Hagearbeid

De største hagetabbene

Her er amatørfeilene du må unngå når du skal få sving på hagen.

VENT MED BESKJÆRINGEN: Trær og busker vil lide om du klipper grenene når sevjen stiger.
VENT MED BESKJÆRINGEN: Trær og busker vil lide om du klipper grenene når sevjen stiger. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

De vanligste tabbene du gjør i hagen, skyldes utålmodighet.

Konsekvensene er nye runder på hagesentrene, overskredet budsjett og en skadefro nabo på den andre siden av hekken.

– Den vanligste feilen er å sette ut sommerblomstene for tidlig, sier gartner og redaksjonsmedlem i Norsk Hagetidend Marianne Utengen til klikk.no.

– Det er forståelig at folk vil ha det pent til 17. mai. Men er man for utålmodig kan det hende at det ikke blir så pent likevel. Sommerblomstene kommer i handelen så tidlig at man selv må holde igjen.

Husk å herde

Frostnetter er den største trusselen mot blomster som pelargonia og margeritter. Vind og sol er en annen fiende. Det borger for flere feiltrinn.

– Mange glemmer å herde blomstene de har laget selv, før de settes ut i bed og balkongkasser. Plantene du kjøper på hagesenteret er herdet, men det beste er at du selv også gir dem en myk overgang.

– Planter bør akklimatiseres, akkurat som oss mennesker, sier gartneren.

Den beste måten å herde plantene på er å plassere dem ute et lunt sted, helst under tak, og ta dem inn eller dekke dem til om natten. Det gjelder spesielt for vekster du har dyrket frem selv fra frø.

Du kan også unngå å bli en del av tabbestatistikken ved å velge hardføre blomster. Med stemorsblomster, tusenfryd og en del løkblomster er du trygg.

Les også: Vårblomstene du bør plante nå

HARDFØR: Stemorsblomster takler en sur, norsk vår.
HARDFØR: Stemorsblomster takler en sur, norsk vår. Foto: FOTO: Bianca Meyer

Ikke spar på jorda

Flere lar seg også friste til å bruke fjorårets jord i krukker og kasser.

– Feil! sier Utengen. Jorda er brukt opp. Strukturen er dårlig og næringsstoffene er borte. Ikke bare risikerer du dårlig vekst, men du kan også få syke planter. Det er en dum ende å spare i. Kjøp skikkelig jord og tøm den gamle jorda i bedet.

Snarveiene fører ikke alltid frem, men det er ikke nødvendigvis så lurt å være for ivrig i tjenesten heller. Visst bør hagen gjødsles, men ikke for tidlig.

– Vent til plantene grønnes. Først når plantene er i vekst har de mulighet til å ta opp i seg næringsstoffene. Gjødsler du før det, kaster du bare penger ut av vinduet.

Hagedesignerens hjertesukk

Hagedesigner Guri Haavi har lagt merke til at mange kalker hver vår, uten å være klar over at jevnlig gjødsling er viktigere.

– Mange er usikre på hva slags gjødsel som skal hvor. Mitt råd er derfor å bruke en generell hagekunstgjødsel overalt en gang om våren fremfor å la være å gjøre noe i det hele tatt, sier Haavi til klikk.no.

Hagedesigneren mener at mange lar seg friste til å gjøre ukloke kjøp i hagesentrene.

– Hagesentrenes tilbudsannonser lokker mange til hagesentrene om våren, og folk kjøper gjerne planter som ser flotte ut der og da men som ikke passer til voksestedet. Ofte ender de bare opp med vårblomstrende busker eller stauder, og ingenting som blomstrer om høsten.

Les også: Dyrker du gulrøtter i melkekartonger er du garantert suksess

Amok med tuja

Den samme kortsiktigheten og utålmodigheten preger holdningen til kjøp av hekk.

– Ofte er billig Tuja Brabant lokkemat i hagesentrene. Folk murer seg inne med en rasktvoksende hekk for å skjerme seg fortest mulig mot nabo fremfor å bruke litt mer penger og tålmodighet på å få en flottere hekk.

BRUN OG TETT: Tujahekk er populært og omstridt i Norge, men ingen ønsker brune planter. FOTO: snakk.klikk.no
BRUN OG TETT: Tujahekk er populært og omstridt i Norge, men ingen ønsker brune planter. FOTO: snakk.klikk.no

Hagedesigneren hevder at det er et utbredt feilgrep er å la være å klippe Brabant-tujaene på sidene fra er unge. Resultatet er flere meter brede tujahekker som spiser seg innover hagene.

Når man da plutselig ønsker å innskrenke hekken, vil den være uten bar og brun hvis de klipper et stykke inn. Selve valget av tujahekk er et spørsmål om smak og behag, men alle er enige om at noe er galt når tujaen er brun.

Les også: Gro Anita og Stig Roar bygget uterom fra scratch – resultatet tar pusten fra de fleste

Ikke gjør dette

Det finnes også en rungende enighet om hva som er det verste man kan finne på nå i mai: Beskjæring av frukttrær.

– Hvis du begynner å beskjære nå som sevjen stiger er du på villspor! Trærne vil blø, og det vil sette seg sopp i sårene, påpeker Marianne Utengen.

Men når skal man da ta frem beskjæringssaksen? Det er litt uenighet i fagmiljøet om når det er gunstigst å beskjære trær med steinfrukt som plommer og moreller. Noen mener tidlig i mars, før sevjen stiger, andre holder på sensommeren, når veksten har avtatt.

BLØDER: Trær og busker skades om du beskjærer dem til feil tidspunkt. FOTO: <a href="http://www.flickr.com/photos/meddygarnet/3939775104//">meddygarnet</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
BLØDER: Trær og busker skades om du beskjærer dem til feil tidspunkt. FOTO: meddygarnet på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

En annen effektiv måte å ta livet av plantene på er å plante for dypt.

– Busker og trær skal stå i plan. Men det er lurt å ha et tynt lag med hagejord over jordklumpen slik planten ikke tørker ut så fort. Det gjelder også sommerblomster i bed.

I Norge har vi åtte såkalte klimasoner, en grov geografisk inndeling som indikerer hvor ulike planter greier seg. Men selv innen samme sone er det store forskjeller.

En lun solhelling gir helt andre vekstforhold enn en nordvendt plass som er utsatt for vind.

Så selv om noen råd er almengyldige, er det alltid en fordel å vite hva som passer best for akkurat din hage.

– Kjenn hagen din, råder gartneren.

– Hvordan blir man kjent med hagen sin?

– Det blir du ved å være der. I hagen.

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2010, og sist oppdatert 28/04 2022.

Les også