Gulvbelegg i gangen

Teppet skal ut!

Sist oppdatert

Vi skal pusse opp entreen og hive ut vegg-til-vegg-teppet, men lurer på hva vi skal erstatte det med. Rommet er både entre og gang til soverom. Vi tenkte først på fliser fordi det er renslig i entreen, men er redd det blir for kaldt. Vi har heller ikke lyst til å ha på varmekabler året rundt.

Jeg har sett at Marmoleum Click har fått svanemerke. Betyr det at det er mer miljøvennlig enn parkett og fliser, eller bare mer miljøvennlig enn andre vinylfliser? Kan det være et alternativ med tanke på slitestyrke/varme?

Jeg mener at alle gulv er kalde hvis de ikke blir oppvarmet. Parkett er litt varmere å gå på enn fliser, men etter min mening snakker vi om nyanser her. Du må også være obs på at ikke alle typer parketter og fliser tåler gulvarme. Husk å forhøre deg hos selgeren.

Når det gjelder gulvbelegg som fliser og parkett, er det ikke selve belegget som er miljøskadelig, men prosessen gulvet fremstilles på, hvor råvarene kommer fra og ikke minst de forholdene slike gulv produseres under. Det er dessverre mange parketter på markedet som er lagd av utrydningstruede tresorter. Og det brukes sterke kjemikalier ved bearbeiding av parkettgulv og andre type gulv.

Hvis selgeren ikke kan dokumenter hvor tresorten kommer fra og hvordan er den produsert, er det sannsynligvis snakk om parkett som ikke er miljøvennlig. Det samme kan man også si om alle andre typer gulv. Hvis du vil føle deg trygg på at gulvet ditt er miljøvennlig, kan du velge gulv med svanemerke. Det bekrefter at gulvet er produsert miljøvennlig, men det har ingenting med slitestyrke å gjøre.

Hvis du vil ha et slitesterkt og miljøvennlig tregulv kan du vurdere bambusparkett. Den er veldig miljøvennlig og sterkere enn mange tresorter. Den tåler også fukt utmerket godt. Du behandler den på samme måten som alle andre parkettgulv. Se mer på www.probambus.no .

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også