Ferdighekk

Fullvokst hekk på et par timer

Har du ikke lyst til å vente på at hekken din vokser seg stor? Kjøp en ferdighekk. Vi viser deg tujaens vakre konkurrenter.

FERDIGHEKK: Bildet er tatt med noen få timers mellomrom. Her skjermer en ferdighekk av hekkeplanten liguster liga, fra Prima Ferdig Hekk.
FERDIGHEKK: Bildet er tatt med noen få timers mellomrom. Her skjermer en ferdighekk av hekkeplanten liguster liga, fra Prima Ferdig Hekk. Foto: produsenten
Sist oppdatert

Fortetninger i byer og tettsteder gjør at mange av oss bor tett på hverandre. Stadig flere ønsker å skjerme om privatlivet sitt og samtidig skape hyggelige utemiljøer. Å plante en hekk er løsningen for mange, men hvem har tid til å vente på at hekken skal vokse seg stor? Selv en raskt voksende tujaplante, som tuja smaragd, vokser bare 15-30 cm i året.

Ønsker du deg noe som skjermer fra dag én, bør du vurdere en ferdighekk. Flere hagesentere og planteskoler har et stort utvalg av ferdighekker i ulike høyder. Ferdighekk.com har et stort utvalg av alt fra blomstrende, løvfellende og vintergrønne hekker, og kommer gjerne på befaring for å se hvilken hekk som passer hos deg.

Reiersøl Planteskole produserer norske ferdighekker som er spesielt tilpasset norske klimaforhold. Plantene kommer i bager og er dyrket i en blanding av torv og jord som følger med til plantestedet. Du trenger bare å grave en renne til seksjonene og sette de ned i rekkefølge. Det er også mulig å kjøpe ferdighekken på nett og få den levert på døren. BoGrønt og Plantasjen er blant hagesentrene som tilbyr dette.

Ønsker du ikke å plante selv, er det hjelp å få. BoGrønt er blant dem som tilbyr å plante hekken for deg for kr 400 pr. meter. Det inkludere blant annet, dryppslange for jevn vanning og vekstgaranti. Plantene må du kjøpe i tillegg.

LIGUSTER: Liguster liga er et godt alternativ til tujaen. Denne er fra Prima Ferdig Hekk, som blant annet føres av Plantasjen og BoGrønt.
LIGUSTER: Liguster liga er et godt alternativ til tujaen. Denne er fra Prima Ferdig Hekk, som blant annet føres av Plantasjen og BoGrønt. Foto: produsenten

Hvilken ferdighekk skal du velge?

Tuja lenge vært en favoritt i norske hager. Den har vært elsket for sine skjermende egenskaper, men nå ser folk etter andre muligheter. Tujahekken er er ikke lenger så godt likt.

- Tuja er ikke lenger så populær, nå søker folk andre alternativer, og ferdighekk blir det bare mer og mer av, forteller May Heggestad ved Reiersøl Planteskole.

Mange ønsker seg en pen hekk som skjermer mot innsyn både sommer og vinter. Mange norske hagesentre fører ferdighekk fra Møllegårdens Planteskole i Danmark.

- Vi selger mest bøk, agnbøk og liguster, sier innehaver Lars P. Strarup.

4 Ferdighekker som skjermer året rundt

1. Liguster (ligustrum v. liga)

Det finnes flere varianter av liguster å velge i mellom. De holder i større eller mindre grad på bladene om vinteren. Ligustrum ovalifolium holder aller best på bladene gjennom vinteren , men den er også den mest frostfølsomme. Ligustrum v. liga er den mest vinterhardføre av ligusterplantene. Ligustrum v. atros holder bedre på løvet om vinteren enn liga, men den er ikke like vinterhardfør som liga. Stell og beskjæring: Klippes i juni og august. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles gjennom sesongen.

2. Bøk (fagus sylvatica)

Tre med tett, bred krone. Trenger dyp jord for å trives da røttene søker nedover. Kobberrøde blader om høsten. Hekken blir tidlig grønn på våren og beholder det brune og visne bladverket over vinteren. Skjermer relativt godt hele året selv om det er en løvfellende hekk. Stell og beskjæring: Klippes i juni og august. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles gjennom sesongen.

3. Agnbøk (carpinus betulus)

LIGUSTER: Ligustrum v. liga er den mest vinterhardføre av lisgusterplantene.
LIGUSTER: Ligustrum v. liga er den mest vinterhardføre av lisgusterplantene. Foto: produsenten

Lettstelt, robust hekk, med tett, frodig vekst. Hekken kan klippes smalt og vokser raskere enn bøk. Hekken blir tidlig grønn på våren og beholder stort sett det brune og visne bladverket over vinteren. Skjermer sånn sett godt sommer og vinter. Trives godt i sol, men tåler også noe skygge. Velegnet til forblåste steder. Beskjæring og stell: Hekken må klippes hvert år og gjerne i både juni og august. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles vår og sommer.

4. Blodbøk (fagus sylvatica, purpurea)

Blodbøk er en form av vanlig bøk. Den har rødlige og fiolette blader og gir et spennende fargespill til en ellers grønn hage. Bladene blir brune om om høsten og sitter på vinteren over.

BØK: Bøken beholder bladverket på gjennom vinteren, og skjermer året rundt.
BØK: Bøken beholder bladverket på gjennom vinteren, og skjermer året rundt. Foto: produsenten

Stell og beskjæring: Blodbøk skal aldri toppes før ønsket høyde er oppnådd. Etter den er toppet, vil den ikke vokse stort mer i høyden. Får finest farger i sol. Tåler vind og noe skygge.

NYLIG PLANTET AGNBØK: Uteplassen er blitt fri for innsyn med denne ferdighekken fra Prima Ferdig Hekk.
NYLIG PLANTET AGNBØK: Uteplassen er blitt fri for innsyn med denne ferdighekken fra Prima Ferdig Hekk. Foto: produsenten

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

AGNBØK: Denne hekkeplanten vokser fortere enn bøk og kan klippes smalt. Denne ferdighekken er fra ferdighekk.com.
AGNBØK: Denne hekkeplanten vokser fortere enn bøk og kan klippes smalt. Denne ferdighekken er fra ferdighekk.com. Foto: produsenten

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

BLODBØK I BAG: Slik kjøper du hekkeplanten. Den er fullvokst og klar til planting.
BLODBØK I BAG: Slik kjøper du hekkeplanten. Den er fullvokst og klar til planting. Foto: produsenten

Møbeltabbene alle gjør

Drømmematerialet snekkeren hater

BLODBØK: Denne ferdighekken kommer med et bladverk i rødbrune og rødfiolette toner.
BLODBØK: Denne ferdighekken kommer med et bladverk i rødbrune og rødfiolette toner. Foto: produsenten

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også