Oppussing av hagemøblene

Ny vår for hagemøblene

Med få grep blir gamle og slitte hagemøbler som nye.

Publisert Oppdatert

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Knapt noen andre møbler blir så mishandlet som det norske folks hagemøbler. Men det er faktisk ikke så mye som skal til for å holde hagemøblene fine.

Les også: 10 mest nyttige hageredskaper

Kaste eller fikse?

Første punkt er å sjekke om det er lønnsomt å reparere møbelet i det hele tatt. Finner du råte i treverket, rustne skruer eller andre tydelige skavanker, bør du antagelig vurdere et nytt kjøp. Det er en blandet fornøyelse å sitte i en klappstol som plutselig svikter.

Møblene du mener det er håp for, setter du tørt. Enten bør de stå luftig i sola, eller i et rom inne. Det bør være minst mulig fuktighet i treverket når du setter i gang. Sett møbelet på dekkeplast eller aviser så slipper malingsflekker og rot.

Les også: Nyheter du kan tråkke på

Slipepapir eller maskin

SKRAPES AV: Gammel maling fjernes med en enkel stålskrape.
SKRAPES AV: Gammel maling fjernes med en enkel stålskrape. Foto: Foto: John Halvorsen/Ifi.no

Først fjerner du løs maling. En god stålskrape gjør den jobben enkel.

Les også: Tenk miljø i hagen

Så pusser du overflatene med slipepapir, først grovt, så finere. Det kan være lurt å bruke en slipemaskin på store flater, den pusser jevnere enn du greier for hånd, men pass på at du ikke sliper for hardt. Øv deg på en overflate hvor det ikke er så nøye om du lager hakk og merker. Støvmaske, hansker og vernebriller kan være lurt å ha.

Når pussingen er over, har du et hagemøbel hvor det fremdeles sitter en del maling, mens mye av treverket er bart. Kjenn på alle overflatene med fingertuppene. Flatene skal være så glatte og fine som mulig.

Det lønner seg å vaske til slutt. Kraftvask, som du får hos fargehandleren, gjør at du får vekk mye mer skitt og smuss enn du vil med vanlige vaskemidler. Skyll med trykkspyler eller den vanlige hageslangen. La møbelet tørke godt, gjerne noen dager.

Strengt malingvalg

Utemøbler skal tåle mye. Vær nøye med å grunne hele møbelet skikkelig. Ta en ekstra oljegrunning på de bare flatene. Denne grunningen skal være laget for dør og vindu, spør i faghandelen. Stol- og bordbein kan du sette i en boks med impregnering.

Mal deretter møbelet med to strøk maling i ønsket farge. Unngå vanlig utendørsmaling/dekkbeis, velg maling beregnet for vinduer og dører, eller maling for trebåter. De tåler mer juling. To strøk er nødvendig.

Les også: Møbler med mening

RIKTIG MALING: Pass på å velge en maling som tåler vær og vind.
RIKTIG MALING: Pass på å velge en maling som tåler vær og vind. Foto: Foto: John Halvorsen/Ifi.no

Valg av pensel

Runde pensler kommer best til i kriker og kroker, de store flatene egner seg både for rull og flate pensler. Malingssprøyte er et alternativ.

Husk å la malingen tørke godt, og møblene er som nye.

Saken er levert av: Ifi.no

Les også:

Slik fikser du hagemøblene (video)

Vri penselen, ikke håndleddet

Slik setter du inn en dør (video)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning