Hva slags trær til allé i nord?

Publisert Oppdatert

Har nettopp kjøpt nytt hus. Det er veldig åpent mot naboen, så jeg har lyst til å plante en liten allé av trær som skjul. Ønsker derfor råd om hva jeg her kan bruke. Trærne bør ikke bli høyere en ca. et par meter, og jeg vil jo selvsagt gjerne få de på den høyden snarest mulig.

Klimaet her er tøft. Det er derfor veldig vanlig her med syrin, men det står jo i hver eneste hage. Har tidligere hatt Sibirkornell, som trivdes godt her, men har altså lyst på noe nytt. Har du noen gode råd?

Vennlig hilsen K., Mo i Rana

Hei,

Sibirkornell blir nok kjedelig hvis alle har den, dessuten er den vel ikke så godt egnet all den tid den skal skjæres tilbake for å få (nye) friske rødfargede grener. Den har også vært plaget av sopp.

Når du sier allé må jeg innrømme at det er større trær jeg tenker på. De færreste trær blir bare et par meter høye, vi må nok se på noen busker for at du ikke skal "beskjære deg i hjel".

Vil du ha noe vintergrønt vil f.eks einer kunne være aktuelt, med tanke på høyden.

Vil du ha blomster vil jeg anbefale herdige roser, f.eks Hurdalsrosa eller Kystkvitrose. Hurdalsrosa blir den høyeste av disse (opptil 2-3 meter). Så vidt jeg vet, skulle disse klare klimaet hos deg (sjekk med en lokal planteskole eller gartner for sikkerhets skyld).

Av busker ellers kan du ta en titt på f.eks Lonicera (Leddved) og Philadelphus (Skjærsmin) - begge disse med herlig blomsterduft. Begge kan beskjæres og dermed holdes nede på et par meters høyde. Philadelphus kan bli sterkt angrepet av sort bladlus, så jeg vil holde en knapp på Lonicera av disse to. Begge vokser i Botanisk Hage i Tromsø, forresten.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning