Ferdigplen

Ny og perfekt plen på to uker

Nesten garantert bra resultat om du følger disse tipsene.

Phenomenally beautiful and picturesque garden for walks and supervision over flowers and trees
Phenomenally beautiful and picturesque garden for walks and supervision over flowers and trees Foto: kavram
Publisert Oppdatert

Har du lyst på en grønn og flott plen i løpet av sommeren, men ikke tid til å vente på at den skal gro opp? Legg ferdigplen da vel.

- Det er ikke noe hokus pokus å legge ferdigplen. Det gjelder bare å vanne godt de to første ukene etter at plenen er lagt, forteller Kristen Sejerstad hos Norsk Ferdigplen AS til klikk.no.

- Og husk at ferdigplen er ferskvare, understreker Marianne Utengen i Det norske hageselskapet.

- Den må legges med én gang man får den, derfor må grunnarbeidet allerede være klart. For blir plenen liggende på rullen eller pallen, så kan den fort begynne å råtne, fordi den er så tett pakket sammen på pallen eller rullen.

Godt forarbeide

En ferdigplen kan både legges oppe på et helt nyplanert område, men også en gammel plen kan danne et godt grunnlag.

- Det er viktig at man ikke slurver med grunnarbeidet, for det er like viktig som om man skulle ha sådd, utdyper Utengen.

- Det handler om at plenen må legges på et godt grunnlag med matjord, slik at ferdigplenen fort slår rot, beskriver Sejerstad.

Jorden som legges på blandes med hagekalk og fullgjødsel, og deretter jevner man det hele ut mest mulig og slutt kjører man over med valse eller fottråkker det.

Ferdigplen på gammel plen

Når det gjelder å legge ferdigplen oppe på en gammel plen, kan dette gjøres på to måter. Man kan enten strø et tynt lag matjord oppe på den gamle plenen, blant annet slik at man får slettet ut ujevnheter. Alternativt kan man harve opp den gamle plenen.

- Ferdigplen kan ikke legges rett oppe på gammel plen, fordi det gjør det vanskelig for røttene i ferdigplenen å slå rot.

Legge tett

Under leggingen av ferdigplenen er det viktig å passe på at skjøtene blir så tette som mulig, slik at det blir best mulig kontakt mellom rullene.

- De tversgående skjøtene bør legges i et mursteinmønster, slik at man ikke får de ved siden av hverandre, fordi da er det lettere å få glidninger, sier Utengen i Hageselskapet.

- Glipper i skjøtene kan også føre til tørkeskader i skjøtene, som kan gjøre dem enda tydeligere.

Mye vanning de to første ukene

- Og når plenen er rullet ut, er det viktig å sørge for mye vanning de to første ukene, beskriver Sejerstad, som understreker at det er helt avgjørende for en grønn og frodig ferdigplen at den gjødsles igjen én måned etter at den er lagt.

- Manglende ettergjødsling er grunnen til at mange opplever at ferdigplenen etter hvert får en lysegrønn farge.

Umiddelbar bruk

En ferdigplen trenger til forskjell fra en tradisjonell plen ingen særlig vekstperiode før den kan tas i bruk.

- De første to ukene, når den holder på å feste seg til underlaget, skal man være litt forsiktig med å ta den i bruk, sier Maria Årsvold hos Grasrota AS til klikk.no.

- I prinsippet kan du begynne å gå på den med en gang den er lagt, men tøff bruk bør man vente med til den har satt seg etter to uker.

Økende interesse

Prisen på ferdigplen varierer ut ifra hvor meget man trenger. Dess større flater, jo lavere pris.

Hos Norsk Ferdigplen er kvadratmeterprisen på en ferdigplen fra 55 til 35 kroner, mens den hos Grasrota koster fra 60 kroner og nedover.

- Trenger du bare én kvadratmeter, så selger vi det også, sier Sejerstad. Han forteller at det har vært en tydelig økende interesse de siste årene.

Ytterligere informasjon om legging av ferdigplen finner du på leverandørportalen Ferdigplen.net .

Les også:

Slik klipper du gresset

Kjøpeguide for robotklippere

Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide

Derfor blir pappa fotballpøbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning