Hage for allergiker - hva kan jeg plante?

Publisert Oppdatert

Hvilke planter/busker/trær har veldig liten duft?

Jeg har en hageflekk som ikke har blitt stelt på mange år. Planlegger å fjerne alt gress. Er allergisk mot bl.a. gress og de fleste blomster, vil plante frukttrær i små enkeltbed, og ikke ha gress i det hele tatt. Men jeg vil også gjerne ha litt blomster her og der.

Jeg har hørt at Kamelia er en blomst som ikke har duft, stemmer det?

Og hva med å plante gode norske skogsplanter, som tyttebær, blåbær etc., er det mulig? Liljekonvall er en blomst jeg gjerne vil ha i min hage, jeg har konstant sol fra morgen til ettermiddag på hageflekken.

Bor på Østlandet, jorden er mest trolig ganske skogaktig, leire, sand. Jeg trenger virkelig hjelp her, bor i rekkehus og jeg vil gjerne at naboene skal ha en fin hage å se på. Alt jeg vet er at det blir et enkelt bed med masse heller/sten-veier, siden gress ikke er aktuelt.

Vennlig hilsen A.L.T.

Det du planlegger høres fint ut som en god hage for allergikere.

En tommelfingerregel er ikke bare å unngå planter og blomster med sterk duft, men å unngå vindbestøvende planter som slipper fra seg mye pollen. Planter i kurvblomstfamilien kan ofte utløse astmaanfall. Hunnplanter er ofte de beste, det er gjerne hannplantene som sprer pollen. "Norske skogsplanter" skulle passe fint i en beplantning der mye er eviggrønt, men unngå hannplanter av Einer f.eks.

Tuja regnes forresten ikke blant lavallergene planter, i tillegg kan den utløse kontakteksem ved berøring. Som hekk bør du styre unna løvfellende busker også, da løvet kan bli liggende og samle soppsporer slik at du reagerer på disse når hekken skal klippes o.l.

Lag en eviggrønn ramme rundt hagen med eviggrønt og nåletrær i ulik fasong og størrelse. Furu og gran er et godt valg, der er det også mye å velge i. Abies koreana (koreaedelgran) og Picea pungens (blågran) kan også brukes.

Lag gjerne et opphøyd bed i den delen av hagen som får litt skygge, der kan du ha et lite surjordsbed: Rhododendron med Hosta (bladlilje) i skyggen av denne, liljekonvallen du har lyst på (den dufter jo, men svakt så jeg antar du tåler den siden du nevner denne). I samme bed kan du også bruke Heuchera sanguinea (purpurklokke), Dicentra spectabilis (løytnantshjerte), Astilbe arendsii (arendsspir) m.fl.

Camellia har svak duft, så denne ville jeg ikke plantet - det er meget mulig det finnes hybrider uten duft du kan bruke. Hvorfor ikke bruke Magnolia stellata (stjernemagnolia) i stedet hvis du vil ha noe mer spesielt?

Ellers er det et godt utvalg blomsterløk du kan plante, f.eks Fritellaria meleagris (rutelilje), snøklokker, asiatiske liljer uten duft m.fl.

Du kan også plante moderne roser som er uten duft, prøv noen av de nye kanadiske. Trenger du klatreplanter, bruk villvin og Clematis, klatrerosen 'Flammentanz' er herdig og uten duft.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning