Hekk som tåler mye snø?

Publisert Oppdatert

Vi har akkurat flyttet inn i et nytt borettslag som består av tomannsboliger. Vi har en liten hageflekk på begge sider av huset. P.g.a. liten plass til å legge fra seg snø er det ikke lov å sette opp gjerde eller sette opp hekker som begrenser muligheten til å henlegge snø om vinteren. Kjenner dere til en type hekk som gror mye om våren og som kan snauklippes om høsten og som vil tåle å få mye snø måkt over seg om vinteren?

Håper dere har en brukbar løsning på vårt problem.

Med vennlig hilsen Anders, Oslo

De færreste busker eller trær 'liker' grenknekk som er en naturlig følge av store og tunge snømengder. Du kan også utelukke koniferer unntatt barlind, men de vokser sakte - og blir hekken ødelagt er det ingen av dem som vokser fra snauklipt til ny hekk på en sesong.

Noen Hortensia kan være aktuelle. Den mest vanlige styrer du unna (Hydrangea macrophylla) da den blomstrer på fjorårets skudd. Hydrangea arborescens 'Grandiflora' skal skjæres nesten helt ned (eller la det stå igjen 30cm) hver vinter fordi den blomstrer på årets vekst, men den blir neppe over 1m høy på en sesong. Spørsmålet er derfor hvor høy hekk du vil/må ha.

Et annet valg er muligens Sibirkornell. Den skal gjerne skjæres helt ned for å stimulere til ny vekst av de vakre, røde grenene, men den vokser seg neppe høy nok på en sesong - den bruker et par år på å etablere seg.

Hva med høye stauder som et alternativ til hekk, f.eks Riddersporer (Delphinium). De største sortene blir lett over 1m og vokser relativt fort fra våren av, da har du 'hekk' i juni.

I tillegg kan du vurdere 1-åringer som f.eks erteblomster (Lathyrus)- stikk høye bambuspinner i jorda for å støtte disse og du vil få en hekk på 1,5m eller høyere avhengig av type erteblomster - i tillegg dufter det godt! Ofte får du kjøpt erteblomster som småplanter på gartneriene, de er også lette å gro selv fra frø. Bambus eller prydgress er et annet alternativ.

Hvis du først vil ta bryderiet med å sette opp støttepinner for planter sommerstid kan du også vurdere Humle eller Pipeholurt eller andre klatreplanter som vokser seg mange meter høye på en sesong (og visner ned om vinteren). Humle er den letteste å få til av disse to, begge bruker riktignok 1-2 år før de får skikkelig fart på seg fra våren av.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning