Oppbevaring og ryddetips

Smarte oppbevaringstips til gangen og boden

Få en ryddig, praktisk og funksjonell gang og bod med disse tipsene.

FØR OG ETTER: Se hvordan gangen ble ryddig og funksjonell med god hjelp fra interiørarkitekten.
FØR OG ETTER: Se hvordan gangen ble ryddig og funksjonell med god hjelp fra interiørarkitekten. Foto: Privat og Jan Larsen
Publisert Oppdatert

Plassmangel og dårlige oppbevaringsmuligheterer et velkjent problem for mange, spesielt på hytta.

Rommene, gulvplassen og skapene er gjerne små, noe som ofte resulterer i oppsamlet rot og kaos.

Særlig gangen og boden kan være utfordrende å holde ryddig, med skisko, utsyr og yttertøy til hele familien. Men det trenger ikke å være så vanskelig å finne gode systemer og funksjonelle løsninger for oppbevaring.

Interiørarkitekt Inger Ystgaard har i samarbeid med Hytteliv funnet mange smarte oppbevaringsløsninger til både gang og bod.

Orden i gangen

Familien Myhren synes det var utfordrende å innrede gangen praktisk og funksjonelt med tanke på oppbevaring av sko og yttertøy.

- Det var viktig for oss å ha god plass til å henge opp jakker og annet. Vi fikk satt opp et skap til å gjemme bort saker og ting, noe som var viktig for oss, forklarer hytteeier Kjersti Myhren.

De ønsket et sted å sitte på når de skulle ta av og på skoene sine, samt en løsning for tørking av votter og sokker. De ville også gjerne at sønnen på snart fire år skulle få mulighet til å henge fra seg sitt eget tøy.

Inger Ystgaard innførte flere smarte ideer til gangen, som nå fremstår både funksjonell og stilig. En god kiste med oppbevaring og sitteplasser løste flere problemer.

RYDDIG: Den nye gangen er både ryddig og oversiktlig. På den romslige kisten koser Japp seg på saueskinnet. Kisten heter Hole Kiste og er fra Ikea. En stilig sinkbøtte kan brukes til oppbevaring av sko, tøfler og annet, slik at man slipper å bruke gulvplass på det. Krokene på veggen og sinkbøtten er fra Verket Interiør.
RYDDIG: Den nye gangen er både ryddig og oversiktlig. På den romslige kisten koser Japp seg på saueskinnet. Kisten heter Hole Kiste og er fra Ikea. En stilig sinkbøtte kan brukes til oppbevaring av sko, tøfler og annet, slik at man slipper å bruke gulvplass på det. Krokene på veggen og sinkbøtten er fra Verket Interiør. Foto: FOTO: Jan Larsen

- En slik benk er utrolig praktisk, siden den får to viktige funksjoner. Den er et smart sittemøbel til av- og påkledning, og den har god plass til oppbevaring. Kurver kan også være lure elementer i gangen, siden de kan romme mye uten å ta for stor plass, forklarer Inger Ystgaard.

Sønnen har fått sine egne knagger til yttertøy, og dermed blir hele veggen utnyttet maksimalt. Smarte kroker kan festes på garderobestangen og brukes til tørking av klær og oppbevaring av tøfler.

Hytteeierne er fornøyde med de nye løsningene.

- Gangen er maksimalt utnyttet, og vi har fått de løsningene vi ønsket oss, forteller de.

Praktisk bod

TIL TØRK: Smarte kroker kan brukes til votter, luer eller tøfler. Krokene er fra Kid Interiør.
TIL TØRK: Smarte kroker kan brukes til votter, luer eller tøfler. Krokene er fra Kid Interiør. Foto: FOTO: Jan Larsen
TIL MINSTEMANN: Ved å sette opp kroker i en lavere høyde, kan barna selv henge fra seg klærne. Hele veggen blir da utnyttet. En tøff genser er en dekorasjon i seg selv.
TIL MINSTEMANN: Ved å sette opp kroker i en lavere høyde, kan barna selv henge fra seg klærne. Hele veggen blir da utnyttet. En tøff genser er en dekorasjon i seg selv. Foto: FOTO: Jan Larsen

Boden har lett for å bli en uoversiktelig oppsamlingsplass for alt mulig. Litt opprydning og noen enkle grep kan gi et praktisk og funksjonelt system.

Den vinterisolerte boden ligger rett ved siden av inngangspartiet. Derfor er det praktisk å bruke den til mer enn verktøy og malingsbokser. Hyllene fungerer både som arbeidsbenk og til oppbevaring av alt fra skiutstyr til fiskestenger. Under sikringsskapet er det skrudd opp kroker med plass til tursekker.

Praktisk oppheng og tørr ved

På den varmeste veggen, som vender inn mot hytta, er det skrudd opp kroker til klær. Trekroken kan du lage selv av en tykk grein i passe lengde.

FØR OG ETTER: Til denne vinterisolerte boden har interiørarkitekten tegnet løsninger til hyller og skap, slik at boden endret seg fra å være rotete og uoversiktlig til ryddig og praktisk.
FØR OG ETTER: Til denne vinterisolerte boden har interiørarkitekten tegnet løsninger til hyller og skap, slik at boden endret seg fra å være rotete og uoversiktlig til ryddig og praktisk. Foto: FOTO: Inger Ystgaard og Frode Larsen
SKISSE AV BOD: Interiørarkitekten tegnet nye løsninger til boden.
SKISSE AV BOD: Interiørarkitekten tegnet nye løsninger til boden. Foto: FOTO: Inger Ystgaard

Så borer du et hull og spikker til en tynnere grein som passer i hullet. Bruk litt trelim for sikkerhets skyld. Hvis du ikke er særlig praktisk, kan du kjøpe trekrokene på Verket Interiør.

Ryddig skap

Små skap og boder til oppbevaring har lett for å bli rotete og uoversiktelige og krever praktiske løsninger. Med smarte hyller og kroker kan den lille plassen utnyttes maksimalt. Her er to små hyller skrudd opp på endeveggen og gir plass til vaskemiddler, kluter og lyspærer.

Under den ene hyllen er det plass til langkost og under den andre er det skrudd fast en kraftig krok som vaskebøtta henger i. En liten søppelbeholder med lokk er spesialdesignet for hjørner og på veggen henger en oppbevaringspose i vaskbar tekstil med plass til familiens tøffler.

SKAP: I små skap og boder gjelder det å finne gode løsninger som utnytter plassen.
SKAP: I små skap og boder gjelder det å finne gode løsninger som utnytter plassen. Foto: FOTO: Frode Larsen

Tøft tøffelskap

Et sikringsskap tar seg aldri særlig godt ut verken på hytta eller hjemme. Her er det bygget et smalt skap rundt sikringsskapet, slik at det blir godt skjult. På de grunne hyllene står tovede tøfler i alle regnbuens restegarnfarger.

Les også:

Ni smarte oppbevaringsløsninger

HYLLER OG KROKER: Hyller og kroker på veggen utnytter den lille plassen i skapet på en fornuftig måte og frigjør gulvplassen.
HYLLER OG KROKER: Hyller og kroker på veggen utnytter den lille plassen i skapet på en fornuftig måte og frigjør gulvplassen. Foto: FOTO: Frode Larsen

Her er de kuleste interiørbildene

Ekspertens oppbevaringsløsninger

Den beste aldersforskjellen mellom barna

FLERE FUNKSJONER: Sikringsskapet kan bli skjult med et skap rundt som også kan brukes til oppbevaring av tøfler og annet.
FLERE FUNKSJONER: Sikringsskapet kan bli skjult med et skap rundt som også kan brukes til oppbevaring av tøfler og annet. Foto: FOTO: Frode Larsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning