Hvorfor visner klematis?

Plutselig visnet klematisen og døde.

Publisert Oppdatert

Jeg plantet en Clematis Jacmanii i fjor. Den vokste fint opp til ca 2m. men plutselig visnet den ned og døde. Jeg forsøker i år igjen. Blander jorden godt med kugjødsel og planter en ny plante.

Etter 14 dager begynner den å visne, jeg har klippet bort alt som har visnet, og håper å redde den. Hva er det som angriper planten? Jeg kan ikke se noe på bladene, den visner bare som om den har fått for lite vann. På hagesenteret var de sikre på at det var meldugg, det tror ikke jeg! Den står nordvest i halvskygge mot husveggen.

Jeg bor nord i Oslo. Takknemlig for svar.

Hilsen Kjersti.

Hei Kjersti!

Meldugg tar ikke knekken på din Klematis slik du beskriver her - dessuten ville du sett det.

Det er enten for lite vann eller visnesyke. Du kan ha vært uheldig og fått den fryktede visnesyken som mange Klematis blir angrepet av. Derfor plantes Klematis ekstra dypt, slik at hvis den blir angrepet (visner ned), kan den beskjæres helt ved bakken. Kryss deretter fingrene, ny og frisk vekst kan så komme fra rota.

Plantet du en ny på samme sted som i fjor, kan det ha vært rester av sykdommen som gjør at neste også dør.

Tips til neste gang hvis denne også går dukken: Plante et helt annet sted i hagen, grav den dypt ned (minst 20cm dypere enn den sto i potta) og sør for at den alltid har nok vann og næring - Klematis er både tørst og sulten. Ved husveggen tørker den lett ut, så du skal være utrolig flink til å vanne jevnt og trutt for å få den til å trives der. Du skriver at den står i halvskygge - men den vil gjerne ha sol (bare ikke ved føttene).

Hvis planta nå ser ut til å komme seg, stell den godt: Vann minst 2 ganger i uka - og ved husveggen er det ofte tørt selv om det regner!, husk næring og vann godt når du gjødsler).

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning