Hekk som holder rådyr unna?

Publisert Oppdatert

Jeg bor i Drøbak og er så heldig å bo i et gammelt område hvor det er gamle hus fra 1800-1960. Hagen er på 900m², vi er forpliktet til å sette opp gjerde eller hekk mot naboen (ca 30m lang) og mot kommunal vei som ikke saltes. Det er lite gjerder i dette området, det er for det meste søtmispel-hekker, hagtorn, liguster.

Vi har vært innom tanken på alt fra tuja til bøkehekk. Hagejorden er fet matjord med lav ph. Alle surjordsplanter stortrives i hagen og i nabolaget. Hagene består av frukttrær og roser.

Kan du gi oss råd til en hekk eller et fint gjerde? Vi har også fra 3-5 rådyr som streifer rundt i hagene hele året.

Mvh en hageelsker som liker å grave i jorden.

Litt avhengig av høyden på hekken (hvor høy du vil ha den) ville jeg sett på Berberis eller sibirkornell/andre korneller. Sibirkornell er jo også dekorativ vinterstid med sine røde grener. Berberis har torner, og holder derfor også hunder, katter og andre gjester på avstand. Rynkerose (Rosa rugosa) er et annet alternativ.

Siden dere har mye surjordsplanter fra før, kunne dere jo sett på Rhododendron, men merk at det må være de rene sortene og ikke hybridene - dette i følge Oregon Universitys innsamlede erfaringer med hva rådyr spiser og ikke spiser. Ulempen med Rhododendron er at de vokser jo svært sakte til hekkbruk hvis du kjøper en 'standard størrelse' hos garteriet. Rådyra vil nok spankulere elegant over dem de første årene - på den annen side har Rhododendron fordelen av å være eviggrønn, samt gi hagen din flott blomsterprakt om våren lenge før rosene har "tint opp" etter vinteren.

Jeg spurte også vår konsulent på nåletrær, Frøydis hos Conifera, om hun hadde noen forslag til eviggrønne hekker. Hun nevnte at både gran og edelgran samt Tuja 'Holmstrup' har fått stå i fred så langt, mens Tuja 'Smaragd' kan oppføres som rådyr-lekkerbisken. I redaksjonen spekuleres det på om ikke rådyr er forskjellige med hensyn til hva de liker å spise. Noen av oss tobente liker jo fisk mens andre unngår det - og slike individuelle forskjeller kan muligens overføres til rådyrverdenen.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning