Epleskurv og råtnende epler

Publisert Oppdatert

Vi har en kolonihage i Oslo. De siste to årene har vi fått avlingen med epler ødelagt av sorte flekker/skurv, som gjør at eplene delvis råtner. Dette brer seg flekkvis utover hele eplet. Det er bare visse epleslag som får dette. Jeg vet ikke hva eple heter men det er et typisk senhøsteple.

Jeg er klar over at dette er vanskelig å få svar på men det er jo et forsøk verdt. Kan det ha noe med rognebærmøllen å gjøre?

Hilsen Kåre

Epleskurv er en soppsykdom som angriper først og fremst blader men også skudd og fruktene på epletrærne. På grønne blader er skurvflekkene først gråaktige til olivengrønne og senere blir de mørkere. Sterkt angrepne blad faller tidlig av. På eplekart fører angrep til misdanning og ved sterke angrep til økt kartfall.

Senere angrep vil gi olivengrønne til svarte flekker i fruktskallet, og prydverdien blir sterkt redusert, dvs i denne sammenheng: lite appetittlige.

Epleskurven formerer seg på blader som ligger på bakken etter bladfallet om høsten, men også på greiner (greinskurv). Ved fuktig vær om våren og på forsommeren sprer den seg med vinden og smitter nye blader, kart og skudd. Om sommeren kan smitte spres fra blad til blad ved regndråper/vannsprut.

Det beste tipset mot epleskurv går på planting av sorter som er sterke mot skurv. Blant skurvsterke sorter regnes 'Aroma', 'Filippa', 'Discovery', 'Ingrid Marie', 'Transparente Blanche', 'Katja' og 'Carroll'. Derimot er 'Gravenstein', 'Åkerø', 'Vista Bella' og 'Lobo' spesielt utsatte for epleskurv, og bør derfor unngås i privathager.

Et annet tips er å fjerne og brenne bladene som ligger på bakken om høsten. Dermed fjerner man også en stor del av smittepresset for neste år.

Et siste tips jeg har, er å tynne/beskjære treet og krona dersom den er tett. I åpne og luftige trekroner som tørker raskt opp etter regnvær og nattedogg trives ikke soppen så godt.

I planteskoler og ved profesjonell dyrking av epler kan det sprøytes både forebyggende og bekjempende mot epleskurv. Dette er ikke anbefalt i privathager.

Eplene råtner ikke pga skurv. I så fall er det en annen sykdom som har angrepet eplene. Gul monilia er en sykdom som også angriper eple, spesielt moden frukt i varmt og fuktig vær med det resultat at frukten råtner. Bekjempes ved å sprøyte kartene med f.eks Saprol Hobby.

Rognebærmøll har ikke noe med skurv å gjøre. Derimot er rognebærmøll et skadedyr i epler som angriper i juni/juli. Larvene graver ganger på kryss og tvers inne i eplet og kan dermed heller ikke forveksles med skurv.

En takk til Morten Anker Nilssen i Grønske for hjelp med svaret!

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning