Funksjonelt i fem etasjer
Samboerparet kjøpte et tre meter bredt hus med en upraktisk planløsning. Se hvordan de tryllet med plassen!

Hva gjør du når du finner et hus med perfekt beliggenhet, men håpløs romløsning? Sånn var det for Merel og Ruben. Men de valgte å slå til, og bestemte seg heller for å skreddersy sitt nye hjem.
- Selv om huset var lite og hadde fem etasjer og mange vindeltrapper, var det godt vedlikeholdt. Med litt kreativ oppussing så vi at dette kunne bli et fint hjem.
Med en stor porsjon kreativitet og oppfinnsomhet lyktes de med å skape et helt personlig hjem. Her skulle det bli enkelt å trives for det fargeglade samboerparet.
De oppdaget dessuten at det er mulig å trikse seg frem til bedre plass.
Stokket om på rommene
Det tradisjonsrike kanalhuset består av fem plan à femten kvadratmeter. Det første paret gjorde da de overtok boligen i 2012 var å stokke om på romfordelingen.
Soverommet ble plassert på toppen, badet i etasjen under. Tredje etasje ble stue, andre etasje spisestue og arbeidsrom. Aller nederst tegnet de inn kjøkkenet.
- Det er praktisk å ha kjøkkenet på bakkeplanet. På den måten slipper vi å klatre opp to trapper med bæreposene fra matbutikken, sier Merel.


Skreddersydde løsninger
For å spare plass er mange av løsningene skreddersydd, både i stuen og på kjøkkenet.
- De tidligere eierne hadde ikke utnyttet plassen så godt, så det var dårlig med lagrings- og arbeidsplass. Nå har vi funnet gode løsninger sånn at huset ser ryddig ut, sier Merel.
Blant annet ble det store badekaret i fjerde etasje erstattet med en mindre dusj. Kjøkkeninnredningen er spesialtilpasset, og for å øke romfølelsen droppet paret håndtak på skapdørene, som kan åpnes og lukkes med et lite trykk. På kjøkkenet er det også laget innebygde skap som blant annet skjuler strømmåler, en knaggrekke, vaskemaskin og tørketrommel.
For å unngå at de små rommene skal virke overlesset, har Ruben og Merel styrt unna store møbler og pyntegjenstander. De har også vært bevisste med fargebruken.
- Jeg liker lyse farger og pasteller, men har prøvd ikke å overdrive. For å øke romfølelsen har vi malt alle veggene hvite, sier Merel.
De opprinnelige eikegulvene har også fått en ansiktsløfting.
- Jeg ønsket meg noe litt sprekere og endte med grått. Det gir huset et mer moderne uttrykk og binder alle de små rommene sammen.



Skyr mange ting
Boligen er innredet med en blanding av designmøbler og vintage- og bruktfunn. Merel elsker å gå i interiørbutikker, men samler også på gammelt porselen. Hver eneste uke surfer hun innom Nederlands svar på Finn, Marktplaats.
- Jeg må hele tiden passe meg for ikke å kjøpe for mye, for skapene er allerede fulle. Siden huset er lite må vi prøve å ha det ryddig og gi bort litt innimellom.
Til tross for at boligen måler kun 70 kvadratmeter totalt, føler eierne at det er mye større.
- Ruben liker å sitte på kjøkkenet med venner, og da går jeg bare opp sånn at vi ikke er i veien for hverandre, det er fordelen med å ha mer enn to plan.
Paret brukte litt til på å finne ut av logistikken.
- Til å begynne med var det for irriterende hvis jeg for eksempel var på kjøkkenet og hadde glemt telefonen på soverommet, helt på toppen. Men nå er vi vant til det – du må bare tenke deg om to ganger før du forlater rommet, sier Merel.



Innred smart i små rom
La deg inspirere av Merel og Rubens gode grep:
> Innebygde skap og plassbygde hyller og skrivebord utnytter plassen maksimalt.
> Hvite vegger øker romfølelsen.
> Samme farge på gulvene i hele huset gjør at alle de små rommene henger sammen.
> Enkel kjøkkeninnredning uten overskap og med horisontale linjer får rommet til å virke større.