Hagemøbler

Årets miljøverstinger

Regnskogfondets Hagemøbelguide blinker ut Plantasjen som "årets regnskogversting", tett fulgt av blant andre Ballerud Hagesenter og Hødnebø.

ÅRETS REGNSKOGVERSTING: Plantasjen tar inn hagemøbler av regnskogtømmer.
ÅRETS REGNSKOGVERSTING: Plantasjen tar inn hagemøbler av regnskogtømmer. Foto: Faksimile Plantasjens kundeavis, Foto: Sam, Morguefile
Publisert Oppdatert

Hagemøbelguiden 2008

Forhandlere uten tropisk tre:

Bygger'n

Byggmakker

Montér

Maxbo: har ikke tropisk tre i kjedesortimentet, men noen butikker tar inn dette på egenhånd. Dette kan også forekomme hos enkelte andre kjeder.

Forhandlere - årets verstinger:

Plantasjen: meranti (shorea), teak, akasie og eucalyptus

Hødnebø: nyatoh, teak og eucalyptus

Ballerud Hagesenter: nyatoh, teak og akasie

KDT Møbler: meranti og keruing

Skattekammeret: nyatoh, teak og akasie

(Kilde: Regnskogfondet)

Regnskogfondet offentliggjør sin Hagemøbelguide hvert år, basert på kartlegging av utvalget hos hagemøbelforhandlere.

Fokus på de alvorlige konsekvensene av hogst i regnskogen har fått flere forhandlere til å slutte å selge hagemøbler av regnskogstre. Plantasjen går i motsatt retning og utvider sortimentet med regnskogstømmer fra Malaysia.

Går i feil retning

- Plantasjen er den eneste kjeden som går i feil retning og som i år selger regnskogsprodukter de ikke har hatt tidligere, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

- Det er utrolig at en seriøs forhandler kan forverre sin egen miljøprofil, særlig nå som miljø og regnskogsbevaring har blitt et viktig tema i både Norge og resten av verden, sier Ranum.

Solgt teak i årevis

Plantasjen har solgt teak og annet tropisk trevirke i mange år, men nytt av året er at kjeden også tilbyr solsenger av tresorten meranti (shorea). Dette er regnskogstømmer som hogges i de truede skogområdene i Sørøst-Asia. Av annet tropisk trevirke selger Plantasjen teak, akasie og eukalyptus.

Plantasjen har mer enn 90 hagesentre i Norden og vil passere hundre varehus neste år.

Ballerud en gjenganger

En annen listeversting er Ballerud Hagesenter i Bærum, som sammen med Hødnebø toppet listen i fjor. Ballerud har figurert på listen i mange år. Da Aftenposten intervjuet Gunnar Faale ved Ballerud i fjor, sa han:

- Jeg har ingen planer om å slutte å selge disse møblene. Jeg alene kan ikke gjøre dette. Da mister jeg omsetning.

Han bryr seg ikke om at møbelsalget er med og skaffer inntekter til militærdiktaturet i Burma.

- Da snakker vi politikk, og det blander jeg meg ikke bort i. Det har ikke noe med meg å gjøre. For våre kunder og for meg, så er det greit, sa Faale i intervjuet.

Last ned guiden

Regnskogfondets guide kan lastes ned her (PDF). I den kan du lese mer om ulike tresorter, hvorfor det ikke er merkeordninger og sertifiseringer vi kan stole på, og annen nyttig informasjon om hagemøbler og regnskogtre.

Tips til hagemøbler av andre materialer finner du i billedgalleriet over.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning