legge brostein

Slik legger du brostein i granitt

Enkel fremgangsmåte på hvordan du legger brostein i hagen.

LEGGE BROSTEIN: Dersom du vil legge brostein av granitt i hagen, har vi en enkel oppskrift du kan følge.
LEGGE BROSTEIN: Dersom du vil legge brostein av granitt i hagen, har vi en enkel oppskrift du kan følge. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Når du først har lagt en fin plen tar det ikke lang tid før du får lyst til å lage noen fine plasser der du kan sette opp en benk eller noen gode stoler.

Dette er ikke riktig metode å følge dersom du skal legge brostein i granitt i oppkjørsler eller andre steder der det er stor belastning; da snakker vi om en mer omfattende fremgangsmåte.

Anleggsgartner Svein Dalen har lagt utallige kvadratmeter med brostein. Her gir han deg fremgangsmåten på hvordan du legger brostein i granitt i hagen:

Les også: Slik legger du belegningsstein

Legge brostein i granitt

Start med å grave deg ned til du møter faste masser, minimum 10 centimeter. Legg på fiberduk og deretter sand (her kan du bruke vanlig støpesand eller subbus, også kalt steinmel). Komprimer så all sanden. Her kan du enkelt lage deg en stamper eller leie en platevibrator.

Når all massen er komprimert skal høyden være slik at når du setter ned steinene skal de ha en til to centimeter overhøyde. Det vil si at de skal stikke litt over det nivået du vil at de skal ende på.

Ikke sorter steinen på forhånd. Da får du et jevnt, men samtidig tilfeldig preg på flaten. Bruk en kraftig gummihammer eller slager og sett steinene så tett som mulig. Bygg opp og ta bort under steinen slik at de får en noenlunde lik høyde.

Det er lurt å sette opp snorer for hver rad (eller skift, som det også kalles). La snoren styre høyden. I lengden skal steinen styre snoren i gjennomsnitt. Dette innebærer at du forskyver kanten på steinen litt til side for begge sider av snoren, alt etter størrelsen. Hvis du ikke gjør dette, vil du få rette fuger som ødelegger det helhetlige preget.

Når alle steinene er satt skal du masse i fugene. Her er subbus det ideelle. Deretter tar du frem stamperen igjen og banker steinene ned til de får en jevn overflate i riktig høyde. Strø til sist mer subbus over som du koster ned i fugene, og avslutt med å vanne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning