Hvordan stelles buksbom?

Når skal vi begynne å klippe?

Publisert Oppdatert

Jeg plantet hekk av buskbom for 3 år siden. Jeg bor i Bergen og hekken ble plantet i kant med gressplen, det ble plantet 3 stk. på meteren. Vi har gjødslet og lagt på ny næringsrik torv hvert år men fremdeles er det ca 1/4 som vi ikke er helt fornøyd med.

Vi mistenker at disse er blitt plantet i nærheten av stein slik at røttene ikke har fått fritt leide. Disse henger langt etter de andre men overlever fint uten å bli så friske og "bugnende" som de andre. Dette medfører at hekken ser pistrete ut på disse stedene.

Har du noen tips? Når skal vi begynne å klippe, hvordan og når på året? Håper på hjelp.

MVH I.S.

Vanlig buksbom (Buxus sempervirens) kan beskjæres i begynnelsen av vekstperioden (mai). Etter beskjæring gis det næring + jorddekke. Buksbom tåler for øvrig hard beskjæring.

Det høres jo ut som dere har stelt plantene etter alle kunstens regler, men det kan kanskje være at disse plantene du er misfornøyd med, ikke har samme gode vilkår som de andre?

Det er ofte manglende beskjæring som kan gjøre plantene uryddige og pistrete - de skulle nok vært klippet allerede. Buksbom kan stusses i juni i årets vekst - beskjæres den for sent risikerer du at ny vekst ikke herdes før vinteren. Selv om buksbom tåler mange slags forhold, trives den best i fuktig, veldrenert jord - vann godt om sommeren. Den tåler litt tørke hvis den står i skyggen.

Røttene vokser nærme jordoverflaten, så det er viktig at den ikke tørker hvis den står solrikt plassert - bruk jorddekke (gjerne gressklipp eller bark). Røttene liker å ha det litt kjølig, også en grunn til å dekke jorden.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning