legge skifer

Dette bør du vite før du legger skifer ute

Skiferheller kan legges i sand eller i mørtel. Heller lagt i mørtel gir et svært vedlikeholdsfritt gulv.

LEGGE SKIFER: En flott adkomstvei til hytta. Solid skifer og stabbestein oser av tradisjon og tidløshet.
LEGGE SKIFER: En flott adkomstvei til hytta. Solid skifer og stabbestein oser av tradisjon og tidløshet. Foto: Foto: Steinriket
Publisert Oppdatert

Skiferheller er vanligvis noe tynnere og dermed lettere enn betongheller. Det er derfor ekstra viktig at underlaget er rett og stabilt når vi skal legge mindre skiferheller (f.eks. bruddheller).

Når hellene legges i sand, vil steinen ligge bedre om man lager en svak fordypning midt under hellen.

Legge skifer ute

Skiferheller kan legges i sand eller i mørtel. Heller lagt i mørtel gir et svært vedlikeholdsfritt gulv, som holder grønne vekster og maur på avstand i årevis, særlig når også fugene støpes.

Skiferheller som skal støpes fast kan være noe tynnere (10-20 mm) enn heller som legges i sand (25-40 mm). Brukes det sand i fugene, vil det med tid og stunder vokse frem gress og annet. Å unngå tuer av gammelt gress og mose, krever årlig luking.

Når skiferheller legges i mørtel, bør hele hellen ha god kontakt med mørtelen, slik det også er når man legger fliser på badet eller andre steder. Da er sjansen mindre for at hellen knekker ved stor punktbelastning.

Først og fremst bør hellen fuktes med slemmemørtel på flaten som vender ned, og deretter gnus ned i mørtelen - ev. bankes ned de siste millimeterne med en gummikølle.

Skifer finnes i norske og utenlandske kvaliteter. Noe av den utenlandske skiferen er beregnet for innendørs bruk, og vil ha problemer med å tåle det norske klimaet når det gjelder fukt og kulde. Få derfor alltid garanti for at skiferen tåler en norsk vinter.

Utenlandsk skifer bør alltid impregneres når den legges utendørs.

Les også: Slik legger du brostein i granitt i hagen

Blir varmt i solen

Husk at skifer kan bli varm i sollys - særlig mørk skifer som Ottaskifer og mørk Oppdalskifer.

Det kan dermed være en utfordring å gå med bare bein om sommeren på slike utegulv. De mer porøse betongoverflatene blir ikke så varme på overflaten.

SKIFER OG GRESSFUGER: Store bruddheller med gressfuger er koselig på uteplassen, men fugene må vedlikeholdes, om de ikke skal ta overhånd. Da ender det med ujevn gressplen og hull med skifer i bunnen, etter noen år.
SKIFER OG GRESSFUGER: Store bruddheller med gressfuger er koselig på uteplassen, men fugene må vedlikeholdes, om de ikke skal ta overhånd. Da ender det med ujevn gressplen og hull med skifer i bunnen, etter noen år. Foto: Foto: Dag Thorstensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning