Forsvunne tulipaner og skjeve gladioler

Jeg har spørsmål om blomsterløk!

Publisert Oppdatert

I våres ble det en stor skuffelse i heimen, ingen av tulipanløkene kom (hadde plantet 20-30 stykker høsten 2000). Nå plantet jeg også noen gladioler i vår, som kommer nå, men de kommer VELDIG SKEIVT opp. Jeg har 5 spørsmål:

1. Jeg skal nå plante nye løker i bedet vårt, (som er ca. 60 cm. bredt) hvor mange løker kan jeg plante sammen, jeg syntes det er finest når det kommer opp en klynge og ikke en og en?

2. Kan jeg blande forskjellige typer (tullipaner, liljer og krokuser)?

3. Må jeg ta opp gladiolløkene før vinteren, og hvordan skal jeg unngå at disse kommer opp så skeivt ? De ligger nesten vannrett!

4. Hvordan går jeg frem når jeg skal flytte stauder? Jeg skal omorganisere litt i bedet.

5. Skal solsikker (har 4 på ca. 2 meter med VELDIG KRAFTIG stamme) tas opp ved roten før vinteren eller kan de bare kuttes helt ned?

Håper på svar, på forhånd takk for hjelpen!

Med vennlig hilsen E. S.

Noen forklaring på hvorfor tulipanløkene ikke kom opp - annet enn at de kan ha blitt plantet i feil dybde eller er oppspist av dyr har jeg ikke dessverre. Gladioler snur seg mot sola, og må ofte støttes opp.

Til dine andre spørsmål:

1. Du bør plante minimum 5-7 løker sammen for at det blir et pent resultat - og da tenker jeg på litt større løk, f.eks liljer. Mindre løk som krokus o.l plantes mange sammen, slik at du får et 'teppe'!

2. Ja! Gjør gjerne det, de blomstrer på forskjellige tidspunkter! Bland gjerne også med noen stauder som har store blader, slik at nedvisnede løk ikke synes så godt.

3. Ja - før frosten ødelegger dem, tørk av jord, klipp ned vissent bladverk og legg luftig og kjølig, men frostfritt. De må støttes opp. De er muligens plantet litt for grunt?

4. Flytt stauder utenom den kraftigste vekstsesongen, helst tidlig vår/sen høst. Bruk greip og grav godt rundt stauden så du ikke skader røttene. Sørg for å vanne godt i tiden etter flytting. Gjør helst dette på dager som er overskyet/litt kjølige for å unngå å stresse planten for mye.

5. Valgfritt - de er ettårige, så det spiller ikke så stor rolle. Småfuglene setter pris på frøene, så du kan la solsikkene stå for deres skyld vinteren igjennom. Eventuelt samle frøene og legg på fuglebrettet!

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning