plante løk om høsten

Plant blomsterløk i høst og få en flott vårhage

Det er nesten umulig å mislykkes med blomsterløk.

PLANTE BLOMSTERLØK OM HØSTEN
PLANTE BLOMSTERLØK OM HØSTEN
Sist oppdatert

Når de varme sommerkveldene på uteplassen bare er et minne og høsten setter inn, vil det lønne seg å tenke på våren.

Sett av en hyggelig formiddag, gjerne sammen med barna, til å plante blomsterløk og du vil få nydelige blomster hele våren og sommeren.

- Den store fordelen med blomsterløk er at de allerede har blomsteranlegget inne i seg. Den er veldig grei også for nybegynneren, du får blomster nesten uansett hva du gjør, sier Elin Nordli hos opplysningskontoret for blomster og planter.

Les også: Det er i september du bør plante i hagen

Plant hele høsten

Hovedsesongen for å plante løk er september og oktober, men du kan plante dem helt fram til telen setter seg i jorda.

Planting av blomsterløk

Sett løken i jorda med spissen opp.

Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som løken er stor.

Bland gjerne litt sand inn i jorda når du planter.

Vann godt etter planting.

Plant gjerne flere ulike typer blomsterløk med ulik blomstringstid.

Bakpå pakken står det når løken vil blomstre og hvor dypt den bør plantes.

Blomsterløk kan plantes hele høsten fram til telen har satt seg i bakken.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter og Plantasjen

- Det er beste å vente til temperaturen har sunket til rundt ti grader. Hvis ikke kan du risikere at de begynner å spire allerede om høsten og det er jo ikke poenget, sier gartner Christoffer Landstein hos Plantasjen på Kolbotn til klikk.no.

For å få det ekstra fint gjennom hele våren er det smart å velge ulike løk som blomstrer på ulikt tidspunkt. Det står tydelig merket på pakkene du kjøper i butikken, når den typen blomstrer.

Vinterblom og snøklokke blomstrer først, deretter følger krokus, snøstjerne, nariss og noen tulipansorter.

I april og mai kommer perleblomstene, tulipanene og keiserkronene.

Prydløk (Allium) og rutelilje blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli.

Hvis du velger flere sorter kan du altså glede deg over blomstring i mange måneder.

SPISSEN OPP: Husk å sette løken i jorda med spissen opp, slik at den spirer riktig vei og opp av jorda.
SPISSEN OPP: Husk å sette løken i jorda med spissen opp, slik at den spirer riktig vei og opp av jorda. Foto: Gro Strømsheim

Dobbelt så dypt hull som løk

Selve plantingen er slett ikke vanskelig å få til. Det er en fin aktivitet å ta barna med på, det er ingen skjøre vekster som de kan knekke, men mange morsomme hull å grave.

En tommelfingerregel er å grave hullet dobbelt så dypt som løken er stor. Er løken 5 cm høy så bør hullet være omtrent 10 cm dypt.

- Mange blomsterløk trives i løs jord og det kan være veldig lurt å blande litt sand inn i jorden der du planter. Ellers er det bare å legge løken nedi hullet - husk å ha spissen opp - og dekke over med jord, sier Nordli til klikk.no.

Det er alltid lurt å vanne godt etter planting.

Hun understreker at man ikke trenger å målene hullene nøyaktig, men omtrent dobbelt så dypt er passe. Hvis du legger dem altfor dypt, risikerer du at blomsten ikke kommer opp.

Les også: Disse trærne bør du klippe nå

Sett løk under buskene

Blomsterløk kan settes overalt i hagen. Et tips er å sette dem under busker som mister bladene om høsten. Da vil vårblomstene komme opp før busken blir grønn igjen.

- Hvis du planter løk i et bed og ønsker å bruke den plassen til andre vekster gjennom sommeren, så kan du grave opp løkene når de har visnet. Legg dem i en kasse med jord og sett dem vekk. Når høsten kommer kan du plante dem igjen. De fleste løkene varer i flere år, forteller Plantasjens gartner Christoffer Landstein.

DOBBELT SÅ DYPT: Hullet du graver til blomsterløken skal være omtrent dobbelt så dypt som løken er stor.
DOBBELT SÅ DYPT: Hullet du graver til blomsterløken skal være omtrent dobbelt så dypt som løken er stor. Foto: Gro Strømsheim

Det er penest å plante løkene i grupper av samme sort, da får du en vakker blomsterprakt, mener gartneren.

Enkelte opplever at rådyr kommer og spiser opp løkene, spesielt tulipaner er utsatt. Enkelte typer som fritillaria og allium er illeluktende og får stå i fred for rådyret. Flere hagesentre har merker på blomsterløken, med hvilke sorter som rådyrene ikke liker.

Les også: Dette må du tenke på før du lager uteplassen

Blomsterløk i krukker

Det er også mulig å sette løk i potter, som kan pynte opp på balkongen hvis du ikke har hage. Du kan godt plante flere typer løk i én krukke for å få en lang blomstringsperiode.

Legg først lecakuler i bunnen av krukka og fyll på med et lag jord.

Deretter planter du for eksempel tulipanløk og dekker dem med jord. Over der kan du plante tidligblomstrende løk som krokus eller narisser. Til slutt dekker du med jord og vanner godt.

Hvis du planter i krukker så er løkene mer utsatt for kulde. Hvis det kommer lange perioder med minusgrader døgnet rundt, bør krukka settes inn på et lunere sted, men helst ikke varmere enn 10 grader, ifølge opplysningskontoret for blomster og planter.

Når våren kommer og temperaturen stiger, flyttes krukka ut på balkongen og blomstringen begynner.

ULIKE TYPER: Hvis du planter flere forskjellige blomsterløk med ulik blomstringstid, så kan du sikre deg vakker blomstring i mange måneder. Se bak på pakken for å se når blomstringen er.
ULIKE TYPER: Hvis du planter flere forskjellige blomsterløk med ulik blomstringstid, så kan du sikre deg vakker blomstring i mange måneder. Se bak på pakken for å se når blomstringen er. Foto: Gro Strømsheim

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2013, og sist oppdatert 10/09 2018.

Les også