelet.

Sneglene formerer seg raskt og legger opptil 400 egg hver, så det er mye å vinne på å stoppe sneglene nå.

- År etter år ødelegger sneglene hagegleden for folk. Nå håper vi at den nasjonale dugnaden kan bidra til at nordmenn blir kvitt den plagsomme hagegjesten, sier Peter Hjuler.

Sneglene forsvinner

Det nye sneglemiddelet inneholder jernsulfat innsatt med en attraktiv åte. Etter å ha spist middelet, opplever sneglene en falsk metthetsfølelse. De søker ned i jorda og dør.

- Så snart sneglene har spist åten, slutter de å spise på hageplantene. Hageeierne ser ikke de døde sneglene, de bare forsvinner, sier Hjuler.

Ett kilo pellets til rundt 250 kroner dekker et område på 200 kvadratmeter. Sneglemiddelet er drøyest i bruk om våren, når sneglene er små.

- Du kan behandle kun den delen av hagen som er angrepet og strø ut pellets til du ikke lenger ser snegler, sier han.

Det er ufarlig å helle sneglemiddelet på spiselige planter.

Snegleidentifikasjon

Iberia-snegler blir også kalt brunsnegler eller mordersnegler. Voksne snegler er alltid ensfargede og måler de 70-150 mm. Fargen varierer fra lys oransje til mørkebrun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning