Utekjøkken

Guide til utekjøkken

Utekjøkken er populært som aldri før. Miljøbevisst, minimalist eller maksimalist? Det finnes noe for alle.

SAMARBEID: Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte ""Paysage Culinaire"" for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging.
SAMARBEID: Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte ""Paysage Culinaire"" for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging. Foto: sebastiencluzel.com
Publisert Oppdatert

Vi nordmenn liker å lage mat ute og henter frem grillen så fort snøen har smeltet. Med et utekjøkken kan du både kutte, kjære, vaske og grille på ett og samme sted.

Ønsker du å bruke kjøkkenet hele kvelden kan det være lurt å investere i en terrassevarmer.

Flere valgmuligheter

Utekjøkken kan du enten lage selv eller kjøpe en av ferdigmodulene. Det finnes leverandører som selger mer eller mindre ferdige utekjøkkenløsninger med alt fra innebygde ovner til barskap.

Aduro har blant annet modulbaserte utekjøkken, hvor man selv kan sette sammen hvilke deler man trenger, som kule- eller gassgrill, vask og skap.

LITE ARBEID: Materialene i dette utekjøkkenet er rengjøringsvennlige og tåler det harde norske klima - selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint.
LITE ARBEID: Materialene i dette utekjøkkenet er rengjøringsvennlige og tåler det harde norske klima - selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint. Foto: aduro.no

Våre utekjøkken er designet av arkitektene Torben Madsen og Mogens Kristensen som har skapt et tidløst design hvor kvaliteten er i sentrum, forteller Line Nederby i Aduro.

MIJØVENNELIG DESIGN: Mobilt utekjøkken laget av resirkulert materiale.
MIJØVENNELIG DESIGN: Mobilt utekjøkken laget av resirkulert materiale. Foto: Norfax.no

- Materialvalget er slipt rustfritt stål, granitt og teaktre, noe som er rengjøringsvennlig og tåler det harde, norske klima- selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint.

Norfax har mobile utekjøkken og satser på miljøvennlige modeller laget av resirkulerte materialer fra produsenten Thors-Design. Materialene er vedlikeholdsfrie, og kan tåle å stå ute hele året.

Sundance har åtte forskjellige modeller av frittstående utekjøkken i sitt sortiment. Komplette flislagte utekjøkken med kjøleskap og annet utstyr får du fra 70.000 kroner og oppover.

UTEKJØKKENET SOM HAR ALT: For deg som ønsker å gi gjestene dine det lille ekstra.
UTEKJØKKENET SOM HAR ALT: For deg som ønsker å gi gjestene dine det lille ekstra. Foto: Sundance.no
LAG MAT HVOR DU VIL: Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri.
LAG MAT HVOR DU VIL: Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri. Foto: Dancook.dk

Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri. De har komplette utekjøkken for deg som foretrekker det, men også forskjellige deler for deg som ønsker å bygge et selv.

Oppfordrer til samarbeid

Det er ikke bare i Norge at utekjøkken er en økende trend. Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte "Paysage Culinaire" (kulinarisk landskap) for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging.

- Formålet med prosjektet "Paysage Culinaire" er å sette spørsmåltegn med vår interaksjoner med mat og hvordan vi forbereder den, forteller han til Klikk.no.

Kniver, skjærebrett og en form som passer kokeapparat er bare noen av funksjonene som finnes i "Paysage Culinaire". Som miljøbevisst bygget Cluzel kjøkkenet av naturlige elementer: tre og vulkansk stein.

Alt på ett sted

Nina Tolstrup fra Studiomama elsker å lage mat ute. "Med dette utekjøkkenet kan jeg gjøre både hakkingen, skrellingen og matlagingen" sier hun til remodelista.com.

SAMARBEID: Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte ""Paysage Culinaire"" for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging.
SAMARBEID: Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte ""Paysage Culinaire"" for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging. Foto: sebastiencluzel.com
PRAKTISK OG MILJØBEVISST: En form i vulkansk stein som passer kokeapparat er bare noen av funksjonene som finnes i ""Paysage Culinaire"".
PRAKTISK OG MILJØBEVISST: En form i vulkansk stein som passer kokeapparat er bare noen av funksjonene som finnes i ""Paysage Culinaire"". Foto: sebatiencluzel.com

Hver komponent i "Outdoor Kitchen" kan du kjøpe fra en jernvarehandel; Tolstrup tilbyr instruksjoner på Studiomama.

Lang levetid

Jørn Østby er marketing executive hos Lundhs, en råvareleverandør av naturstein, et materiale som brukes mye i utekjøkken.

- I tillegg til vår natursteins utseende, så er den aller viktigste fordelen/årsaken til at denne brukes i utekjøkken at den er vedlikeholdsfri. I tillegg så har den en levetid som man ikke finner hos noen andre alternative materialer til benkeplater, sier han.

GJØR DET SELV: Dette utekjøkkenet kan du bygge selv ved å kjøpe de ulike komponentene på jernvarehandelen.
GJØR DET SELV: Dette utekjøkkenet kan du bygge selv ved å kjøpe de ulike komponentene på jernvarehandelen. Foto: studiomama.com
LAG MATEN UTE: Med dette kjøkkenet kan du lage et fullverdig måltid ute.
LAG MATEN UTE: Med dette kjøkkenet kan du lage et fullverdig måltid ute. Foto: Studiomama.com

Lite vedlikehold

Fordeler med utekjøkken

- Du flytter hele kjøkkenet utendørs, for de fleste betyr dette bedre plass og en bedre opplevelse.

- Underholdningsverdien av å lage mat sammen.

- Det blir mer gøy å være kokk og vert/vertinne.

- Reduserer stress på folk og utstyr på kjøkkenet.

- Mer sosial opplevelse rundt måltidet.

- Du kan grille hele året, også om vinteren.

- Ofte spiser folk mer sunt når de griller.

- Enkelt å rengjøre

Kilde: Sundance.no

Østby forteller at siden benkeplaten er den mest eksponerte delen av et utekjøkken er det derfor viktig at denne holder seg godt over mange år, samt at den krever lite vedlikehold.

- I utgangspunktet holder det å gjøre den ren med såpe og vann før man starter utesesongen.

Når det gjelder levetid, så snakker vi om ti-talls år ut ifra hva vi har sett av eldre utekjøkken. En annen fordel med bruk av naturstein er at man kan bruke en underlimt vask, noe man ikke kan gjøre med for eksempel en laminatplate.

Les også:

Sjekk den smarte overdekkede terrassen

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

NULL STRESS: Naturstein er både vedlikeholdsfri og har lang levetid.
NULL STRESS: Naturstein er både vedlikeholdsfri og har lang levetid. Foto: Morten Rakke Photography

Planter du her blir det mindre luking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning