Gode tips for deg uten grønne fingre

Hage for nybegynnere

Dette bør du gjøre og ikke gjøre i hagen.

PLANT STAUDER: Spør på hagesenteret etter stauder, de kommer igjen i flere år og blomstrer på ulike tider. Da får du et variert og pent bed i hagen.
PLANT STAUDER: Spør på hagesenteret etter stauder, de kommer igjen i flere år og blomstrer på ulike tider. Da får du et variert og pent bed i hagen. Foto: FOTO: Tore Fjeld/Spirea.no
Publisert Oppdatert

Mange drømmer om større plass og en hageflekk, men når de flotte utemøblene er kjøpt inn, vet de ikke hva mer de skal gjøre. Plantesentrene bugner over av mange flotte vekster, men det blir altfor mye for en uvitende hobbygartner.

Etter å ha pratet med hagebokforfatter Bjørnhild Fjeld og gartner Marianne Utengen, kan vi komme med følgende tips:

1. Bruk mye god jord. Du bør enten plante i store krukker eller lage bed, pottene du får med fra hagesenteret er altfor små og plantene vil tørke ut på svært kort tid.

2. Plant mange stauder. Dette er planter som kommer igjen flere år på rad og mange av dem har pene former og farger på bladene slik at de er pene også når de ikke blomstrer. Bladlilje, alunrot, bispelue, lammeøre, lavendel og hasselurt er alle fine stauder.

3. Velg planter som har vært i bruk i Norge lenge, spør på hagesenteret etter såkalte oldemorsstauder. Norge har et spesielt klima og det er sjelden smart å plante de buskene du så på ferie i Spania.

4. Bærbusker er hardføre og passer over hele landet vårt. De trenger bare å beskjæres etter noen år og gir i tillegg en hyggelig bonus i form av bær man kan spise.

5. Plant salat eller urter i krukker, husk å bare plante litt av gangen, når det har vokst opp og er klart til å spises, kan du plante neste ladning.

6. Styr unna roser. De krever mye stell og får fort lus.

PENT OG GODT: Salat og urter egner seg veldig godt til å plantes i store krukker eller bed.
PENT OG GODT: Salat og urter egner seg veldig godt til å plantes i store krukker eller bed. Foto: Foto: Gro Strømsheim

7. Magnolia er også vanskelig å få til, et eksempel på en plante som ikke er ment for norsk klima.

8. Ikke kjøp de plantene som ser penest ut på hagesenteret nå. De er allerede i blomst og vil snart avblomstre. Se på lappen og finn planter som blomstrer snart og gjerne stauder som er flerårige.

9. Velg deg ut 3-4 planter og sats på dem, plant heller flere eksemplarer av hver type, så får du en fin helhet i hagen.

10. Hvis du har kjøpt et nytt hus med en hage som mangler alt, så begynn med en hekk, for eksempel barlind og et frukttre. Det skaper et hyggelig miljø i hagen og skjermer for innsyn.

Planter som er ment for Norge

Bjørnhild Fjeld driver hagebloggen Spirea og er forfatter av boken Hageguiden. Hun anbefaler nybegynnere å ikke satse på for mye av gangen.

- Ikke tenk at du må finne opp kruttet på nytt. Sats på noen hardføre planter som har vært i bruk i Norge lenge og som klarer seg godt her. Bærbusker og stauder er fine ting å starte med, sier Fjeld til klikk.no.

Hun liker selv å plante i store krukker eller å bygge bed i hagen.

- Mange har naturtomter som er skrå og ikke velegnet til å plante rett ut i. Men ved å bygge opp et bed med gamle jernbanesviller eller torv og stein, kan man likevel få plass til nok jord og man får en fin avgrenset sone med planter, sier hun.

Roser er vanskelig

PENE BLADER: Mange stauder som lammeøre og alunrot, har pene blader og er derfor fine å ha i bedet også når de ikke blomstrer.
PENE BLADER: Mange stauder som lammeøre og alunrot, har pene blader og er derfor fine å ha i bedet også når de ikke blomstrer. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Fjeld mener det er lurt å styre unna roser hvis man ikke har lyst til å bruke mye tid på å stelle dem. Hun mener frukttrær kan være pene og blomstre fint, men at det kan være vanskelig å få til god, moden frukt på dem.

- Folk kjøper også altfor mange planter som blomstrer om våren, fordi det ser fint ut i butikken. Velg heller vekster som har forskjellig blomstringstid, da får du en fin hage også utover sommeren og høsten, sier Fjeld.

Marianne Utengen er gartner og jobber for Det Norske Hageselskap.

Hun mener det aller viktigste er å plante ut det du har kjøpt og å gi dem nok jord.

- Det nytter ikke å kjøpe en plante på hagesenteret, sette det i en potteskjuler og så ut på hagebordet. Da tørker den ut på en dag. Slike sommerblomster har altfor lite jord i potta de kommer i og de må plantes ut.

Viktige å plante riktig

Slik planter du riktig:

- Plant i bakken, i store bed eller bruk store krukker. Ikke kjøp flere små krukker, det er mye bedre å investere i én skikkelig stor krukke. Jo mer jord planten har, jo mindre jobb blir det for deg. Grav et hull og sett planten ned, trykk godt til rundt planten og dekk over den jorden den allerede har, med god hagejord. Hvis du også vanner samtidig som du planter, så har du egentlig lykkes, sier Utengen til klikk.no.

IKKE SPAR PÅ JORDA: Dyre planter dør fort hvis de ikke får nok jord. Invester i store krukker og gi plantene godt med jord, så klarer de seg med mindre vanning.
IKKE SPAR PÅ JORDA: Dyre planter dør fort hvis de ikke får nok jord. Invester i store krukker og gi plantene godt med jord, så klarer de seg med mindre vanning. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Små krukker vil føre til at planten tørker ut. I tillegg vil ofte små krukker sprekke om vinteren, mens en stor og solid krukke vil kunne tåle frosten.

Stauder anbefales av mange fordi de kommer igjen i flere år og passer et norsk klima. Utengen anbefaler å kjøpe planter som har fine former og farger på bladene, fordi de da vil være pene å se på også når de ikke blomstrer.

- Bladlilje, alunrot, bispelue, lammeøre og hasselurt er slike fine bladplanter, forteller gartneren.

Les også:

Her er tipsene som redder vårplenen

Nå skal parketten ha en stav

Trikset for støvete persienner

Smarte tips til vårrengjøringen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning