Så frø inne

Ikke glem å ta vanntesten!

Primula er blant de blomstene du med fordel kan så inne allerede i februar. Sjekk hvorfor du bør legge frøene i vann først!

TEST FRØENE: Frø kan lagres lenge, men ta vanntesten før du sår dem, for å være sikker på at de vil spire. Primula, til høyre, er en av plantene som med fordel kan sås inne allerede nå i februar.
TEST FRØENE: Frø kan lagres lenge, men ta vanntesten før du sår dem, for å være sikker på at de vil spire. Primula, til høyre, er en av plantene som med fordel kan sås inne allerede nå i februar. Foto: Madeleine Strand og Colourbox
Publisert

Nå går det sakte, men sikkert mot vår! Om en stund vil snøen smelte og krokus titte fram.

Vinteren er litt lengre her i Norge enn mange andre steder, og det betyr jo dessverre også at sommeren er litt kortere. Så kort at en del vekster ikke vil rekke å blomstre eller bli høsteklare innen det fryser til igjen.

For å få mest mulig ut av hagesesongen er det derfor essensielt å tyvstarte inne.

Slik lykkes du med å så inne:

Mange forbinder det som kalles forkultivering med kjas, mas og mislykkede prosjekter. Det trenger ikke være sånn!

Følg disse tipsene, og du er (nesten) garantert suksess.

1) Test frøene: Før du kjøper nye frø, er det lurt å ta en titt på hva du allerede kan ha liggende. Oppbevart tørt, mørkt og kjølig holder nemlig frø seg lenge.

Enten det er gamle frø fra butikken, eller noen du selv har samlet fra hagen, er det veldig lurt å ta en enkle frøtesten først:

Legg gamle frø i et glass med vann, og du vil kanskje se at noen frø flyter og andre synker til bunns. Lar du dem stå over natten, vil kanskje enda flere frø flyte opp.

VANNTESTEN: De frøene som flyter opp, kan du kaste.
VANNTESTEN: De frøene som flyter opp, kan du kaste. Foto: Madeleine Strand

Frøene som flyter, er dessverre tørket ut og kan kastes. De som ligger i bunnen av glasset, kan du så.

2) Følg anbefalt såtidspunkt: Det kommer lite godt ut av å starte før. Lag deg en liten såkalender, der du noterer hva som skal i jorda når.

Etter å ha ligget i vann må frøene direkte i jorda. Ha dem i små potter eller spirebrett. De aller fleste frø skal dekkes med et jordlag som er like tykt som frøene er store.

SÅJORD: De aller fleste frø skal dekkes med et jordlag som er like tykt som frøene er store.
SÅJORD: De aller fleste frø skal dekkes med et jordlag som er like tykt som frøene er store. Foto: Madeleine Strand
PRIMULA: Denne populære planten er det ofte nødvendig å frøså innendørs allerede fra slutten av februar og inn i begynnelsen av mars måned. Frøene legges oppå jorden, da de er lysvoksende, og derfor avhengige av direkte lys for å gro.
PRIMULA: Denne populære planten er det ofte nødvendig å frøså innendørs allerede fra slutten av februar og inn i begynnelsen av mars måned. Frøene legges oppå jorden, da de er lysvoksende, og derfor avhengige av direkte lys for å gro. Foto: Colourbox

3) Ha fokus på temperatur: Noen frø spirer ikke i en varm stue. For eksempel skal salat gjerne ha mellom 14 og 18 grader. Andre må ha minst 20.

Og selv om du har det varmt inne, er det ikke nødvendigvis like varmt i vinduskarmen der du har satt frøene.

HAGETIPS: Madeleine Strand er tidligere redaktør i Kamille. Hun er hageinteressert og deler sine tips på hageterapi.com og Instagram-profilen @hageterapi_madeleine. Hun har også ut boka Blomstrende hage (Aschehoug).
HAGETIPS: Madeleine Strand er tidligere redaktør i Kamille. Hun er hageinteressert og deler sine tips på hageterapi.com og Instagram-profilen @hageterapi_madeleine. Hun har også ut boka Blomstrende hage (Aschehoug). Foto: Madeleine Strand

4) Ikke vann for mye: Jeg tør å påstå at det er et vanligere problem enn det motsatte. Jorda skal være lett fuktig hele tiden, men ikke våt.

Et dryss med vermikulitt på overflaten gjør det enklere å ha passe fuktighet. Og når det spirer, er en undervanningsmatte effektivt.

5) Sørg for nok lys: De fleste frø trenger ikke lys for å spire, men når frøbladene titter fram, er det derimot essensielt – helst bør de ha 12 timer dagslys.

Vi er jo ikke helt der ennå, så om du har en vekstlampe, kan du spe på med den.

6) Gi plantene nok plass: Om du har bredsådd, drysset frøene utover et større såbrett, vil spirene etter hvert krangle om plassen. Da må du prikle, som betyr at du tar hver og en spire og flytter over i egne potter eller med mer avstand.

PRIKLETID: Spirene står tett i såbrettene. Da er det på tide å flytte dem over i nye plantekasser eller krukker.
PRIKLETID: Spirene står tett i såbrettene. Da er det på tide å flytte dem over i nye plantekasser eller krukker. Foto: Madeleine Strand

Hageordboka

LYSSPIRENDE: Også kalt lysgroende. Dette er frø som trenger lys for å spire. De må altså ikke dekkes med jord. Gjelder for eksempel basilikum.

SÅJORD: Jorda vi sår i skal være fin, altså uten for mye klumper, og næringsfattig. Ofte er jorda fra gamle krukker helt super!

HÆRMYGG: De små svirrende vesenene som gjerne kommer med såjord og potteplanter. De legger egg i fuktig jord, så forsøk å dekke til såbrettene.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2024.

Les også