Bekjemp iberiasneglen

Angrip mordersneglen nå

Tre triks holder sneglen unna hagen din.

PÅ VEI: Iberiasneglen er på vei inn i hagen din. Vi gir tipsene til hvordan du kan bli kvitt den.
PÅ VEI: Iberiasneglen er på vei inn i hagen din. Vi gir tipsene til hvordan du kan bli kvitt den. Foto: Foto: Arild Andersen/Bioforsk
Publisert Oppdatert

Iberiaskogsneglen har hatt perfekte forhold denne vinteren fordi det har vært mildt og masse snø.

- Snøen virker som en slags dyne. Under snøen er det 0 grader eller en minusgrad, og det er høy fuktighet, noe sneglene liker, sier Arild Andersen, forsker ved Bioforsk og professor ved Universitetet for miljø-og biovitenskap.

Ødelegger stemningen

Nå er sneglene uthvilte etter vinteren, og klare for å gnage løs på hagen din.

- Iberiaskogsneglen gnager på bladene og blomstene dine, og ødelegger stemningen for deg, sier Andersen.

Men hvis du er tidlig ute kan du kanskje hindre at snegleinvasjonen blir enorm. På våren er iberiasneglene små, og du trenger ikke så mye gift for å uskadeliggjøre skadedyrene.

Spiser og dør

Det finnes to typer middel du kan bruke, men flere forskjellige merker.

De fleste inneholder jernfosfat og fungerer som åte. Iberiasneglene spiser middelet, og går ned i jorda for å dø. Da slipper du å ha døde snegler liggende rundt i hagen.

- Nemaslug er et annet type middel du kan bruke. Nemaslug inneholder store mengder av en rundormart og fungerer som en parasitt som dreper iberiasneglen. Dette middelet tar bare de små iberiaskogsneglene, og virker derfor best på våren og høsten, sier Andersen.

Les også:

Slik redder du plenen

Gjør terrassen klar for våren

15 trinn til en strøken hage

Men du kan også følge tre gode råd uten gift for å holde skadedyrene unna. Det handler rett og slett om å lage en hage som ikke er så attraktiv for iberiaskogsneglene.

1) Ikke gi iberiaskogsneglene maten den liker

Lær deg hvilke planter iberiaskogsneglen liker, og ikke liker. For eksempel elsker sneglene sommergeorginer, men kan styre sin begeistring for roser og rhododendron.

Se liste over favorittmenyen til sneglene hos Bioforsk.

2) Ikke gi sneglene fuktighet

Iberiasneglen trenger fuktighet for å overleve. I stede for å vanne hele hagen kan du prøve å punktvanne på de vekstene som trenger vann. Du kan også klippe opp litt på hekker og busker, slik at sola slipper inn og tørker opp.

Flere tips hos Bioforsk.

3) Ikke skap gjemmesteder

Rydd opp i åpen kompost, steinhauger og andre steder der sneglene kan gjemme seg på dagen og på vinteren.

Problem for landbruket

Iberiaskogsneglen ble først observert i Norge i 1988, og skadedyrene har bredt seg ut over store deler av landet, så langt nord som til Troms.

- Snegletypen har også bredt seg innover i landet, og er på vei til å bli et problem for landbruket, sier Arild Andersen.

Les mer på:

Klikk Hage

Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning