Oppussing av gang

Gangen ble tre ganger så stor

Tidligere måtte småbarnsfamilien gå i kø for å komme inn i gangen. Så innlemmet de boden og fikk tre ganger så stor boltreplass.

FRA TRANG TIL ROMMELIG. Gangen var liten og passet ikke en travel småbarnsfamilie. Veggen til boden ble revet og den ene ytterdøren erstattet med vindu, resultatet ble en lys hall.
FRA TRANG TIL ROMMELIG. Gangen var liten og passet ikke en travel småbarnsfamilie. Veggen til boden ble revet og den ene ytterdøren erstattet med vindu, resultatet ble en lys hall. Foto: FOTO: Frode Larsen/privat
Publisert Oppdatert

Familien på to voksne, to barn og en hund kjøpte drømmehuset utenfor Oslo. Det var bare en hake, gangen på 4 kvadratmeter var trist og upraktisk for en aktiv småbarnsfamilie.

Ved siden av lå en bod med egen inngang som fungerete som altmuliglager.

Marit og Thomas Riset så muligheten til å rive ned veggen inn til boden, og dermed få tredobbelt areal.

Beboerne fikk hjelp av interiørarkitekt MNIL Linda Lien som bidro til å forvandle den lille kaosgangen til en koselig hall.

LYSNET OPP. Til høyre for inngangsdøren ser du den gamle boddøren. Etter forvandlingen (til høyre) ble døren erstattet med et vindu som gjør gangen lysere.
LYSNET OPP. Til høyre for inngangsdøren ser du den gamle boddøren. Etter forvandlingen (til høyre) ble døren erstattet med et vindu som gjør gangen lysere. Foto: FOTO: Frode Larsen/privat
KOMFORTSONE. Gangarealet økte fra 4 til 12 kvadratmeter. Vinduet erstatter den tidligere døren. Sittebenken fant Marit Riset på finn.no, kommode fra Ikea og den røde tresykkelen er barnas.
KOMFORTSONE. Gangarealet økte fra 4 til 12 kvadratmeter. Vinduet erstatter den tidligere døren. Sittebenken fant Marit Riset på finn.no, kommode fra Ikea og den røde tresykkelen er barnas. Foto: FOTO: Frode Larsen

Det tidligere gulvet ble revet opp, senket og bygget opp igjen med fliser. Under flisene ble det lagt varmekabler slik at vannsøl tørker fort opp.

Tapetveggen sto høyt på ønskelisten, det samme gjorde sittebenken som bidrar til hyggelig miljø i den nye gangen.

Garderobeløsningen er skjult bak to frostede glassdører og en speildør.

Og de minste har fått en egen lavthengende garderobestang. Som beboerne selv sier:

- Vi har gått fra trang kaosgang til kosehall med stor garderobe og sittemuligheter. Både voksne, barn og hund har fått mer orden i tilværelsen.

Interiørarkitektens tips

KOMMODEPLASS. Den store kommoden Hemnes fra Ikea, rommer skjerf, sokker, lue og votter for store og små. Hvert familiemedlem har sin skuff. Garderobe fra Garderobemannen. Pendel fra Bauhaus.
KOMMODEPLASS. Den store kommoden Hemnes fra Ikea, rommer skjerf, sokker, lue og votter for store og små. Hvert familiemedlem har sin skuff. Garderobe fra Garderobemannen. Pendel fra Bauhaus. Foto: FOTO: Frode Larsen
LAVTHENGENDE. Garderobeløsningen skjules bak to glassdører og en speildør fra Garderobemannen. De yngste får egen stang i passe høyde. Innredningen heter Elfa Premium.
LAVTHENGENDE. Garderobeløsningen skjules bak to glassdører og en speildør fra Garderobemannen. De yngste får egen stang i passe høyde. Innredningen heter Elfa Premium. Foto: FOTO: Frode Larsen

To ytterdører ble til én, hva skjedde?

TAPETFINT. Beboerne ville ha en tapetvegg, og valget falt på ROMO, W333/05, Tamaki Vintage Amuve fra Marathon Design.
TAPETFINT. Beboerne ville ha en tapetvegg, og valget falt på ROMO, W333/05, Tamaki Vintage Amuve fra Marathon Design. Foto: FOTO: Frode Larsen

- Veggen mellom gang og bod ble revet, og det ble unødvendig med to ytterdører. Derfor plasserte jeg et vindu der døren inn til boden var tidligere.

- Hvordan få en optimal garderobeløsning?

- Små barn slenger lett fra seg klær og leker i gangen. Blir det for mye speil, vil alt rotet fordobles. Slenger det tre par sko på gulvet, virker det som seks; derfor bestemte vi oss for én speildør og to hvite glassdører. Innredningen i skapene er fleksibel og kan endres etter hvilken fase familien befinner seg i. Det er lurt å se fremover, når det investeres i kvalitet.

- Hvordan få den rette stemningen, også om kvelden?

- Med pendellamper som kan dimmes ned til «månestyrke» kan du skape en fin stemning om kvelden ved å tenne levende lys når gjestene ankommer.

- Har du noen forslag til gangmøbler?

- Foruten selve garderoben, er det fint med sittebenk. Da blir det lettere å ta av og på skotøy. Dessuten er det en fin ventebenk.

- En stor kommode med hver sin skuff til småtøy er greit med barn i huset.

Dette kostet forvandlingen:

Gulv, fliser, varmekabler, fuging etc. kr 19 000

GODT SLUTTRESULTAT. Thomas og Marit Riset har to små barn og hund. Før ble det lett kaos, nå er det orden i gangtilværelsen.
GODT SLUTTRESULTAT. Thomas og Marit Riset har to små barn og hund. Før ble det lett kaos, nå er det orden i gangtilværelsen. Foto: FOTO: Frode Larsen

Gipsplater, skruer kr 1000

DETALJER. Knaggene fra MUUTO, House of Oslo, er dekorative. De finnes i tre ulike størrelser.
DETALJER. Knaggene fra MUUTO, House of Oslo, er dekorative. De finnes i tre ulike størrelser. Foto: FOTO: Frode Larsen

Tapet, tapetlim, kr 2900

Nytt vindu, kr 8500

Glass innedør fra Swedoor, kr 7995

Skyvedørsgarderobe, kr 17 950

Innredning, garderobe, kr 5960

Lys, Bauhus, kr 950

Lister, panel div., ca. kr 2200

Diverse maling, kr 1300

Benk, kr 2000

Kommode, kr 1695

Skohyller, kr 470

Knagger, kr 895

Hundeseng, kr 400

Lykter, kr 1800

Skinn, kr 149

Dørmatte, kr 99

Div. elektrisk materiale, kr 1025

Totalt kr 76 288

Les også:

Få orden i gangen din

Ni smarte oppbevaringstips

Sjekk den utsikten fra hytta

Denne restaureringen har du ikke sett maken til

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning