Mette Stensholt Schau fra «Grønn glede»

Sjekk hennes beste hagetips

Programleder Mette Stensholt Schau fra «Grønn glede» på NRK deler fire tips som vil sikre deg et flott og fargerikt uteområde.

Publisert Oppdatert

Uteområdet var en gang bare en parkeringsplass. Nå bugner det over av blomster, trær og krydderurter i hagen til Mette Stensholt Schau (51), programleder for «Grønn glede» på NRK.

- Det er alltid noe å pusle med, sier Mette.

Hun står med blomstrete gummistøvler oppi bedet og drar opp en bunt med løvetann.

Sett av tid

TV-seerne er vant til å se henne når hun besøker fine hager landet rundt. Imidlertid investerer hun mye tid også utenfor sin egen bolig i Larvik. For det nytter ikke å sluntre unna jobben.

- Du må sette av tid til å være i hagen din. Du får ingen engelsk premiehage om du ikke gjør det, sier Mette.

Men du trenger ikke å ha slike ambisjoner for grøntarealet ditt. Å ha en pen og velstelt gressplen pyntet med vakre blomster er mer enn nok for å skape et uterom du trives med.

Ikke minst er det viktig at du setter deg ordentlig inn i de ulike behovene til de forskjellige plantene du vil ha. Noen skal ha mye sol, mens andre skal ha mest mulig skygge. Mens tomatplantene må vannes hele tiden, er gress-løken mer robust.

- Pass på å plante på riktig sted og at plantene har nok jord, forteller Mette til Her og Nå.

Mettes beste hageråd

Rydd

Skap deg et blankt lerret. Klipp plenen, lag rette kanter på bedet. Få vekk søppel og rak.

Plant stort

Blomsterbedene skal være store. Ikke spre små blomster og busker i små mengder over hele hagen. Samle heller alt i store grupper, og ikke vær redd for planter som tar plass. Ikke la det være en tynn remse med blomster helt inn mot veggen. Fyll heller bedet så det monner.

Gjødsle

Her er det mange som slurver. Hvis du unngår å gjødsle fordi du ikke liker å klippe gresset, vil du heller ikke få en fin plen. En fin hage krever gjødsel.

Pusle

Du må bruke tid på hagen din. Plukk ugress, klipp ned og sørg for godt med vann. Jo mer du er ute og steller med blomster, gress og busker, jo mer vil du få igjen for det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning