Blomster på balkongen

Få gatas flotteste balkong

Flytt hagen opp på balkongen, og få den fineste i gata. Her er blomstene og plantene som tåler en trøkk sol og varme.

BLOMSTRENDE BALKONG: Pelargonia og petunia tåler et tøft balkongliv. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/sophiea/">sophiea</a> på Flickr.com. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"> Noen rettigheter reservert.</a>
BLOMSTRENDE BALKONG: Pelargonia og petunia tåler et tøft balkongliv. Foto: sophiea på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
PETUNIA: La balkongen bade i petunia. Dette er en blomst som tåler å tørke litt. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/62327186@N00/"> crabchick</a> på Flickr.com.<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Noen rettigheter reservert.</a>
PETUNIA: La balkongen bade i petunia. Dette er en blomst som tåler å tørke litt. Foto: crabchick på Flickr.com.Noen rettigheter reservert.

Selv på balkonger hvor du knapt har plass til å tenke, finnes det blomstrende muligheter.

Det er bare fantasien, sollys og temperatur, som setter grenser for hvordan du kan dekorere balkongen, eller den lille terrassen, med blomster og planter.

Les også: Gode råd for vanning

Mye sol til sommerblomstene

- De aller fleste sommerblomstene vil klare seg, og trives best, i full sol, men det er noen som tåler å tørke mer enn andre, sier Anne Elverum i Opplysningskontoret for blomster og planter, OBP, til Klikk.no.

Hun nevner isbegonia og slyngpelargonia (hengepelargonia) som gode valg i forhold til å tåle å tørke noe.

Vanlig pelargonium, petunia og sølvkrans tåler også å tørke litt.

- Planter som cosmos, lobelia og andre med tynt bladverk vil ikke tåle å tørke noe særlig, sier Elverum.

De fleste sommerblomstene trenger mye sollys, og velger du planter som trenger mye sol må du også regne med at de kommer til å drikke mye vann.

Les også: Hagekalender for juni

Gjødsel

Gjødsel er også i favorittkosten til sommerblomstene.

Gir du plantene gjødsel noen ganger i løpet av sommersesongen, i tillegg til vannmengdene de krever, vil blomstene holde lenge.

Ønsker du å ha blomstring gjennom hele sommeren på balkongen, kan det være lurt å velge planter som enten blomstrer hele tiden, eller som blomstrer på forskjellige tidspunkter.

På nettstedet til kjeden Bo Grønt finner du en god oversikt over blomster, stauder og busker som egner seg for verandaer og balkonger, hentet fra boken «Blomstrende balkonger» av Knut Langeland.

Les også: Tips til selvvanningssystemer

(artikkelen fortsetter under bildet)

FARGERIK BALKONG: Få sydenfølelsen på din egen balkong. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/mauropaolocascasi/">mauropaolocascasi</a> på Flickr.com. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"> Noen rettigheter reservert.</a>
FARGERIK BALKONG: Få sydenfølelsen på din egen balkong. Foto: mauropaolocascasi på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Pass på sikkerheten

FINEST I GATA: Ofte er det svært lite som skal til for å få den fineste balkongen i gata. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/garyjwood/">garyjwood</a> på Flickr.com. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"> Noen rettigheter reservert.</a>
FINEST I GATA: Ofte er det svært lite som skal til for å få den fineste balkongen i gata. Foto: garyjwood på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Blomstene kan du plante i kasser, krukker, potter, henge i ampler i taket - eller fest pottene på rekkverket på utsiden av balkongen.

Gjør du det siste bør det ikke være gangtrafikk under balkongen, og det kan være smart å sjekke med borettslaget eller boligsameiet om det finnes regler for slik dekorasjon av balkongen.

Det er ikke bare flaut, men kan også være direkte farlig om blomsterkrukkene faller ned og treffer noen i hodet.

Kilder: Opplysningskontoret for blomster og planter / Knut Langeland / Bogrønt / NRKs planteguide

Les også:

Gode råd for potteplanter

Slik får barnet god bordskikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning