klatreplanter

Disse klatreplantene vokser fortest

Snarveien til en grønn vegg - sjekk disse klatreplantene.

KLATREPLANTER: Humle vokser inntil 20 cm i døgnet, i løpet av sommermånedene kan den danne ranker på 6 meters lengde.
KLATREPLANTER: Humle vokser inntil 20 cm i døgnet, i løpet av sommermånedene kan den danne ranker på 6 meters lengde. Foto: Tonje Bergh/OBP
Sist oppdatert

Her er klatreplantene som vokser mellom 5 og 20 centimeter i døgnet. Da går det kjapt å få gjerdet eller veggen grønn i sommer.

- Vi må ivre for grønne vegger, enten det er for å skjerme eller for å skape hygge, sier gartner Kari Moss hos Skarnes Hagesenter. Hun anbefaler klatreplanter på det varmeste, og da kan det være greit å investere i noen som gir raske resultater.

Hurtigvoksende klatreplanter vokser mellom fem og ti centimeter om dagen, men unntak av den raske humlen som gror inntil 20 centimeter i døgnet.

Selv foretrekker gartneren Vingethunbergia, også kalt Susanne med det sorte øyet, den koser seg på solrike plasser og har mange, fargesterke blomster.

- Blomstene kommer raskt og i mengder slik at den blir dekorativ tidlig på sommeren. En annen plante som også vokser fort, er Klokkeranken. Den er utrolig vakker, men forventer du mange blomster, blir du skuffet. Som grønt dekke er den imidlertid utmerket, sier Kari Moss.

Hun synes også vindruer er dekorative klatreplanter.

- De vokser enormt raskt, og det er kommet mange gode og hardføre sorter på markedet. Vinrankene tåler full sol og takler tørke. Klipp dem ned om høsten og sett dem frostfritt over vinteren. Neste sommer vokser planten fort til igjen.

Les også: Dekk terrassetaket med klatreplanter

Humlen vokser inntil 20 centimeter i døgnet

Pasjonsblomst og Ynde er andre blomster som vokser villig og er vakre å se på. Tommy Tønsberg hos Norsk Hagetidend/Det norske hageselskap vil satse på Humle eller Klokkeranke når det gjelder planter som vokser veldig raskt.

Humlen vokser så å si mens du ser på; inntil 20 centimeter i døgnet og i løpet av noen sommermåneder får du seks meter lange ranker. Den er så hardfør at den kan dyrkes over hele landet.

- Alpeklematis er også en flott og hardfør klatreplante som overvintrer. Som klatrehortensiaen trenger den tid på å etablere seg, men når det er gjort, får du svært klatrevillige planter, sier Tommy Tønsberg.

Les også: Disse hekkene vokser fortest

Pass på solen

Vær oppmerksom på at noen klatreplanter ikke tåler direkte sol. Klatrehortensia og Blodbeger trives best på skyggefulle plasser, og de er fine for eksempel ved inngangspartier.

- Men selv varmekjære planter må du akklimatisere når de kommer hjem fra gartneriet. Sett dem gradvis i skyggen slik at de ikke blir solbrente. Skjerm dem gjerne med en parasoll eller solseil når solen er ekstra sterk. Er solen ubehagelig for deg, er den gjerne det for plantene også, sier garnter Moss.

Garnteren har opplevd at planter har blitt vannet ihjel.

Det ideelle er en fin veksling mellom tørr og fuktig jord. Da får du voksevillige klatreplanter i sommer.

IØYENFALLENDE. Vingethunbergia blir kalt Susanne med det sorte øyet, den vokser fort og blomstrer villig.
IØYENFALLENDE. Vingethunbergia blir kalt Susanne med det sorte øyet, den vokser fort og blomstrer villig. Foto: Tommy Tønsberg
YNDIG. Klatreplanten Ynde finnes i høyrød, rosa og hvitt. Den overvintrer hvis den får det frostfritt.
YNDIG. Klatreplanten Ynde finnes i høyrød, rosa og hvitt. Den overvintrer hvis den får det frostfritt. Foto: Tonje Bergh
VILL OG VAKKER: Klematis vokser fort og har vakre blomster. Den overvintrer både i bed og i krukker.
VILL OG VAKKER: Klematis vokser fort og har vakre blomster. Den overvintrer både i bed og i krukker. Foto: Tonje Bergh/OBP
GJERDEDEKKER. Dekk gjerdet mellom deg og naboen med klatreplanter. Villvin vokser fort og blir dyprød om høsten.
GJERDEDEKKER. Dekk gjerdet mellom deg og naboen med klatreplanter. Villvin vokser fort og blir dyprød om høsten. Foto: Tonje Bergh/OBP
RØDMENDE: Villvin blir knallrød om høsten hvis den står på en solfylt plass. Får den skygge, blir ikke bladene fullt så røde.
RØDMENDE: Villvin blir knallrød om høsten hvis den står på en solfylt plass. Får den skygge, blir ikke bladene fullt så røde. Foto: Tonje Bergh/OBP
VOKSER VILLIG: Klatrehortensiaen trenger å etablere seg før den kommer i den hurtigvoksende fasen. Men den gror veldig raskt og blir frodig når den først kommer igang.
VOKSER VILLIG: Klatrehortensiaen trenger å etablere seg før den kommer i den hurtigvoksende fasen. Men den gror veldig raskt og blir frodig når den først kommer igang. Foto: Tonje Bergh/OBP

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2012, og sist oppdatert 07/04 2022.

Les også