Syriner til hagen:

Plant syriner året rundt

Vi gir deg tipsene til hvordan du planter og beskjærer syriner.

LUKTER GODT: Syriner er flott i hagen og lukter veldig friskt og godt. Foto: <a href=""http://www.flickr.com/photos/bellalago/"">Bella Lago</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.
LUKTER GODT: Syriner er flott i hagen og lukter veldig friskt og godt. Foto: Bella Lago på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
SYRINER: Du trenger ikke bruke for mye krefter på å vedlikeholde syriner. De er lettstelte! Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/slice/">Adam Kuban</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
SYRINER: Du trenger ikke bruke for mye krefter på å vedlikeholde syriner. De er lettstelte! Foto: Adam Kuban på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

En duftende hekk tilfredsstiller flere behov enn bare det dekorative, syrin er derfor mye brukt.

Men er det for sent å plante syriner nå?

- Det er ikke for sent å plante syriner nå. De står i potte og kan plantes hele sesongen, sier planteskolekonsulent hos Norsk Gartnerforbund Inger Hilmersen til Klikk.no.

Syriner er lettstelte, men trenger oppfølging i etableringsfasen.

- Det finnes så mange forskjellige syriner at det avhenger av hvordan plantene ser ut og hva man har tenkt seg. Skal det være en stor busk, lite tre, fri planting eller hekk, sier Hilmersen.

Les også: Her er alternativene til tuja-hekk

Syriner skal helst stå på en solrik, varm plass i noenlunde næringsrik jord.

Vanlig syrin har vakre, duftende blomster som gir sterke assosiasjoner og fint bladverk. Den er frisk og frodig, gammeldags nostalgi med forsommer, sol og hvite sveitserstilhus og sørlandshus.

- Men det finnes en rekke ulike arter og kultivarer innen syrin, disse har ulike egenskaper og ulike bruksområder, sier Hilmersen.

Vår hageekspert Iril Kolle fikk spørsmål i forumet Klikk Snakk om hvordan og når man bør klippe syriner.

- Syrin tåler mye og kan klippes nesten når som helst. Klipper du den nå mister du selvsagt blomstringen på de grenene, så du kan vente til etter blomstring. Hvis dette er en eldre syrin er det lurest å foryngelsesbeskjære den. Fjern 1/3 av de eldste greinene nå i år, og de resterende de neste to år. Mindre stress for planta enn om du tar alt på en gang, skriver hageeksperten.

Les også:

Voksende hat mot tuja-hekken

Slik får du en lettstelt hage

Slik bekjemper du skvallerkål

Slik stanser du mordersneglen

Her er de beste bærbare grillene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning