Romløsning

Funksjonelt i fem etasjer

Samboerparet kjøpte et tre meter bredt hus med en upraktisk planløsning. Se hvordan de tryllet med plassen!

GODT UTNYTTET: Paret har utnyttet det arealet de har hatt til rådighet. Det har de lyktes godt med. FOTO: Alle foto fra Jeltje Janmaat/House of Pictures.
GODT UTNYTTET: Paret har utnyttet det arealet de har hatt til rådighet. Det har de lyktes godt med. FOTO: Alle foto fra Jeltje Janmaat/House of Pictures.
Publisert Oppdatert

Hva gjør du når du finner et hus med perfekt beliggenhet, men håpløs romløsning? Sånn var det for Merel og Ruben. Men de valgte å slå til, og bestemte seg heller for å skreddersy sitt nye hjem.

- Selv om huset var lite og hadde fem etasjer og mange vindeltrapper, var det godt vedlikeholdt. Med litt kreativ oppussing så vi at dette kunne bli et fint hjem.

Med en stor porsjon kreativitet og oppfinnsomhet lyktes de med å skape et helt personlig hjem. Her skulle det bli enkelt å trives for det fargeglade samboerparet.

De oppdaget dessuten at det er mulig å trikse seg frem til bedre plass.

Stokket om på rommene

Det tradisjonsrike kanalhuset består av fem plan à femten kvadratmeter. Det første paret gjorde da de overtok boligen i 2012 var å stokke om på romfordelingen.

Soverommet ble plassert på toppen, badet i etasjen under. Tredje etasje ble stue, andre etasje spisestue og arbeidsrom. Aller nederst tegnet de inn kjøkkenet.

- Det er praktisk å ha kjøkkenet på bakkeplanet. På den måten slipper vi å klatre opp to trapper med bæreposene fra matbutikken, sier Merel.

FARGERIKT: I tredje etasje ligger stue og arbeidsrom, 
og innredningen er en miks av bruktfunn, Ikea og designmøbler. Både stolen, det lille bordet og maleriet er fra ijm.nl. Sofaen er fra Ikea, trelampen fra Muuto, mens Pastoe-skapet er kjøpt brukt på nettet.
FARGERIKT: I tredje etasje ligger stue og arbeidsrom, og innredningen er en miks av bruktfunn, Ikea og designmøbler. Både stolen, det lille bordet og maleriet er fra ijm.nl. Sofaen er fra Ikea, trelampen fra Muuto, mens Pastoe-skapet er kjøpt brukt på nettet. Foto: House of Pictures
VÅRLIG STEMNING: Spisebordet Lloyd i stål er fra den nederlandske designbutikken edwinpelser.nl. Trestolen er kjøpt brukt på nett, den oransje stolen er fra ijmcolour.com, og stolen ved enden av bordet er fra Hay. De gule papirlampene er fra studiosnowpuppe.nl, vasen fra serax.com, emaljetekannen fra emaillekeizer.nl og bildet på veggen fra skujeniece.com.
VÅRLIG STEMNING: Spisebordet Lloyd i stål er fra den nederlandske designbutikken edwinpelser.nl. Trestolen er kjøpt brukt på nett, den oransje stolen er fra ijmcolour.com, og stolen ved enden av bordet er fra Hay. De gule papirlampene er fra studiosnowpuppe.nl, vasen fra serax.com, emaljetekannen fra emaillekeizer.nl og bildet på veggen fra skujeniece.com. Foto: House of Pictures

Skreddersydde løsninger

For å spare plass er mange av løsningene skreddersydd, både i stuen og på kjøkkenet.

- De tidligere eierne hadde ikke utnyttet plassen så godt, så det var dårlig med lagrings- og arbeidsplass. Nå har vi funnet gode løsninger sånn at huset ser ryddig ut, sier Merel.

Blant annet ble det store badekaret i fjerde etasje erstattet med en mindre dusj. Kjøkkeninnredningen er spesialtilpasset, og for å øke romfølelsen droppet paret håndtak på skapdørene, som kan åpnes og lukkes med et lite trykk. På kjøkkenet er det også laget innebygde skap som blant annet skjuler strømmåler, en knaggrekke, vaskemaskin og tørketrommel. 

For å unngå at de små rommene skal virke overlesset, har Ruben og Merel styrt unna store møbler og pyntegjenstander. De har også vært bevisste med fargebruken.

- Jeg liker lyse farger og pasteller, men har prøvd ikke å overdrive. For å øke romfølelsen har vi malt alle veggene hvite, sier Merel.

De opprinnelige eikegulvene har også fått en ansiktsløfting.

- Jeg ønsket meg noe litt sprekere og endte med grått. Det gir huset et mer moderne uttrykk og binder alle de små rommene sammen.

 

 

STUE: Pleddet i Ikea-sofaen er fra scholtenbajings.com, putene fra søsterens nettbutikk visjebijdethee.nl. Maleriet har Merel laget selv.
STUE: Pleddet i Ikea-sofaen er fra scholtenbajings.com, putene fra søsterens nettbutikk visjebijdethee.nl. Maleriet har Merel laget selv. Foto: House of Pictures
SPESIALTILPASSET: På den spesialbygde benken foran vinduet sitter Merel ofte og ser på folk som går forbi. De store putene er fra coco-mat.com, pleddet fra zilalila.com. De andre putene er fra tas-ka.nl og skinnylaminx.com. Dyrehodet er fra frozenfountain.nl.
SPESIALTILPASSET: På den spesialbygde benken foran vinduet sitter Merel ofte og ser på folk som går forbi. De store putene er fra coco-mat.com, pleddet fra zilalila.com. De andre putene er fra tas-ka.nl og skinnylaminx.com. Dyrehodet er fra frozenfountain.nl. Foto: House of Pictures
KONTORKROK I STUA: I det ene hjørnet av stuen har paret fått plass til en arbeidskrok. Stolene er kjøpt brukt, trekurven på skrivebordet er fra pietheineek.nl.
KONTORKROK I STUA: I det ene hjørnet av stuen har paret fått plass til en arbeidskrok. Stolene er kjøpt brukt, trekurven på skrivebordet er fra pietheineek.nl. Foto: House of Pictures

Skyr mange ting

Boligen er innredet med en blanding av designmøbler og vintage- og bruktfunn. Merel elsker å gå i interiørbutikker, men samler også på gammelt porselen.  Hver eneste uke surfer hun innom Nederlands svar på Finn, Marktplaats.

- Jeg må hele tiden passe meg for ikke å kjøpe for mye, for skapene er allerede fulle. Siden huset er lite må vi prøve å ha det ryddig og gi bort litt innimellom.

Til tross for at boligen måler kun 70 kvadratmeter totalt, føler eierne at det er mye større. 

- Ruben liker å sitte på kjøkkenet med venner, og da går jeg bare opp sånn at vi ikke er i veien for hverandre, det er fordelen med å ha mer enn to plan.

Paret brukte litt til på å finne ut av logistikken.

- Til å begynne med var det for irriterende hvis jeg for eksempel var på kjøkkenet og hadde glemt telefonen på soverommet, helt på toppen. Men nå er vi vant til det – du må bare tenke deg om to ganger før du forlater rommet, sier Merel.

FIN KONTRAST: De antikke flisene fra oudebouwmaterialen.nl er en 
fin kontrast til det stilrene kjøkkenet fra Kvik. Armaturen er fra samme leverandør, mens kjøkkenhyllen er fra tas-ka.nl. Tekannen er fra emaillekeizer.nl.
FIN KONTRAST: De antikke flisene fra oudebouwmaterialen.nl er en fin kontrast til det stilrene kjøkkenet fra Kvik. Armaturen er fra samme leverandør, mens kjøkkenhyllen er fra tas-ka.nl. Tekannen er fra emaillekeizer.nl. Foto: House of Pictures
FEM ETASJER: Det gjelder å ha et godt system når tingene dine er fordelt på fem etasjer og trappene 
er smale og bratte. Etter et par år i huset er 
Merel og Ruben gode på logistikk.
FEM ETASJER: Det gjelder å ha et godt system når tingene dine er fordelt på fem etasjer og trappene er smale og bratte. Etter et par år i huset er Merel og Ruben gode på logistikk. Foto: House of Pictures
SPISEKROK: Det lille kjøkkenbordet er fra en bruktbutikk i nabolaget og blir først og fremst brukt for å holde den som lager mat med selskap – for maten nytes i spisestuen i etasjen over. Stolen er fra Ijmcolour.com, kobberlampen fra ontwerpduo.nl.
SPISEKROK: Det lille kjøkkenbordet er fra en bruktbutikk i nabolaget og blir først og fremst brukt for å holde den som lager mat med selskap – for maten nytes i spisestuen i etasjen over. Stolen er fra Ijmcolour.com, kobberlampen fra ontwerpduo.nl. Foto: House of Pictures

Innred smart i små rom

La deg inspirere av Merel og Rubens gode grep:

> Innebygde skap og plassbygde hyller og skrivebord utnytter plassen maksimalt. 

> Hvite vegger øker romfølelsen.

> Samme farge på gulvene i hele huset gjør at alle de små rommene henger sammen.

> Enkel kjøkkeninnredning uten overskap og med horisontale linjer får rommet til å virke større.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning