PLANLEGG ØKONOMIEN

- Ha langsiktig perspektiv på økonomien

– Når vil du gå av med pensjon, og vil du gi ungene forskudd på arv? Svarene avgjør hvordan du legger opp økonomien din, sier Tom Staavi i Dine Penger.

LANGSIKTIG: Sats på å være gjeldfri når ungene er 18 år.
LANGSIKTIG: Sats på å være gjeldfri når ungene er 18 år. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
LANGSIKTIG: Tom Staavi mener at man må ha et langsiktig økonomisk perspektiv - gjerne 70år!
LANGSIKTIG: Tom Staavi mener at man må ha et langsiktig økonomisk perspektiv - gjerne 70år! Foto: Foto: Sjur Jansen, Dine Penger

- Alle vet at det er god økonomi å handle en gang i uken og aldri kjøpe middag på bensinstasjonen. I tillegg bør folk bytte strømleverandør, bank og forsikring, for der er det også tusenlapper å spare. Men det er ved den langsiktige planleggingen du henter inn de store summene, sier Tom Staavi, sjefredaktør i bladet Dine Penger.

70-års perspektiv

- Folk flest bør løfte blikket og tenke over hvordan de ønsker å leve dette livet og legge økonomien opp etter det. Se på økonomien i et 70-årsperspektiv. Staten har lagt opp til at vi alle skal eie vår egen bolig, og alt annet er tull, sier han. Staavi råder folk til å tenke over hvordan de vil nedbetale boligen. Noen ønsker kanskje å gi barna en god slump penger når de flytter hjemmefra.

- Det kan være smart å nedbetale lånet slik at du er gjeldfri når ungene er 18 år. Da kan du låne 400 000 kroner på huset, og gi dem 200 000 hver som forskudd på arv. Du bør også tenke over når du vil gå av med pensjon.

Valgfrihet

Man skal ikke samle på penger, men med penger kjøper du deg frihet til å velge, sierhan og understreker at dette også gjelder dem som tjener godt. I storbyene er det ikke uvanlig at par tjener 800 000 kroner hver. En gjennomsnittslønn ligger på kr 400 000.

- Når du tjener dobbelt så mye, er det logisk at arbeidsgiver krever dobbel innsats. Hvis begge har det slik, får man da så mye tid sammen med barna som magefølelsen sier at du har lyst til? Mange ender opp som slaver av sin egen inntekt, sier Tom Staavi.

Forsikringsiver

Dine Penger redaktøren slutter heller ikke å forundre seg over folks iver etter å tegne forsikringer, selv på den minste lille dings.

- På Elkjøp er det nå helt vanlig at folk tegner forsikring på strykejernet sitt. Forsikringen koster 500 kroner og et nytt strykejern koster 450 kroner. Hvor er logikken? Men barna er ikke uføreforsikret. Hvis barnet ditt blir ufør syv år gammel, da har de lidd et økonomisk tap tilsvarende 20 millioner kroner.

Det er noe å tenke på, og mye viktigere enn strykejernet, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning