Fuglelopper

Nå våkner de opp

Fugleloppene våkner til liv i disse tider, men neppe til særlig applaus.

YNGLESTED FOR FUGLELOPPER: Det er ikke bare fugleunger som ruges ut her, men også fuglelopper, og de kan skape mye irritasjon og kløe for mennesker.
YNGLESTED FOR FUGLELOPPER: Det er ikke bare fugleunger som ruges ut her, men også fuglelopper, og de kan skape mye irritasjon og kløe for mennesker. Foto: FOTO: Viktor Pavlenko/ThinkStock
Publisert Oppdatert

Våren er tid for nytt liv, og "gammelt" liv som har ligget og slumret vinteren igjennom begynner nå kravle frem.

Og den som reiser på hytta, vil oppdage at mye forskjellig har overvintret inne i hytta.

Fluer som vakler nærmest halvfulle rundt i vinduskarmen er en ting, noe annet er fugleloppene. De har ubehaglige stikk som resulterer i kløe.

"På hytta i påsken opplever mange å bli stukket av lopper når det varmes opp etter en kald vinter. Loppestikk klør lenge og intenst", skriver Statens Folkehelseinstitutt (FHI) på sine sider.

Men selv om påsken er overstått, kan fugleloppene likevel være plagsomme.

- Har man fuglekasser eller fuglereder utenfor huset, vil det være lett å bli bitt, forklarer avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (Folkehelsa), Preben Ottesen, til klikk.no.

- Og på hytter kan man bli bitt av veldig mange på en gang, fordi de plutselig våkner til liv når hytta varmes opp. Jeg har snakket med folk som nesten har blitt spist opp av fuglelopper.

FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon.
FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon. Foto: Ill.: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

Kløe

Bittene fra fugleloppene kan være veldig irriterende og skape kløe.

- Vi har en publikumstjeneste som heter skadedyrtelefonen og der får vi stadig telefoner fra folk som er bitt. Vanligvis fremkaller bittene kløe, og de sitter gjerne i grupper.

Noe av grunnen til det siste, er at loppene ikke liker menneskeblod og derfor prøver seg gjentatte ganger for å finne blod de liker.

Fjern fuglereder

Ifølge Folkehelsa kan det være ulike situasjoner som gir mennesker fuglelopper, men en ting er felles, og det er at fugleloppen kommer fra et fuglerede. For å bli kvitt plagen skal man derfor sørge for å fjerne fugleredene rundt hytta eller boligen.

Men selvfølgelig etter at redene er forlatt, eller før de er tatt i bruk.

Den som skal fjerne fuglereder bør ifølge FHI også alliere seg med en boks insektsspray.

YNGLESTED: Fugleloppene finnes alle steder der hvor fugler har hatt reder, og om nå i april våkner de til liv.
YNGLESTED: Fugleloppene finnes alle steder der hvor fugler har hatt reder, og om nå i april våkner de til liv. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

"Sprøyt med insektmiddel i sprayboks på reirstedet før og etter fjerningen, og på gulvet eller bakken under reiret", råder de, og sier også at man bør bruke regntøy og hansker slik at loppene preller av og ikke kryper inn under klærne.

- Utfordringen med å fjerne redene på denne tiden av året, bortsett fra at de kan være i bruk av fugler, er at mange lopper ganske sikkert vil unnslippe i prosessen. Derfor er vårt råd at redene enten fjernes tidlig på året eller om høsten, utdyper Ottesen.

- Og er det noe man kan være helt sikker på, er at det vil finnes fuglelopper i et rede.

Ikke insektmiddel inne

Folkehelsa mener at det ikke har noen hensikt å bruke insektmiddelet inne.

"Fugleloppa tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus", forklarer Folkehelsa.

- Når folk ringer anbefaler vi at de verken bruker insektmiddel eller tilkaller et skadedyrfirma, og fuglelopper lever i maks en til to uker innendørs før de tørker ut og dør, utdyper Ottesen.

Men dersom fuglelopper er en situasjon som gjentar seg utover våren, bør man ifølge Ottesen vurdere å sove under et moskitonett

- Disse nettene bør være innsatt med insektsmiddel, fordi loppene avskyr middelet.

Kan være andre årsaker

Dersom plagene med kløe og bitt opptrer i flere måneder, og man har fjernet fuglereder rundt hytte eller boligen, så er det ifølge Ottesen ikke sikkert at det er fuglelopper som er problemet.

- I slike situasjoner er det neppe lopper, og man bør sjekke om det kan være andre årsaker.

Hopper på alt som beveger seg

Fugleloppen yngler om våren, og da først og fremst i fuglereder. Men det er ikke årets nyutklekkede individer man skal passe seg for. Fordi etter at de er klekket ut, kryper de inne i kokongen sin og blir der til neste vår. Men da er de også klare til å gjøre livet surt for oss mennesker. Og kjæledyrene våre også.

"Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter, hunder og andre som forstyrrer reirplassen. Lopper som bommer på vertsdyret vil havne på bakken under reiret, hvor de fortsetter å vente på et vertsdyr. Slike lopper kan angripe på beina til mennesker. Katter og hunder får ofte fuglelopper på seg og tar dem med inn i huset. Her kravler loppene av dyret og kan angripe mennesker", skriver Folkehelsa.

Og man skal blant annet være oppmerksom på at reder i trær som befinner seg i nærheten av terrasser og sitteplasser kan medføre at man får lopper på seg.

De velger seg april

Fugleloppenes mest aktive periode strekker seg fra midten av april til midten av mai, og særlig dukker de opp når hytter varmes opp etter en lang vinter. Oppussing og ombygging av hus på våren er også en situasjon med risiko for å få lopper på seg.

"Man har da ofte forstyrret et gammelt reir med lopper, og rystelser medfører at loppene kommer ut av kokongen og blir aktive i sin jakt på et vertsdyr", forklarer Folkehelsa.no.

Ingen smittefare

Loppene vil helst få sitte mest mulig beskyttet når de spiser, og det innebærer at de forsøker å krype til et sted hvor de kan være mest mulig tildekket. Anklene og mageregionen er derfor stedene hvor vi mennesker oftest blir bitt.

Det er forskjellig hvordan den enkelte reagerer på bitt fra fuglelopper. Noen får store merker og kraftig kløe, mens andre nesten ikke merker noe.

I Norge er det ikke kjent at fuglelopper overfører sykdommer.

Les også:

Ikke drep edderkoppen

Dette er bildene som viser hvor rottene kommer inn

Slik blir du kvitt sølkre

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning